Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 189

Wątek: Gdzie się uczyć?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

Dałbym sobie spokój, we wszystkich szkołach policealnych program oparty jest o "fototechnika". Już lepiej na jakiś kurs fotografii studyjnej się zapisać jeśli papier Ci niepotrzebny, nie będziesz tracić czasu na bzdury typu marketing czy chemia procesów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez wojkij Zobacz posta
    Dałbym sobie spokój, we wszystkich szkołach policealnych program oparty jest o "fototechnika". Już lepiej na jakiś kurs fotografii studyjnej się zapisać jeśli papier Ci niepotrzebny, nie będziesz tracić czasu na bzdury typu marketing czy chemia procesów.
    Jednak papier też chciałabym mieć w tym kierunku.
    "Fotografia jest jak atleta. To jest działalność atletyczna. Zdjęcie powstaje momentalnie, w każdej chwili, w ułamku sekundy. Bez fotografii ten moment jest dla mnie na zawsze stracony, tak jakby nigdy nie istniał..."

Richard Avedon

Dopiero zaczyna Awatar Fiba
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Coś ostatnio temat przycichł więc trochę podciągne i spytam. W dodatku już niedługo zbliża się 'sezon' poborowy do szkół i uczelni.
    Jako, że aktualnie jestem w trakcie pisania matur zastanawiam się co potem (wiem, trochę późno). Coraz intensywniej myślę nad kierunkiem związanym ściśle z fotografią. Jestem z Podkarpacia ale chciałbym uczyć się w Krakowie i w związku z tym chciałbym się dowiedzieć, czy oprócz wymienionych wcześniej w temacie szkół polecacie którąś jeszcze lub chętnie poczytał więcej opinii na temat dyskutowanych już uczelni.
    Przeglądałem liczne strony ze szkołami i przyznam, że w Krakowie jest tego trochę, opinii zbyt wiele nie ma bo wiadomo, że tego typu szkoły póki co jeszcze 'zalewane' nie są.
    Z góry dzięki za wszelkie porady.

Pozdrawiam,
    Fiba
    450D C28-135 IS USM, C50 1.8, Nissin Di622

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

A ja mam takie pytanie, czy jest jakiś większy sens w studiowaniu fotografii na asp, czy innych uczelniach stricte fotograficznych? Można się tam czegoś nauczyć?
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    A ja mam takie pytanie, czy jest jakiś większy sens w studiowaniu fotografii na asp, czy innych uczelniach stricte fotograficznych? Można się tam czegoś nauczyć?
    Zdjęcia bez papieru robić możesz, a do normalnej pracy to już trudniej, także jeżeli tylko masz chociaż odrobinkę innych zainteresowań niż fotografia, to radziłbym w tą stronę podążyć, a w foto rozwijać się sam/na warsztatach/od innych/etc.

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Na chwile obecna mój tok myślenia jest dokładnie taki jak Twój Micles. Po szkole foto może być problem z jakąś inną, rozsądną pracą, a ciężko powiedzieć, czy po studiach fotograficznych załapie się na coś stałego, dobrze płatnego w tej dziedzinie. Gdzieś kiedyś czytałem, że po dobrych studiach w dziedzinach sztuki, projektowania itp. ma sie pierwszeństwo dzięki zdobytym koneksją ale ile w tym prawdy.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

ASP - jeśli malujesz, rysujesz, rzeźbisz i bawisz się w jeszcze inną sztukę, chcesz się nauczyć historii sztuki itp.

AF itp. - jeśli chcesz się dowiedzieć praktycznych rzeczy tylko o fotografii, sprzęcie i teorii, a potem zostać w tym rzemieślnikiem
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Miasto
    Wronki

Domyślnie

Airhead, rozwiń pojęcie rzemieślnik, bo w tym kontekście dziwnie kojarzy mi się z fotoziutkiem Nie, no chodzi Ci zapewne o pracę jako fotograf, tylko pytanie jakie są szanse na dostanie dobrze płatnej fuchy i czy będzie to łatwiejsze niż gdybym nie miał papieru ukończenia szkoły fotograficznej. Wszystko zależy od umiejętności, a więc wszystko w moich rękach, pytanie czy lepiej robić papiery na coś innego, jednocześnie próbując swoich sił w fotografii zarobkowej, mając w razie co 'plecy', które umożliwią mi robienie czegoś innego, czy start od razu z planem, że docelowo tylko i wyłącznie praca jako fotograf i nic więcej.

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Airhead, rozwiń pojęcie rzemieślnik, bo w tym kontekście dziwnie kojarzy mi się z fotoziutkiem
    człowiek zajmujący się zawodowo fotografią modową, katalogową, okazjonalną, sportową, studyjną lub fotoreporter (gazetowy lub agencyjny) itp.
    niewiele więcej fuch dla fotografa mogę wymyślić
    jakie są szanse na dostanie dobrze płatnej fuchy i czy będzie to łatwiejsze niż gdybym nie miał papieru ukończenia szkoły fotograficznej.
    wątpię, żeby papier wiele by Ci dał, ale zajęcia praktyczne i teoretyczne - na pewno (ergo: te szkoły naprawdę uczą)
    czy lepiej robić papiery na coś innego, jednocześnie próbując swoich sił w fotografii zarobkowej, mając w razie co 'plecy', które umożliwią mi robienie czegoś innego, czy start od razu z planem, że docelowo tylko i wyłącznie praca jako fotograf i nic więcej.
    to też jest pomysł, tylko czy to trzaskanie ślubów za 500zł lub zdjęć katalogowych po 1zł naprawdę rozwija?
    na szczęście ja nie mam tego problemu, bo uczę się chyba w jedynej w kraju (no dobra, jest jeszcze filmówka) uczelni, która daje mocny papier i uczy fotografii
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar Fiba
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

(..)Wszystko zależy od umiejętności, a więc wszystko w moich rękach, pytanie czy lepiej robić papiery na coś innego, jednocześnie próbując swoich sił w fotografii zarobkowej, mając w razie co 'plecy', które umożliwią mi robienie czegoś innego, czy start od razu z planem, że docelowo tylko i wyłącznie praca jako fotograf i nic więcej.
    To już akurat temat indywidualny dla każdego aczolwiek w tym przypadku osobiście chciałbym rozpatrzyć tą drugą opcję, czyli uwzględnienie pracy jako fotograf, w branży wybranej w poźniejszym czasie.
    450D C28-135 IS USM, C50 1.8, Nissin Di622

Strona 12 z 19 PierwszyPierwszy ... 21011121314 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów