Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 30 z 30

Wątek: Brudna matryca w 400D ?

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Jak to zwykle w zyciu bywa, tak i tu chodzi o zachowanie zdrowego rozsądku. Idealnie czyste matryce nie istnieją, więc trzeba podjąc decyzję w jakim momencie czyścić. Dla mnie taki moment, to widoczność plamek na jasnej gadkiej powierzchni przy f11. Co do macro, to się nie sprzeczam, ale z drugiej strony, to tam rzadko występują idealne warunki do zobaczenia plamki. Poza macro używanie f16 na cropie jest nieco problematyczne, a f22, to już raczej zupenie bez sensu, bo dyfrakcyjny krążek rozproszenia staje się większy od krązka przyjmowanego zwykle do wyznaczania granicy GO. I najważniejsze, że to widać, a nie tylko policzyc można

SLIWKA
    Guest

Domyślnie

Masz racje. Z jednej strony lepiej robić zdjęcia i nie przejmować sie syfami, które sa widoczne powyżej np f 16, ale z drugiej strony dlaczego kupując aparat takiej marki za ok 2000 mamy sie godzić na fabarycznie brudna matryce?? A z trzeciej strony co z automatycznym czyszczeniem?? Chwyt reklamowy? Nieładnie, nieładnie....

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Jak masz tłusty brud, to ci automatyczne czyszczenie nic nie da.

SLIWKA
    Guest

Domyślnie

Wiem, wiem....rzecz jasna.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

W pełni rozumiem zdenerwowanie. Jestem w identycznej sytuacji. Normalnie na zdjęciach nie widac syfa, ale sama świadomość że coś tam - na matrycy siedzi denerwuje.

Bywalec

Domyślnie

Z mojego doświadczenia wygląda to tak, że jest wielkim dramatem (oczywiście dla posiadacza aparatu) pojawienie się jakiś dziwnych plamek na zdjęciach. Potem kolejny szok bo na forum dowiadujesz się że to brudna matryca. potem znowu obuchem w głowę jak się dowiadujesz, że lustrzanki to tak mają i już zawsze będziesz miał brudny sensor. Zgroza. Oczywiście drogi są dwie - albo jesteś aptekarz i walczysz z każdą plamką albo przyjmujesz do wiadomości że paprochy były są i będą a Ty musisz po prostu robić dobre zdjęcia.

Ps. To tak zgrubsza przedstawiłem sudium dramatu i oczywiście są jeszcze etapy pośrednie - wizyta na żytniej -ooo właśnie kolejna trauma.....ha ha ha

Głowa do góry...
    Canon 350 + kit + grip + Canon 70-200 L F4, 24-105 L F4 IS USM + SANDISK ULTRA III 1 GB + cała elektrownia akumulatorków. 430EX, 50 1.8. Zbieram na coś naprawdę długiego.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez icik Zobacz posta
    ... wizyta na żytniej -ooo właśnie kolejna trauma.....ha ha ...
    Samodzielne czyszczenie naprawdę nie jest trudne. Można się tego nauczyć w 10 minut.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Uzależniony Awatar C80
    Miasto
    ZS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janusz Body Zobacz posta
    Samodzielne czyszczenie naprawdę nie jest trudne. Można się tego nauczyć w 10 minut.
    O ile ma się nerwy ze stali. Nie każdy jest w stanie wyczyścić matrycę w sprzęcie wartym kilka kafli.

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez C80 Zobacz posta
    O ile ma się nerwy ze stali. Nie każdy jest w stanie wyczyścić matrycę w sprzęcie wartym kilka kafli.
    Jakie nerwy? Pisałem, żeby się uczyć na cudzym.

Czyściłem kilkadziesiąt aparatów w wielu z nich po kilka albo i kilkadziesiąt razy, wychlapałem ze 4 butelki Eclipse. To jest na serio banalnie proste i całkowicie bezpieczne. Matryca nie jest z masła jak to ktoś (chyba Cichy) powiedział.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

mch
    Guest

Domyślnie

Ja na swoim byłym 400d mialem brudna matryce od poczatku. Zorientowalem sie pare dni po zakupie gdy przegladalem zdjecia z dnia zakupu- f5.6 bodaj-na niebie widoczne brudy...

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów