Generalnie polecam jeszcze Akademię Fotografii, kierunki typu Fashion, Reklama (generalnie praca w studio). Są zajęcia z zawodowymi fotografami i dużo można się nauczyć o kulturze pracy w studio, ogólnie o biznesie fotograficznym. Poza tym można liczyć na fachową ocenę Twoich zdjęć i naukę postprodukcji (zawodowy grafik). Mnie dużo pomogło, na pewno pozwoliło mi to zrobić duży krok naprzód, co skomentował sam prowadzący :-)

W Internecie nie liczyłbym na fachowe opinie, co do Twoich zdjęć, bo generalnie ile ludzi - tyle opinii. Jednemu nie podoba się kadrowanie, innemu podoba. Komuś nie podobają się zdjęcia reklamowe i postprodukcja z tym związana, bo lubi załóżmy nastrojowe portrety i od razu Ci napisze, że masz "plastikowe" foty, albo w najlepszym przypadku, że jemu się nie podobają. Dla mnie bardzo liczy się rozmowa w cztery oczy z osobą, do której mam zaufanie pod względem fotografii i jego uwagi, bądź rady.

Po osiągnięciu pewnego etapu nie pozostaje nic innego jak samodoskonalenie, robienie dużo zdjęć i uczenie się na własnych błędach w zestawieniu z podtykaniem swoich prac pod ocenę fachowcom. Oczywiście na tym etapie Twoje zdjęcia muszą być kompletne - to znaczy dopracowane pod względem kadru, jak i obróbki tak bardzo, jak tylko potrafisz :-)

Asystowanie w studio to super sprawa, ale też trzeba wziąć pod uwagę względy ekonomiczne. Może Ci się nie udać dogadać ze studiem, że asystujesz tylko w weekendy, bo w tygodniu masz pracę, bądź szkołę, a robienie tego na pełny etat jest raczej słabe (trzeba z czegoś żyć) :-)