Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: 430ex - pokazuje TTL z 30D, błąd ?

chlorek
    Guest

Domyślnie 430ex - pokazuje TTL z 30D, błąd ?

Właśnie przed chwilą robiłem zdjęcia 30d z 430ex, patrzę coś mi zaczeło przepalać fotki, zerkam na wyświetlacz 430, a tu napis TTL (nie E-TTL). Przyznam że się bawiłem trochę C.Fn w aparacie, i w lampie, ale tam się chyba nie da zmienić na TTL, wyjąłem lampę, wyłączyłem aparat, założyłem lampe, włączyłem aparat i jest ok (E-TTL). Lampa jeszcze na gwarancji (niedawno kupiona) czyżby coś z nią nie tak było ???

chlorek
    Guest

Domyślnie

nikomu się nie pokazał napis TTL w 430ex ?

Uzależniony

Domyślnie

wejdz w CF w lampie i sprawdz czy opcja 3 ma wartość 1 jeżeli tak zmień ją na 0... powinno pomóc

sam nie mam 430EX ale mam 550EX CF powinny być podobne...
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

chlorek
    Guest

Domyślnie

dzieki, naprowadzilo mnie to na trop, jeszcze nie jestem pewien, ale w domu sprawdze, moze C.Fn-01 wlaczylem na 1, czyli jakby wylaczylem mozliwosci lampy Speedlite, ufff troche mi lzej na duszy

chlorek
    Guest

Domyślnie

zamienil stryjek siekierke na kijek , w 420 nie bylo wyswietlacza i nic nie widzialem czy e-ttl, czy ttl, teraz raz sie pojawilo w 430 i sie boje ze cos sie knoci, tylko nie wiem czy body czy lampa. A tak wogole ktos wie co to jest ta pierwsza C.Fn-01 zowie sie speedlight SE, ale co to znaczy to nie mam pojecia.

Uzależniony

Domyślnie

SE to skrót save energy (oszczędzanie energi)
    wiesz co w tym dziale masz wątek instrukcje do lamp. ściągnij sobie i poczytaj. zwróć uwagę na CF i poczytaj co jest co bo gdzies tam jest zaszyty tryb działania lampy TTL albo ETTL
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez chlorek Zobacz posta
    zerkam na wyświetlacz 430, a tu napis TTL (nie E-TTL).[...], ale tam się chyba nie da zmienić na TTL,
    Nie da się.
    Przyczyna była inna - jeden z pinów na stopce stracił kontakt z body.
    Dokręciłeś dokładnie tę lampę?

wyjąłem lampę, wyłączyłem aparat, założyłem lampe, włączyłem aparat i jest ok (E-TTL).
    i tak trzymaj :-)
    Jak ją dobrze założysz i porządnie dokręcisz pokrętło to problem nie powinien się powtarzać.

w 420 nie bylo wyswietlacza i nic nie widzialem czy e-ttl, czy ttl,
    ale była czerwona kontrolka. Gdy się świeciła - był E-TTL, gdy nie świeciła - TTL :razz:

Załącznik 3967

teraz raz sie pojawilo w 430 i sie boje ze cos sie knoci,
    Nic się nie knoci. Dokręcaj porządnie lampę i będzie dobrze.

A tak wogole ktos wie co to jest ta pierwsza C.Fn-01 zowie sie speedlight SE, ale co to znaczy to nie mam pojecia.
    CFn 01 - tryb "Save Energy" przy pracy lampy jako podporządkowanej:
    #0 włączony
    #1 wyłączony

czyli włączenie i wyłączenie trybu oszczędności energii jeśli lampa pracuje jako slave w systemie kilku lamp.
    przy lampie zamocowanej w stopce aparatu funkcja nieistotna.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 28-01-2008 o 21:18
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

chlorek
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Gringo997 Zobacz posta
    SE to skrót save energy (oszczędzanie energi)
    wiesz co w tym dziale masz wątek instrukcje do lamp. ściągnij sobie i poczytaj. zwróć uwagę na CF i poczytaj co jest co bo gdzies tam jest zaszyty tryb działania lampy TTL albo ETTL
    - instrukcje mam przed soba i tam nic nie bylo na temat SE (jedynie ze moze byc wlaczane lub nie) ale dzieki za odpowiedzi, w koncu moge spac spokojnie , szczegolnie podziekowania dla gwozdzt , fakt ze cos mi teraz swita, ze chyba ten najbardziej wysuniety pin odpowiada ze e-ttl, a moze nie mniejsza o to, watek mozna zamknac

Uprawnienia umieszczania postów