pstryk z piatku
pstryk z piatku
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Miałem oczywiście na myśli zdjęcie z rozmytymi włosami przed obróbką.
Ja też coś dorzucę od siebie. Julita i mój płaszcz
Myślałem że prowadzisz warsztaty a nie konkurs na fajny sposób obróbki zdjęć w PS. Jak idę do malarza podziwiać jego sztukę to nie proszę o szkic, ale jak idę się do niego uczyć malować to on ma obowiązek pokazać mi szkic, bo jak inaczej mam nauczyć się malować.
Zdjęć studyjnych jest masa dookoła, wystarczy iść do Empiku i prawie na każdej okładce jest zdjęcie studyjne.
Twoją rolą jest pokazanie jak się takie zdjęcia robi, a nie robienia z tego tajemnicy bo inaczej rozumiem że robisz warsztaty dla zarobienia trochę kasy (czyli płaćcie, a ja wam udostępnię studio i modelkę i sobie pstrykajcie). Rozumiem że oryginalny kadr (szkic) się kupy nie trzymał i pokazałeś inne z którego jesteś zadowolony.
Chyba za bardzo się rozpędziłeś. Sergiusz prowadzi warsztaty pracy w studio, a nie pracy z Photoshopem.
Dla mnie to są osobne tematy.
To, co uzyskamy dzięki pracy w studio możemy na różne sposoby wykorzystać. A przykład Sergiusza pokazuje, że liczy się efekt końcowy a nie ewentualny półprodukt.
Zgadzam się z tobą, że Sergiusz prowadzi warsztaty pracy w studio. Wobec tego powinien pokazywać zdjęcia prosto ze studia, a nie juz finalny produkt "na okładkę". Jeżeli już to robi to na prośbę kursanta powinien pokazać z jakiego zdjęcia (oryginał z aparatu) można stworzyć dzieło PS-owe "na okładkę"
mysle ze wiekszosc zdjec tutaj wystawionych wyszla spod ps'a (ew. Lr)
Canon EOS R5 /// RF 24-104 f4 L /// EF 16-35 f4 L /// RF 100-500 f4.5-7.1 L /// EF 50 f1.8 /// EF 50 f1.2 L
Ale PS PSowi nie równy.
Ale tutaj wracamy do starego pytania o granice ingrencji w zdjecie.
to zalezy
zdjecie dokumentacja?
zdjecie artystyczne?
to co robimy na warsztatach podchodzi po drugi typ poniewaz sami kreujemy sytuacje i srodowisko zamiast przekazywac jaki jest stan rzeczywisty, to czy wieksza czesc zrobimy przez kompozycje w rzeczywistosci czy w ps zalezy juz tylko od efektu koncowego jaki chcemy uzyskac (lepiej zawsze skracac robote i dokonywac tego przed zrobieniem zdjecia, ale nie zawsze sie to udaje).
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
tym razem w dwoch odmiennych podejsciach do tematu
1
2
Ostatnio edytowane przez werek ; 18-03-2008 o 13:15 Powód: Automerged Doublepost
Napiszę jeszcze raz. Te dwa zdjęcia są oryginalnym kadrem. Na forum oceniamy zdjęcia a nie omawiamy etapów ich powstania. Większość Waszych zdjęć też nosi ślady gmerania w PS i nawet coś tam po drodze omawialiśmy ( kolor włosów, obojczyk- pokazał to sławek2b ) Nie robię z niczego tajemnicy i jak ktoś ma ochotę to na pierwszym spotkaniu w dowolnym temacie pokażę jak się takie zdjęcia robi oczywiście o ile będzie więcej chętnych zainteresowanych tym w sumie banalnym tematem.