Vitez
Fajna ta jedynka ja bym jeszcze przyciął dołu i prawej strony
było by mniej centralnie
Vitez
Fajna ta jedynka ja bym jeszcze przyciął dołu i prawej strony
było by mniej centralnie
Jest chłodny ale słoneczny dzień. Na błękitnym niebie są chmury ale dość często przebijają się przez nie ostre promienie słońca. Teoretycznie można robić zdjęcia tylko razem z porywami wiatru sypie drobnym piaskiem i kurzem po oczach. Wiatr jest zmienny i trudno przewidzieć skąd zawieje następnym razem. Możemy powiedzieć, że podmuchy są przypadkowe? I o ile w słońcu jest w miarę ciepło i przyjemnie to jak zawieje na skórze modelki pojawia się gęsia skórka. Vitez odtworzył te warunki w studio: wentylator wieje przypadkowo ale z jednego kierunku a oświetlenie imituje światło ostre słoneczne. Tyle, że w studio jest ciepło i nie sypie wiatrem po oczach. Kadr trudno nazwać ciasnym. Widoczne ale pozostające w cieniu oko patrzące na oglądającego zdjęcie nadają zdjęciu trochę tajemniczości a wyraz ust podkreśla jej urok. Bałagan we włosach, cienie na buzi, doskonale oddają klimat zdjęcia i są dowodem na jego spontaniczność.
Qrcze wiesz... sam nie cierpię tego typu "wymówek" no ale w tym przypadku muszę tak napisać - tak miało być.
Odbiór zdjęcia jest subiektywny, ty byś je inaczej widział i pewnie zrobił. Ale zamysłem fotografa (pomysł grupowy) był właśnie chaos w ciasnym kadrze, dość przylizanych włosów itp. Tak samo cień od nosa buduje dynamikę. Jedynie z leciutkim przysmażeniem nosa się zgodzę ale to raczej nie do uniknięcia.
Raz na jakiś czas można zrobić bardziej szalone zdjęcia niż idealnie ułożone i naświetlone, choć w ogólnej mierze podzielałbym Twój punkt widzenia bo zazwyczaj też wolę mało cienia i ułożone zdjęcia, jednak nie w tym ujęciu.
Sergiusz jeszcze ładniej to opisał "sytuacyjnie" - nie podchodźmy do tematu "zdjęcia studyjne" zbyt stereotypowo. Że wszystko równo, gładko, minimum cienia, idealna poza. Spróbujmy w studio czasem czegoś innego...
Przypomnę o jutrzejszym spotkaniu, jeśli jeszcze ktoś ma ochotę to zapraszam!
1. werek
2. Ernest_DLRS
3. wstępnie - jaworzyna - niestety nie moge potwierdzić jeszcze w 100%
1. werek
2. Ernest_DLRS
3. jaworzyna - już na 100%
2- Viteza jest bardzo ciekawa ale wymagałaby rozwinięcia tematu czyli odsłonięcia przynajmniej jednego oka a może obu. Ja bym poszedł w tym kierunku. I nie winiłbym tu 85 ze światłem 1,8 za ostrość szczegółów. Jeśli o nie chodzi jedynym rozwiązaniem problemu jest wizyta w instytucji zwanej salonem piękności. I to nie Vitez powinien tam zaglądać.
Hej,
A dzisiejsze spotkanie jest wstepem do aktu ?
Canon eos 6D
- EF 24-105mm f/4 IS L
- EF 50mm f/1.4
- Speedlight 430ex II
Wszystko zależy od uczestników spotkania ale generalnie tematem jest Akt stąd też nieco większa cena. Oczywiście jak ktoś ma dołączyć do grupy to zapraszam znajdzie się jeszcze wolne miejsce.