Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 30

Wątek: Brudna matryca w 400D ?

SLIWKA
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Nie, jest całkiem skuteczne. W założeniu jednak ma usuwać kurz, a przecież mogą się zdarzyć innego rodzaju zanieczyszczenia...
    Moze i tak, ale mam aparat 2 tygodnie, i przy zrobieniu 40 kadrów nie ma opcji zeby matryca była brudna. Podpiałem 50 mm i tak zostało... Ciężki temat. Moze i sie myle, ale z Olympusem przez 2 lata działałem na plaży w wietrze, zmieniałem szkła i nic....a tu nie zdążyłem dobrze rozpakować i juz zabrudzona matryca. No nic, nie ma sie co załamywać. Wezme gruche i spróbuje zadziałać

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nic nowego. Zabrudzili Ci ją wcześniej (fabryka?). Serwis wyczyści gratis.

SLIWKA
    Guest

Domyślnie

Odebrałem Canona z serwisu i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony szybkością działania serwisu. Jestem z Gdyni i od czasu oddania 400D do sklepu na gwaracji do odebrania aparatu w tym samym miejscu mineło 9 dni. Matryca czysta. Sprzedawca powiedział, że gdybym był posiadaczem Nikona czekałbym na taką operacje ok 50 dni. Pozdrawiam serwis Canona.

Początki nałogu Awatar photographus
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SLIWKA Zobacz posta
    z Olympusem przez 2 lata działałem na plaży w wietrze, zmieniałem szkła i nic....
    trzeba było zostać przy Olympusie. Nie na darmo dają dożywotnią gwarancję na czystość matrycy
    regulamin pkt 8

Początki nałogu Awatar sylwester Samluk
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cześć

Na bank masz syf na matrycy. Ja też tak miałem i słuchaj masz gwarancje to spiesz sie do serwisu na żytnią do Canona, do pół roku czyszczenie matrycy jest gratis ale tylko jeden raz. Potem płacisz około 60 zł wiec mały koszt i warto raz na pół roku lub rok powtarzać tę czynność. Jesli ne masz doświadczenia to nie czyść sam, bo narobisz sobie kłopotów i większe koszty będziesz musiał ponieść w serwisie.

Sylwek
    |5D Mark I| |50D+BG-E2N| |400D+BG-E3| |Sigma 10-20mm f/4-5,6 EX DC HSM| |Canon EF 28mm f/1.8| |Canon EF 85mm f/1.8|
    |Canon EF 70-200mm f/4 L USM| |Canon Speedlite 430 EX II|Knight TR-332 E-TTL Trigger

Bywalec
    Miasto
    Żywiec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Cześć

Na bank masz syf na matrycy. Ja też tak miałem i słuchaj masz gwarancje to spiesz sie do serwisu na żytnią do Canona, do pół roku czyszczenie matrycy jest gratis ale tylko jeden raz.
    Z czego wynika że pierwsze czyszczenie do pół roku?? Bo lada dzień mi minie i nie wiem czy już wysyłać (w zasadzie jest już z czego czyścić ale jeszcze nie tragedia i do wakacji bym wytrzymał) czy jeszcze poczekać.
    7D/400D/C 10-22/C 24-105 L IS/C 100-400 L IS/430EX/Sherpa 600R/oraz wyrób statywopodobny

Uzależniony Awatar tomdz
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez sylwester Samluk Zobacz posta
    Jesli ne masz doświadczenia to nie czyść sam, bo narobisz sobie kłopotów i większe koszty będziesz musiał ponieść w serwisie.
    Niby racja, ale jak w takim razie nabrać doświadczenia? ;-)
    Body, stałki, zoomik

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tomdz Zobacz posta
    ...ale jak w takim razie nabrać doświadczenia? ...

No jak! To proste! Czyszcząc cudze aparaty - tak jak w serwisie na Żytniej

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

A najlepszy sposób na czystą matrycę, to nie robić zdjęć z f16 i więcej

Moderator Awatar Janusz Body
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fret Zobacz posta
    A najlepszy sposób na czystą matrycę, to nie robić zdjęć z f16 i więcej
    Tj. jak nie widzę, że brudna to jest czysta? Mocno zabrudzoną matrycę zobaczysz nawet na pełnej dziurze w 85/1.2 a im dłużej nie czyszczona, im brudniejsza matryca tym gorzej się ją czyści.

Rzadko robi się zdjęcia powyżej f/16 ale... czasem się przydaje. Zwłaszcza w macro.

Janusz,
    Old enough to know better - but I do it anyway.

Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów