Strona 31 z 94 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 939

Wątek: [WARSZTATY W STUDIO WARSZAWA - 2008] - portret,akt

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez konrad Zobacz posta
    Jeśli uważasz, że obróbka to zbyt duża ingerencja to w takim razie musisz myśleć przy ustawianiu modelki i nie robić jej zdjęć w pozach, w których jej ciało brzydko się marszczy, bo jak mniemam chciałeś nam pokazać piękno kobiecego ciała.
    Myślę że tej "zmarszczki" nie dało się uniknąć.
    Myślę że nie jest to na tyle brzydka i zauważalna zmarszczka, niwecząca piękno kobiecego ciała, by ją na siłę usuwać obróbką. Ewentualnie jest to mocno subiektywna sprawa.
    I myślę też że bardzo ciężko się dyskutuje z kimś, kto odgórnie ma podejście "ja wiem lepiej" zamiast "ja mam inny punkt widzenia" .

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

nie jedna dziewczyna chciała by mieć takie brzydkie zmarszczki
    moim zdaniem dążenie do figur geometrycznych i prostych linii przez obróbkę daje nienaturalny obraz
    ustawienie jest b dobre a wszystkie zaburzenia prostych i zaokrągleń (obojczyk z lewej, łokieć z prawej, palce, dłoń fałdy) nadają lekkość i dynamikę

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Myślę że tej "zmarszczki" nie dało się uniknąć.
    W takim ustawieniu ciała i światła zawsze się pojawi.

Piszesz, że jest to niezauważalne. A myślałeś jak to będzie wyglądało na odbitce 20 x 30 i wtedy gdy powiesisz takie zdjęcie na ścianie?

I myślę też że bardzo ciężko się dyskutuje z kimś, kto odgórnie ma podejście "ja wiem lepiej" zamiast "ja mam inny punkt widzenia" .
    Pozostańmy przy ad meritum.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Piszesz, że jest to niezauważalne. A myślałeś jak to będzie wyglądało na odbitce 20 x 30 i wtedy gdy powiesisz takie zdjęcie na ścianie?
    Myślałem i pozostanę przy swoim zdaniu .
    Sprowadzając do częstszego na forum problemu - jednym przeszkadzają paprochy na matrycy widoczne już przy F22, innym dopiero przy F8. Ja należę do tych F8, ty do tych detalistów od F22. Odmienny poziom wrażliwości na detale, co wcale nie oznacza że którykolwiek z nas ma ten poziom zły. Liczę na tolerancję w temacie odmienności gustów.
    Może mi się zmieni, może Tobie - nie wykluczam i takich ewentualności.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Odmienny poziom wrażliwości na detale, co wcale nie oznacza że którykolwiek z nas ma ten poziom zły.
    Pewnie tak. Choć ja wciąż mam wrażenie, że mój poziom "wrażliwości na detale" jest zbyt niski. Pokazując zdjęcia "mojemu krytykowi" wciąż słyszę, że się skupiłem na technicznej stronie, a nie zauważyłem, że modelka stoi krzywo, coś jej się zmarszczyło, coś z ubrania się przekrzywiło, włosy wlazły nie tam gdzie trzeba, patrzy nie tak, ma głupią minę, zgarbiła się itp.

I muszę przyznać mojemu krytykowi rację, bo w sumie gdy się zabiera modelkę do studia, to należy oczekiwać innego poziomu zdjęcia i fotograf musi nad tymi wszystkimi szczegółami panować.

Gdybyś pokazał to zdjęcia i powiedział: zobacz jaką fotkę strzeliłem koleżance w domu przy lampce nocnej to pewnie nic bym nie powiedział, ale jak na studyjne, przemyślane zdjęcie, to dla mnie poziom dbałości o szczegóły jest zbyt mały.

Może mi się zmieni, może Tobie - nie wykluczam i takich ewentualności.
    Zobaczymy. Ja Ci tylko sygnalizuje moje odczucia. Możesz je kompletnie zignorować i robić jak uważasz, że jest dobrze.

Początki nałogu Awatar werek
    Miasto
    warszawa

Domyślnie

...
    Gdybyś pokazał to zdjęcia i powiedział: zobacz jaką fotkę strzeliłem koleżance w domu przy lampce nocnej to pewnie nic bym nie powiedział, ale jak na studyjne, przemyślane zdjęcie, to dla mnie poziom dbałości o szczegóły jest zbyt mały.
    ....
    w tym akurat przypadku trzeba jeszcze brac pod uwage ze bylo nas piecioro, chwilami nawet sergiusz chwytal za aparat. w moim przypadku liczylo sie ujecie - nie patrzylem zbytnio na detale ktore teraz moge zauwazyc, nawet te detale mnie nie denerwuja
    Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ale jak na studyjne, przemyślane zdjęcie, to dla mnie poziom dbałości o szczegóły jest zbyt mały
    Na szczęście tylko dla ciebie .
    Problem może leżeć też w moim egoiźmie. Fotki robię głównie dla siebie. Jeśli mi się podobają to jest OK i rzadko która krytyka potrafi mnie ruszyć .
    W ten sposób może i za daleko nie zabrnę, ale kto mówi że chcę? Fotografia to zabawa nie masochizm 8) .

A teraz z grubszej rury:

Coś już napisał Awatar Evitagen
    Miasto
    Bielsko-Biała

Domyślnie

nie poruszone gratz Vitez
    Would?

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

wiem że to inne fotki ale twoje poprzednie bardziej mi sie podobało

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Tak pierwszy raz chwyciłem za aparat i nie uszło to uwadze...detale, też usunąłem aby nie rozpraszać. Jako nocnej lampki użyłem to co tam było pod ręką a potem coś podłubałem w zdjęciu...i wyszły dwa.
    Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 17-03-2008 o 17:28

Strona 31 z 94 PierwszyPierwszy ... 2129303132334181 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów