Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Wątek: Obiektywy Mamiya

Domyślnie Obiektywy Mamiya

Witam wszystkich Forumowiczów.
    Przepraszam, jeśli był podobny wątek. Nie udał mi sie go odszukać.
    Jestem świeżym posiadaczem canona 1d. W necie dostępne są przejścia z mocowania obiektywu Mamiya do body Canon. Mam dwa takie obiektywy - 80 i 150 mm. Czy ktoś sprawdzał, jak takie szkła współpracują z matrycami pełnoklatkowymi - lub nieco mniejszymi, jak w moim przypadku?

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Problemem jest b.wysoki koszt przejściówki, dlatego też osobiście sobie odpuściłem...

Domyślnie obiektywy Mamiya

Koszt ok. 150 zł. Może w końcu sam się skuszę. Szkła - wiadomo
    świetne. Jeśli nie znajdzie się użytkownik takiej przejściówki sam za jakiś czas zaryzykuję. Napiszę, jak wyszło.

Pełne uzależnienie Awatar Krzychu
    Miasto
    Ambush Country

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez milanowski Zobacz posta
    świetne. Jeśli nie znajdzie się użytkownik takiej przejściówki sam za jakiś czas zaryzykuję. Napiszę, jak wyszło.
    Sekor C ? 80 mm dość mierne opinie miał - jeden i drugi (1.9 i 2.8) - miałem tego drugiego i faktycznie na średnim formacie rewelacją nie był...
    Pozdrowienia,
    KZ
    KZ Aviation Photography

Jasne, są lepsze ale takie tylko mam. Zrobiłem trochę zdjęć Mamiyą i nie narzekam na jakość tych szkiełek ale raczej rozbudowy zestawu nie planuję. Na lepsze obiektywy do Canona jeszcze trzeba nazbierać i myślałem, że niedużym kosztem mógłbym je wykorzystać. Tylko tyle. Mam przejście z M42 na Canona i dwa Takumary - doświadczenia dość przyjemne. Wiadomo - w tym przypadku mnożnik 1,3 ale punktem odniesienia jest mały obrazek. Ciekaw byłem, jak sprawa się ma z obiektywami ze średniaka.

Domyślnie

Mam przejściówkę do sekora c 80mm koszt 130 pln, jak jesteś zainteresowany to namiary znajdziesz na forum m42( pan Jankowski), zresztą do pentacona też mam adapter jego roboty.

Dzięki za pomoc. Będzie pewniej i taniej niż z ebay.
    pozdrawiam

Zasłużeni Awatar czornyj
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Koszt ok. 150 zł
    Dziwne - swego czasu w raysfoto zaśpiewali mi kilkaset złotych...

Cytat Zamieszczone przez Krzychu Zobacz posta
    Sekor C ? 80 mm dość mierne opinie miał - jeden i drugi (1.9 i 2.8) - miałem tego drugiego i faktycznie na średnim formacie rewelacją nie był...
    A to ciekawostka, bo we wszystkich testach nic mu nie brakowało, a i kilka slajdzików swoim własnym popełniłem i ciężkoby mi było do czegoś się dopieprzyć (poza ogólnie maławym formatem 645)
    Ostatnio edytowane przez czornyj ; 28-01-2008 o 03:13

Bywalec Awatar CamelXP
    Miasto
    Norymberga

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez voytecb Zobacz posta
    Mam przejściówkę do sekora c 80mm koszt 130 pln, jak jesteś zainteresowany to namiary znajdziesz na forum m42( pan Jankowski), zresztą do pentacona też mam adapter jego roboty.
    Czy ja dobrze rozumiem, że p. Jankowski zajmuje się wytwarzaniem przejściówek? czy robi też na zamówienie? Jak z jakością? Można jakiś kontakt (majla, www, telefon, allegro, namiar na forum)?
    Czy gdybym powiedział Adamowi Mickiewiczowi: "Nie podoba mi się 'Pan Tadeusz' ", odżekłby: "Dawaj cwaniaku, pokaż swoją galerię epopei narodowych" ?

Tą już widziałem wcześniej
    http://cgi.ebay.pl/Adapter-Fits-For-...sid=p1638.m122

ale teraz pojawiły sie przejściówki z shiftem:
    http://cgi.ebay.pl/SHIFT-PCS-adapter...sid=p1638.m122

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów