sa różnego rodzaju filtry szare, aby zmniejszyć ilość światła dochodzącego do matrycy
(mało na ten temat wiem)
ale jakość leci strasznie(widziałem przykłady)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
http://onephoto.net/info.php3?id=526327
tutaj naświetlane 3 min. jak podaje autor zdjecia
Ostatnio edytowane przez majku ; 25-07-2008 o 16:05 Powód: Automerged Doublepost
Z dobrym filtrem szarym jakość spada tak samo jak z każdym innym chyba.... czyli nieznacznie, a nawet niezauważalnie...
mi z szara połówką spadała strasznie(B+W pro)Z dobrym filtrem szarym jakość spada tak samo jak z każdym innym chyba.... czyli nieznacznie, a nawet niezauważalnie...
porównując do tandetnej uvałki TIFFEN
-różnice przede wszystkim było widoczne w bardzo jasnych partiach obrazu
i to duuuże
Te filtry nie sa w sumie takie drogie, tyko cos nie chce mi sie wierzyc ze za 39 zl przyciemnia 75% tak jak hoya za 69 zlTrzeba bedzie kupic bo sie przyda, na te filtry to sporo kasy mi pojdzie bo jeszcze polar i szara polowka :P
Te liczby przesłon to raczej dopasowujemy do obiektywów i nie ma ogólnej reguły. Wtedy to już tylko look na wykresy MTF posiadanych szkieł i wstrzelenie się w kompromis.
Chyba że autorowi chodziło o wyrażenie tego, że spadek ostrości szkła nie będzie zauważalny na [tak słabym] 350d![]()
Co do poprzedniego - faktycznie, było zamieszanie z pomieszaniem
ad. micles:
", że spadek ostrości szkła nie będzie zauważalny na [tak słabym] 350d"
rozwiń, proszę, wyrażenie "słaby 350d".
"Cóż piękniejszego nad niebo, które ogarnia wszystko, co piękne."
Mikołaj Kopernik
Dam opis sytuacji :
mamy szkło, które posiada rozdzielczość:
2n na otwartej przesłonie
4n na przesłonie optymalnej
1n na przesłonie domkniętej (czyli to nasze <11-13)
Podpinamy to do 5d, które ma rozdzielczość 2n, nie widzimy żadnych różnic od przesłony otwartej do przesłony optymalnej, a z przechodzeniem z optymalnej do domkniętej tracimy rozdzielczość
Podpinamy to do 350d, które ma rozdzielczość 1n, nie widzimy żadnych różnic aż do >11-13.
[wcale nie piszę że 350d to słaby aparat, w końcu mam go już rok i się z niego cieszę :P]
jak mialem 350d to jedynymi wadami jakie mnie bolaly to szybkosc migawki, i co moze smieszyc kolor obudowy (byla srebrna)
[SIGPIC][/SIGPIC]
Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX