Pokaż wyniki od 1 do 10 z 10

Wątek: obiektyw do packshotow

Dopiero zaczyna

Question obiektyw do packshotow

witam!!!

mam prosbe o rade, zaczalem ostatnio robic troche packshootow i chcialbym doposazyc sie w lepsze szklo, niestety budzet jest troche okrojony, zastanawiam sie nad 2 szklami:

1. Canon EF 100 mm f/2.8 Macro USM
    2. Tamron SP AF 90 mm f/2.8 Di Macro

zastanawiam sie czy okolice 100mm to nie za duzo jak dla zdjec produtkowych w studio ?

generalnie cena nie moze przekroczyc 2.5k, wiec jesli macie jakies jeszcze pomysly na szkielka, to prosze o rade przy okazji pytanie pomocnicze, jak portretowo zachowuja sie oba w/w szkla ?

Puszka to 350d, za miesiac bedzie 5d, troche mysle nad 1d mk3, ale jakos opienie sa nieszczegolne (problemy z ostroscia?), poza tym do roboty studyjnej bedzie lepszy 5d, jesli sie myle, prosze o wyprowadzenie z bledu.
    Ostatnio edytowane przez mikemat ; 27-01-2008 o 23:14

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Zalezy jakie packshoty bedziesz robil (wielkosc) oraz wielkosc studia. Ja casami jak robi cos w namiocie (80x80) i cos jest duzego (powiedzmy laptop) to musze sie oddalic dos znacznie. Wtedy nieoceniony jest 24-105 L. Ja bym polecil 50 1.8 (poczytaj watek "zarabianie na zdjeciach") albo Sigma 50/2.8 Macro (forumowy kolega miszaqq ma to szklo i sobie chwali). Sa osoby, ktore robia 50tka i sa zadowolone

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mor_feusz Zobacz posta
    Zalezy jakie packshoty bedziesz robil (wielkosc) oraz wielkosc studia. Ja casami jak robi cos w namiocie (80x80) i cos jest duzego (powiedzmy laptop) to musze sie oddalic dos znacznie. Wtedy nieoceniony jest 24-105 L. Ja bym polecil 50 1.8 (poczytaj watek "zarabianie na zdjeciach") albo Sigma 50/2.8 Macro (forumowy kolega miszaqq ma to szklo i sobie chwali). Sa osoby, ktore robia 50tka i sa zadowolone
    hmm, ta L wyglada bardzo ciekawie, przydalaby mi sie tazke poza studjem, studio jest niezadurze, ale mam porzadne lampy, softboxy, spokojnie moge spore rzeczy focic

aktualnie uzywam tamrona 28-75, jak myslisz, bedzie to jakosciowy skok 9przejscie na L 24-105)?

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mikemat Zobacz posta
    studjem, niezadurze
    prosze, sprawdz najpierw posty, chocby wordowskim slowniku

aktualnie uzywam tamrona 28-75, jak myslisz, bedzie to jakosciowy skok 9przejscie na L 24-105)?
    dostajesz gorsze swiatlo a w zamian wiekszy zakres, is, i szybszy af - pytanie ilu z tych rzeczy bedziesz potrzebowal w studiu.. IMHO zadnej

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Nie chodzi tu akutat o Lke - poprostu taki mam obiektyw. Tylko jezli bedziesz chcial np. 100/2.8 zrobic zdjecie np 32" TV ze skala odwzorowania 1:1 to niestety bedziesz musial sie oddalic (i to znacznie). Jesli studio nie jest za duze to "ciezko bedzie". Pozatym 100/2.8 to piekne szklo. Zastanow sie naprawde nad 50/1.8 (lub czyms podobnymm). Jest temat na forum watek http://canon-board.info/showthread.php?t=6547 - przeczytaj rozjasni troche. Jest 1 uzytkownik, ktory ma naprade niezle zdjeciazrobione ta 50tka (zreszta przeczytasz - zobaczysz)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubak82 Zobacz posta
    prosze, sprawdz najpierw posty, chocby wordowskim slowniku
    dzisiajszy dzien, to 1 dzien po 2 dniowej grypie zoladka, wymeczylo mnie, tak, ze ulala, wiec prosze o wyrozumialosc

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Śląsk

Domyślnie

dzisiajszy dzien, to 1 dzien po 2 dniowej grypie zoladka, wymeczylo mnie, tak, ze ulala, wiec prosze o wyrozumialosc
    to trzeba tak bylo od razu .. faktycznie ostatnio epidemia jakas sie rozszalala

natomiast do studia i wymiany 28-75 na 24-105L to naprawde pomysl jest sredni.. mialem tego tamrona i mam 24-105L - roznicy optycznej nie ma a domkniety tamron jest MZ ostrzejszy od 24-105 na f4.. pozostalych zalet L'ki w studiu nie wykorzystasz i dlatego proponuje zostac przy tym co masz :smile:

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Zastanow sie naprawde nad 50/1.8 (lub czyms podobnymm). Jest temat na forum watek http://canon-board.info/showthread.php?t=6547 - przeczytaj rozjasni troche. Jest 1 uzytkownik, ktory ma naprade niezle zdjeciazrobione ta 50tka (zreszta przeczytasz - zobaczysz)
    dzieki za odpowiedz, zastanawiam sie czy bede mial jakis zysk optyczny w porownaniu z Tamronem 28-75 ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Moim zdaniem dobrze jest. Lampy dokup(o ile nie masz) i popatrz co Ci potrzebne

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Moim zdaniem dobrze jest. Lampy dokup(o ile nie masz) i popatrz co Ci potrzebne
    brakuje mi jeszcze jednej lampy, jak tylko dojdzie to pofoce troche i wrzuce z prosba o ocene

Uprawnienia umieszczania postów