Pokaż wyniki od 1 do 10 z 939

Wątek: [WARSZTATY W STUDIO WARSZAWA - 2008] - portret,akt

Mieszany widok

Początki nałogu Awatar allgsm
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Co do kolorystyki...może to zbytnia wiara w producenta i nastawy aparatu?
    Sergiusz twierdził że balans na błyskowe/dzienne załątwia sprawę bo lampy mają około 5400-5500K.. a mi za cholerę ACR tyle nie chciał ustawić i poprawną kolorystykę przy obróbce zdjęć ze studio Sergiusza mam dopiero w okolicy 4550-4650K.
    Ja najczesciej mam ustawiona opcje WB na "K" i w menu temperatura w przedziale od 4600 do 5000, albo korzystam z tej opcji albo poprostu AWB i pozniej Camera Raw ;-)
    http://www.tomaszgruszecki.com gg:1326595 Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allgsm.pl Zobacz posta
    Ja najczesciej mam ustawiona opcje WB na "K" i w menu temperatura w przedziale od 4600 do 5000, albo korzystam z tej opcji albo poprostu AWB i pozniej Camera Raw ;-)

Ja mam takie pytanie do specjalisty od ustawień balansu bieli. Skąd wzięła się ta nazwa? Czy ktoś z was zadał sobie odrobinę trudu i wywołał białą kartkę i zobaczył przy jakiej temperaturze jest biała? Przyznam, że nie przyszło mi to wcześniej do głowy ale możemy takie doświadczenie zrobić na najbliższym spotkaniu.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Ja mam takie pytanie do specjalisty od ustawień balansu bieli. Skąd wzięła się ta nazwa?
    Tutaj specjalista wypowiada się na temat balansu bieli: http://canon-board.info/showthread.php?t=19896.html

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Przykład

Jasne, tylko WB odpowiadać powinno zdjęciu naświetlonemu mniej więcej prawidłowo a wiele zdjęć nieco odbiega od tego schematu co widać na przykładzie. Do tego ja na przykład nie robię zdjęć w RAW i mam ustawione 5400 K i zadowalające efekty na warsztatach i w zasadzie we wszystkich zleceniach. Wcześniej w lustrzance Nikon D100 robiłem na ustawionym piktogramie „błyskawicy” z małą korektą koloru czerwonego. Czasem znajomy robi jakąś Alfą i dokładnie ustawia na 5400 K i nie marudzi. Podobnie robią jeszcze dwie osoby Nikonem D 300 i Fuji S5pro.

Vitez- wydaje mi się, że możemy spotkać się w studio niekoniecznie przy okazji warsztatów i to sprawdzić naświetlając białą kartkę ( barwną tablicę też gdzieś powinienem mieć ) i porównać z modelką.

Uprawnienia umieszczania postów