Strona 53 z 94 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 939

Wątek: [WARSZTATY W STUDIO WARSZAWA - 2008] - portret,akt

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dębe Wielkie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    I to wszystko? Może ktoś jeszcze zdecyduje się zamieścić zdjęcia?
    Sergiusz
    Liczyłem na bardziej rzeczowy komentarz moich zdjęć
    To się tyczy również pozostałych!

pozdrawiam

Pełne uzależnienie Awatar kami74
    Miasto
    Piaseczno

Domyślnie

Dobra jeszcze jedno. Kurcze brak czasu na wszystko
    5DII 24105f4L S7030045,6APODG 501.8II 430EX wyposażona w ponton VS600R
    MOJE PSTRYKI NA CB& GALERIA NETOWA

później, późnym popołudniem, gdy cienie będą dłuższe i smutniejsze niż są..

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie cierpliwości

Jaworzyna- musisz uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Dajmy trochę czasu innym na zamieszczenie zdjęć. Wtedy przedstawię kolejną propozycję.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Dębe Wielkie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Jaworzyna- musisz uzbroić się w odrobinę cierpliwości. Dajmy trochę czasu innym na zamieszczenie zdjęć. Wtedy przedstawię kolejną propozycję.
    Sergiusz, chyba się nie zrozumieliśmy - mi chodzi o ocenę moich zdjęć
    pozdrawiam

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie globalizacja

Zrozumieliśmy się jako tako. Chcę ocenić zdjęcia globalnie. Dlatego jeszcze czekam na innych. Jeśli ktoś ma ochotę zrobić to wcześniej to poczytam z przyjemnością.

Dwa słowa o kadrowaniu... Nie przepadam za dłubaniem w nie swoich zdjęciach. Ale i tak wcześniej co nieco popsułeś. Popatrz na linię łączącą włosy z czołem. Trzeba się nieco więcej przykładać bo inaczej jest jak i jest. Jeśli na zdjęciu jest za wiele elementów to rozpraszają oglądającego i odwracają jego uwagę. Dlatego je usunąłem i sam nie wiem. Jest lepiej?

Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 08-05-2008 o 20:24 Powód: Automerged Doublepost

Zablokowany

Domyślnie

Sergiusz takie efekty powinno uzyskiwać sie za pomocą ustawienia lamp a nie w PS - to są warsztaty pracy w studio czy w PS ??!!??

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie PS=postęp

Znakomita większość zdjęć umieszczona w tym wątku jeśli nawet nie wszystkie noszą znamiona obróbki w PS lub innym programie graficznym. Jeśli byśmy chcieli podążać Twoim tokiem myślenia zapewne doszlibyśmy do wniosku, że wywoływanie zdjęć z RAW też jest niedozwolone. PS jest właśnie po to aby z jednej strony poprawić zrobione zdjęcie lub jeśli zrobione jest dobrze to można je uszlachetnić co większość z Was robi a ja nie poddaje tego faktu pod dyskusję. Dziwi mnie trochę Twoje oburzenie z powodu tego, że omawiane zdjęcie zostało i tak wcześniej poddane obróbce co widać na pierwszy rzut oka. Oczywiście możemy się umówić, że nie dotykamy zdjęć w żadnym z programów ale to tak jakbyśmy cofnęli się o kilkanaście lat do tyłu. Wydaje mi się, że fotografia i PS w tym czy innym wydaniu są już nierozłączne.

Zablokowany

Domyślnie

to wychodząc z twojego założenia mogę wykonać zdjęcie portretowe w plenerze następnie wyczernić tło (tak jak ty to zrobiłeś na powyższym zdjęciu) i napisac ze jest to zdjęcie studyjne. Bez sensu Wiadoma sprawa że zdjecie trzeba wywołać z RAW, a jak jest potrzeba to i w PS coś podziałać - ale to już jest kolejny etap pracy ze zdjęciem. Takie zdjęcie (jak po twojej obróbce w PS gdzie ponad 50% oryginału zostało zmienione) można wykonać ustawiając odpowiednio oświetlenie w studio bez pomocy PS-a, a tymczasem w studio wszystkie lampy prawie na full świecą z każdej strony.

Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie wyczerniony

Wiesz nie byłeś na spotkaniu a nie posądzam Cię o to abyś ze zdjęcia potrafił odczytać kierunek oświetlenia w przypadku jak zdjęcie przeszło przez PS. Jak to ładnie ująłeś wyczerniony jest tylko jeden prawy górny róg zdjęcia a reszta jest tylko skadrowana. Co do Twojej teorii na temat pleneru to napiszę to co zawsze powtarzam na pierwszym spotkaniu o miejscu studia czyli o głowie fotografującego. I zawsze powtarzam o przenoszeniu nabytych umiejętności do zdjęć w plenerze. Wystarczy trochę posłuchać ale jak to bywa na pierwszych spotkaniach z tego co wiem modelka trochę rozprasza co po niektórych. Jeśli potrafisz zamienić plener w studio to super. Ja też tak czasem robię. Łącząc te trzy elementy, czyli studio, plener i PS można osiągnąć naprawdę niezłe wyniki. Pod jednym wszak warunkiem. I o tym warunku miedzy innymi są te warsztaty. Wiesz jaki to warunek?

Zablokowany

Domyślnie

z fotografii z której wykadrowałeś swoje zdjecie, mniej wiecej widać jak padało oświetlenie. Gratuluje podejścia do fotografii studyjnej w stylu co wyjdzie to wyjdzie a reszte w Ps sie zrobi, żeby jakoś wyglądało Pozdrawiam

Strona 53 z 94 PierwszyPierwszy ... 343515253545563 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów