Pokaż wyniki od 91 do 100 z 124

Wątek: kupno nowego 350D w tej chwili

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Dam opis sytuacji :

mamy szkło, które posiada rozdzielczość:
    2n na otwartej przesłonie
    4n na przesłonie optymalnej
    1n na przesłonie domkniętej (czyli to nasze <11-13)

Podpinamy to do 5d, które ma rozdzielczość 2n, nie widzimy żadnych różnic od przesłony otwartej do przesłony optymalnej, a z przechodzeniem z optymalnej do domkniętej tracimy rozdzielczość

Podpinamy to do 350d, które ma rozdzielczość 1n, nie widzimy żadnych różnic aż do >11-13.

[wcale nie piszę że 350d to słaby aparat, w końcu mam go już rok i się z niego cieszę :P]
    Paradoksalnie 350D ma większe wymagania co do rozdzielczości obiektywu niż 5D (2,56 razy większa powierzchnia a tylko 1,5 raza więcej pikseli). A ja pisałem o limicie dyfrakcyjnym rozdzielczości, który nie zależy od rodzaju obiektywu. Polecam lekturę Artykułu z Luminous Landscape o limitach rozdzielczości.

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Już nie będę brnąć, bo mój pierwszy post pod postem :
    Był w połowie ironiczny i próbowałem wyjaśnić sobie [i innym] tok rozumowania kolegi. Czyniąc to starałem się rozwinąć jego myśl w jakiś rozsądny sposób.
    A wystarczyłoby przeczytać ze zrozumieniem i zwróceniem uwagi na słowa kluczowe
    Ostatnio edytowane przez HuleLam ; 26-07-2008 o 09:36 Powód: Automerged Doublepost
    Fotograf platoniczny

Uprawnienia umieszczania postów