fajne fotki jak patrzę na fotki Viteza i Jaworzyna to wiedzę dwie różne twarze tej samej modelki te drugie wydają się bardziej naturalne ale nie umię ocenic które bardziej mi się podobają szkoda że nie mogę brac udziału w warsztatach macie fajne doświadczenia
pozdrawiam
Dobre body, palnik oraz szkiełka: Canon EF 50/1,8 II, Canon EF 100 f/2.8 Macro USM, Canon EF 70-200/4 L, Canon 35 1.4 L, canon 17-40/4L, canon fish eye, 24-105/4L, Bilora 1122 i inne drobiazgi
Ja robiłem w JPG a kolega Vitez prawdopodobnie w RAW.
Ja swoich praktycznie nie obrabiałem - są to zdjęcia prawie z aparatu. Lekka korekcja w Lightroom.
Kolega Vitez - zaznaczam, że to są domysły nic więcej - troche popracował prawdopodobnie nad swoimi w PS. Co moim zdaniem widać po twarzy modelki - usunięte niedoskonałości skóry.
Ot inne podejście do tematu 8)
pozdrawiam
Dokładnie tak - troszkę podciągnięta jasność, kontrast, wyostrzenie a potem wygładzanie skóry. Żadnego wielkiego retuszu, mieszania warstw itp kombinacji, ot trochę zabawy stempelkiem.
Modelka jest tego warta, a że szkiełko miałem za ostre, zbyt uwydatniające elementy cery to mogłem tą godzinkę na spot heling brusha poświęcić.
Temat do przedyskutowania zapewne z Sergiuszem na następnych warsztatach - bo podejrzewam że ten sam efekt można dobrą wizażystką uzyskać.
Natomiast seria tespisa mi się podoba w odniesieniu do moich i jaworzyny - tak w pół drogi a to czarno-białe ma najfajniejszy magnetyzm (kwestia kadru i o tym też się uczyliśmy).
Środa, 27.02
1. Broncobilly
2. Kolaj
3.
4.
5.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ja tez troche spot heling brusha uzylem. Dodatkowo w 3 fotce obrysowalem twarz i dodalem gaussian blur.
Jezeli chodzi o kadrowanie, to sporo poprawek wprowadzalem juz na kompie. Wydaje mi sie ze z aparatem w reku to trace glowe. Chce szybko cyknac fote, zamiast spokojnie przymierzyc. Sprawa tak samo sie ma do oswietlenia, przejrzalem wszystkie swoje fotki i na sporej ilosci widze ze wystarczylo by lekko poruszyc lampa a brzydki cien by zniknol. No ale w teori to wszystko wydaje sie proste. Jak narazie to doszedlem do wniosku ze przedewszystkim trzeba trzezwo myslec i nie cykac na "pale" - co czesto mi sie zdarza.
Canon eos 6D
- EF 24-105mm f/4 IS L
- EF 50mm f/1.4
- Speedlight 430ex II
Vitez,
MZ Twoje drugie zdjęcie nie powinno się tu znaleźć. Dorobiłeś dziewczynie paskudny podbródek. Może nie tyle dorobiłeś, co uwypukliłeś.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie