to jeszcze nie przeswietlenia, ale bardzo mi sie podoba. jak ustawiliscie lampy??
to jeszcze nie przeswietlenia, ale bardzo mi sie podoba. jak ustawiliscie lampy??
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Każdy kilogram obywatela z wyższym wykształceniem szczególnym dobrem narodu!
moze przez przypadek, moze celowo mozna by to zdjecie podciagnac pod HighKey. ja akurat widze w tych zdjeciach potencjal do obrobki ktora sprawi ze te zdjecia beda czarowaly, nie probuje nawet obrabiac bo to najlepsza czesc w dostarczaniu ostatecznej kompozycji.
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Specjalnie zostało tak podciągnięte z Raw'a bo mi się tak podobało(nie jest to wina ustawienia lampy).
Ps tylko zmniejszane i nie dotykane - za wiele nie znam PS :sad: , może to i lepiej wole starać się zrobić lepszą fotę 8)
JW.
Kolejny pstryk:
4.
Zapraszam Kolegów którzy byli na warsztatach do wstawek cobyśmy podyskutować mogli:wink:.
Ostatnio edytowane przez borkomar ; 18-07-2008 o 15:28 Powód: Automerged Doublepost
5D + L
Hehe, no nie dorabiajmy już ideologii do czyjegoś zdjęcia, tylko nazywajmy rzeczy po imieniu. Co autor miał na myśli, to wie tylko borkomar, a z pewnością chętnie wysłucha konstruktywnej krytyki.
A co do High Key, to chyba powinieneś poczytać na czym polega ta technika:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Technika_high-key
http://www.canon-board.info/showthread.php?t=18008
borkomar: o gustach się nie dyskutuje, skoro tak Ci się podoba, to ok. Ja bym jednak aż tak nie wyciągał, ponieważ reszta zdjęcia nie jest tak jasna i wydaje mi się to niepotrzebnym kontrastem. Ale nie jest to wielki szkopuł, poza tym fotka bardzo przyjemna, chętnie jeszcze coś zobaczę![]()
Chętnie poczytam.
Odnośnie kontrastów może masz rację - ale czasem mnie sie podoba wersja na granicy przepalenia - nie w każdej focie.
Muszę nadrobić nieco techniki PS wtedy może będzie lepiej.
Obecnie każda z tych fot to jedynie wywołanie RAW i zmniejszenie w PS.
5D + L
borkomar: linki byly dla werka, choć każdemu może się przydać ;-) A co do tych rozjaśnień, to poeksperymentuj z B&W, tam takie oświetlenie może wyglądać o wiele lepiej niż w kolorze.
Do tego by światło nie było spłaszczone nie jest niezbędny światłomierz.
Ja tam tylko chodziłem i przeszkadzałem, nie ruszałem świateł. Kto był ten wie jakie warunki panują i czemu służy takie wstępne spotkanie w studio , kto nie był ten niech sobie śmiało sobie dopisuje różne teorie 8) .
Niech pokaże foty ten co najwięcej mieszał - chyba że jeszcze obrabia, bo światłami mieszał ile wlazło:rolleyes:
Poza tym największą robotę i tak zrobiła Dorota.
Nie chciałbym odbierać Jej chleba ale dobrym wyzwaniem byłaby osoba która nie potrafi się tak zachowywać przed pstrykaczami jak Ona.
Wtedy my byśmy musieli wszystko ustawić a tak Dorotka zrobiła za nas 90% roboty co nas rozleniwiło chyba :wink:
Nie zmienia to jednak faktu, że chcę jeszcze![]()
Ostatnio edytowane przez borkomar ; 18-07-2008 o 16:13
5D + L
Pierwsze spotkanie to trochę teorii na temat podejścia do fotografowania i oswojenie się z samym studio. Takie założenia są chyba spełniane choć czasem może się wydawać że jest za tłoczno.
Propozycja np na drugie spotkanie osób które się zachęciły:
- ćwiczenie samodzielnego ustawiania lamp (większość osób na pierwszym spotkaniu jest zbyt niepewna/onieśmielona by dotknąć lampy) = max 3 osoby, każdy jakiś tam sobie pomysł przygotowuje ew. z pomocą Sergiusza coś ustawi.
- ćwiczenie ustawiania modelki. Dorota bardzo fajnie pozuje ale właśnie czasem nadaktywniei robotę za fotografa czasem robi (dla jednych to zaleta, dla innych wada). Spójrzcie na zrobione zdjęcia i spróbujcie podobne pozy, spojrzenia, ułożenia, z inną dziewczyną. Jak Sergiusz się zgodzi to może znajdę jakąś chętną, mniej doświadczoną niż Dorota i ją uprzedzę by dała się fotografom 'układać' - to by było jakieś wyzwanie.
Bo ja zauważyłem ten problem ale już nie chciałem się wtrącać - w jakiej ciszy pstrykaliśmy, tylko wykorzystując (bez skojarzeń) a nie współpracując z modelką
.