co i gdzie zakleić? Styki na szkle,czy w aparacie? nie uszkodzimy zetawu?
co i gdzie zakleić? Styki na szkle,czy w aparacie? nie uszkodzimy zetawu?
Zaklej wszystkie wtedy podobno ostrość zetawu jest najlepsza...
A na serio to nie pomyliło Ci się coś ? Styków nie zakleja się w celu poprawy ostrości...
"Zdjęcia robię przeważnie zestawem 20D + 100-400L + TC Kenko 1.4 z zaklejonymi stykami, ISO w zależności od warunków, ale najczęściej 400, AF z zaklejonymi stykami jest wolny, ale potwierdza ostrość. Ostatnio uczę się i eksperymentuje z zestawem 5D + 100-400L.
To, o jakie wyżej styki chodzi? Bo moje najwyraźniej nie stykają![]()
To, o jakie wyżej styki chodzi? Bo moje najwyraźniej nie stykają[/QUOTE]
O styki na telekonwerterze do którego przypięty jest odpowiednio ciemny obiektyw - bez zaklejenia styków nie działa auto focus. Masz taką sytuację ?
I nie poprawia to ostrości a ustawianie ostrości a to drobna różnica...
O styki na telekonwerterze do którego przypięty jest odpowiednio ciemny obiektyw - bez zaklejenia styków nie działa auto focus. Masz taką sytuację ?
I nie poprawia to ostrości a ustawianie ostrości a to drobna różnica...[/QUOTE]
Taką sytuację mam mieć.
I nie wiem,w dalszym ciągu ,czy lepiej zakleić,czy nie?w telekonwerterze.
Za ustawienie ostrości odpowiada AF,a z w/w tekstów wynika,że ustwia się inaczaczej,niż przez AF,czyli w dalszym ciągu myślę ,że poprawia się jakość ostrości.
Reasumując: AF+ zaklejone styki=ustawiona lepsza ostrość
Z góry dziękuję za następną odpowiedź
Nie. Bardzo proszę.
Naucz się cytować i obsługiwać google i wyszukiwarkę.
Jak będziesz miał wspomnianą przeze mnie sytuację to AF nie będzie działał wcale i będziesz musiał nastawiać ręcznie. Jak zakleisz styki, to AF będzie działał ale wolniej (czasami nie ustawi wcale) w porównaniu do obiektywu bez wpiętego telekonwertera. Nie ma czegoś takiego jak lepsza ostrość a na forum jest bardzo dużo napisane na temat zaklejania styków, trzeba tylko opanować elementarną umiejętność przeszukiwania go...
Przepraszam, ale czy możesz przeformatować swoją wypowiedź, bo nie wiem, co jest Twoją wypowiedzią, co cytatem i o co właściwie chodzi?
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Dodatkowe styki można zakleić cienką taśmą samoklejącą. Zaklejamy 3 styki na OBIEKTYWIE - te "nadmiarowe" których nie ma na telekonwerterze od strony aparatu. Na obiektywach które są przystosowane do współpracy z tc jest więcej styków. Po ich zaklejeniu body jest oszukiwane nadal "myśli" że obiektyw ma jasność 5,6 a zatem działa autofokus - IMHO próbuje działać. (np "działanie" AF zestawu sigma x1,4 i canon 100-400L jest całkowicie nieużyteczne nawet jak jest bardzo jasno).
Ale szczerze mówiąc nie jestem pewien czy dobrze zrozumiałem autora wątku![]()
Jak telekonwerter nie posiada tych nadmiarowych styków to zaklejanie ich w obiektywie niema najmniejszego sensu. One i tak wiszą w powietrzu. Ta sztuczka jest potrzebna tylko z konwerterami które posiadają te nadmiarowe styki.
A i tak niestety precyzja AF przy takim rozwiązaniu jest słaba bo każdy czujnik AF opierający się o detekcje fazową ma określone minimalne światło obiektywu.
Zmniejszenie tego światła powoduje inny przebieg promieni przez pryzmaty w czujniku, wpadają pod innym kątem wskutek czego te promienie które miały trafić w pomiarową linijkę pikseli czujnika w ogóle tam nie trafiają i dlatego AF sobie nie radzi mimo bardzo jasnych scen.
Ostatnio edytowane przez milinet ; 23-05-2008 o 00:18