Grzechu
http://www.gzak.net - Ostatnie galerie: Warszawa 2007 , USA 2007 cz. 3 , Toskania 2011
Żelastwo: 5d, 24 2.8, 85 1.8, 70-200 F4, 28-75 2.8, 21M, 190CLB, 420EX, 580EX, E-PL3
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Na spotkaniu w ostatnią sobotę było 8 osób a jak by policzyć dokładnie to nawet 9. Nie wpłynęło to bezpośrednio na komfort wykonywania zdjęć przez uczestników. Studio jest przygotowane do prowadzenia tego typu spotkań i wcześniej organizowaliśmy warsztaty dla znacznie większej ilości osób ( 20 ) Tak, że 8 osób to naprawdę jest optymalna ilość uczestników.
Ja mam trochę inny punkt widzenia na tą kwestie![]()
Ilość osób przekłada się wprost na czas jaki możemy wykorzystać do
robienia zdjęć. Wynika to jakby z prostego rachunku - czas i ilość uczestników
albo jest więcej czasu na "pracę" z modelką albo można więcej sytuacji przećwiczyć.
Niniejszym zaznaczam, że nie mam do nikogo żadnych pretensji a jest to jedynie moja opinia. Zawsze lepiej mi się pracuje w małej grupie. Ot i tyle.
pozdrawiam
jaworzyna - też tak uważam
jak będzie więcej osób to trzeba by wydłużyć czas warsztatów
a wtedy jest się bardziej zmęczony
przy mniejszych grupach (5 osób) komfort jest większy
Subiektywnie - mi się zdecydowanie lepiej 'pracowało' z mniejszą grupą 6 osób 9.02 niż przy 9 osobach 16.02.
Nie był to jakiś duży dyskomfort, ale dłuższa 'kolejka', widać było zmęczenie czy zniecierpliwienie po niektórych.
Dlatego chyba można śmiało ustalić że 6-7 osób to raczej max.
Przy okazji - czy mógłbyś Sergiusz podać termin spotkania "drugiego" - dla tych co już brali udział w pierwszym terminie, a co chcieliby teraz konkretniej poćwiczyć, poustawiać lampy itp ?
Mam jeszcze pytanie do Sergiusza odnośnie kolejnych spotkań: czy przewidujesz jeszcze jakieś wykłady, czy teraz będzie czas na indywidualną pracę z modelką i oświetleniem, pod Twoim okiem?
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!
OK możemy ustalić wielkość grupy na 6-7 osób max. Jeśli będzie to siedem osób to aby wilk był cały i owca syta to proponuję o godzinę wydłużyć spotkanie. Zawsze na koniec pytam czy ktoś z uczestników ma ochotę jeszcze na fotografowanie i w razie potrzeby każdy może trochę zostać. Można też zacząć godzinę wcześniej.
Max_im- Twoja grupa liczyła 6 osób ale jak by powiedzmy któryś z uczestników z kimś przyszedł to chyba też dalibyśmy radę? Dzisiaj odbyło się szkolenie dla 2 osób umówionych indywidualnie byli u mnie od 11 do 17 ale koszt też był trochę inny.
Ostatnie spotkanie miało miejsce w sobotę po południu a w pierwszym wątku piszę o spotkaniach w tygodniu. Ale wiem, że dla wielu sobota jest bardziej dogodnym dniem i dlatego ustaliłem terminy spotkań też na sobotę. I dlatego wydaje mi się, że te max 7 osób to kompromis w stosunku do ceny i dnia tygodnia.
Co do spotkania "drugiego"- to w tym miejscu wydaje mi się bardziej istotna jest mniejsza grupa i proponuję max 6 osób. Wydaje mi się, że zaproponuję bardziej konkretny temat i do środy pojawi się na forum.
Ostatnio edytowane przez Sergiusz ; 18-02-2008 o 21:20
Sergiusz,
czy wydłużając spotkanie i zwiększając liczbę uczestników, mówiąc brzydko, nie "zajeżdża" się modelki? Ja się nie znam, ale myślę, że od jej samopoczucia bardzo wiele w fotografii zależy.
BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie
Ale to pierwsze spotkanie to głównie teoria nawet jeśli uczestnik wykonuje zdjęcia to pod moim okiem i jest to bardziej teoria niż powiedzmy ( z całym szacunkiem do uczestników ) pierwszy samodzielny lot. Nie zwiększam liczby uczestników z premedytacją razy dwa czy trzy ale o jedną lub dwie osoby bo tak wychodzi w "praniu" Pewnie i tak się zdarzy, że pewnie z czasem ktoś nie przyjdzie to zrobimy dla czterech albo trzech osób.
Co do modelki to powinni wypowiedzieć się dotychczasowi uczestnicy spotkań, którzy już wiedzą od kogo zależy samopoczucie modelki i efekt zdjęć.