Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 189

Wątek: Gdzie się uczyć?

Bywalec
    Miasto
    stolyca

Domyślnie

padło kilka razy pytanie, odpowiedzi nie widzialem a tez mnie to ciekawi, konkretnie studia podyplomowe, wiekszosc to widze ze jest studium policealne, pytam poniewaz ciekawi mnie czy wchodzi w gre finansowanie takich studiow przez PUP, bo tam jest mowa tylko o podyplomowych .

Dla wlasnej przyjemnosci wolalbym cos wspolnego z fotografia, ale jak ktos wczensiej wspomnial z rozsadku lepiej tez cos innego, dla tego interesuje mnie kierunek bezposrednio spokrewniony z fotografia, mianowicie grafika, mozecie olecic jakies studia podyplomowe zwiazane z tym kierunkiem, ewentualnie kursy szkolenia ?? mowa o warszawie

pozdrawiam

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    (...) bo jako fotograf to albo 2000-2500zł jako fotorepo gazetowy (i codzienny zapieprz, stres że nie zdążysz, męczenie się z problematycznymi ludźmi itp itd - nędzna robota jak na przyszłość) albo otworzenie właśnego zakładu foto no i wtedy wdychanie chemii 8h/dzień, legitymacyjne, paszportowe, klasowe, tablo, ślubne, studniówki. Albo pozostałe dwie gałęzie : produktowe i fashion, o których wiem trochę mniej. Fotografia jako jedyny zawód na przyszłość to słaba opcja - trzeba się nieźle nalatać i nakombinować i łapać zlecenia, żeby wyżyć i zapewnić dobry byt rodzinie (nie mówiąc o kasie na nowy sprzęt ^^).
    A co z fotografią reklamową? Akurat znam kilka osób z tej branży, zresztą uczyłem się fotografii reklamowej i wiem, że jeżeli jesteś w agencji, to dobrze zarobisz. Zazwyczaj zleceniami od konkretnych (dużych) klientów. IMHO trzeba mieć świetne portfolio (a co za tym idzie opanowany doskonale warsztat i sporo doświadczenia).

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

No właśnie ludzi z tej odnogi nie miałem przyjemności poznać, więc nie wiem za dużo, ale znowu bazujesz tylko na tym, czy aktualnie ktoś cię potrzebuje i możesz raz dostać zlecenie, a raz nie i pusty gar na kuchence...

Domyślnie

W agencjach reklamowych można dobrze zarabiać i się przy tym sporo nauczyć - jednak rynek jest dość nasycony. Zlecenia od czasu do czasu są raczej nie życiowe
    Zawsze można próbować sprzedawać swoje zdjęcia na stockach - zarabia ktoś z Was na takich stockach? Gdzie zdjęcie jest sprzedawane za drobne kwoty ale za to wielokrotnie?
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    sd as sasd ddddfff fff
    Ostatnio edytowane przez karlito3 ; 25-01-2011 o 00:15 Powód: Automerged Doublepost
    moja strona o bezczeszczeniu fotografii -> dymkuj.pl - fotki z dymkiem

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    (...) ale znowu bazujesz tylko na tym, czy aktualnie ktoś cię potrzebuje i możesz raz dostać zlecenie, a raz nie i pusty gar na kuchence...
    Jak dużo zarabiasz (np. 10-20 tys. za zlecenie), to nawet jak przez kilka mies. nic nie złapiesz, to przeżyjesz. Zawsze wtedy możesz robić coś innego, nie tylko dłubać w nosie i patrzeć się w sufit ;-)
    Oczywiście mówię o dobrych agencjach, bo tam mozna tyle ściągnąć. Doświadczenie, opanowanie warsztatu i przede wszystkim dokładność to już niestety podstawa, bo jak spartolisz jedną/dwie roboty, to jest to początek Twojego wypadania z rynku :-(

Dopiero zaczyna Awatar DmS

Domyślnie

Przeczytałem cały wątek i nie znalazłem odpowiedzi na swoje pytanie - poszukuję studiów - fotograficznych ale z najwiekszym naciskiem na fotoreportaz, bez zadnej chemi i analogów. Szukam cały czas kierunków o takiej tematyce i cięzko znaleźć. Rejonowo chodzi mi o dolną Polskę, ale jak ma ktoś jakaś propozycję to proszę pisac, byłbym wdzięczny za wszelkie odpowiedz i sugestie

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

DmS, uczęszczałem do Akademii Fotografii w Warszawie na kierunku Reklama. Bardzo polecam, bo dużo można się nauczyć na wyższym poziomie. Nie tylko profesjonalnego przygotowania sesji dotyczących robienia zdjęć na potrzeby reklamy, jak i zaawansowanej obróbki graficznej w PS.
    Na kolejny rok chciałem zapisać się na AF na kierunek reportaż, ale po rozmowie z kilkoma osobami z AF zrezygnowałem. Powiedziano mi, że reportażu nie da się za bardzo nauczyć. To znaczy nie wychodzisz w plener z fotografem (nauczycielem), który pokazuje Ci na konkretnych sytuacjach, jak robić dobre zdjęcia reportażowe. Są jakieś 2 wyjścia w plener, ale wszyscy trzaskają foty, które później ktoś (pewnie trener) ocenia. Natomiast większość czasu spędzasz w pracowni, gdzie trener opowiada głównie teoretycznie o reporterce. Jak na 8 tysi, jakie teraz chyba kasują za roczny kurs, to trochę słabo :-)
    Chętnie posłucham kogoś, kto był w jakiejś szkole, gdzie nauczono go reporterki :-)

Dopiero zaczyna Awatar DmS

Domyślnie

to taka samą AF mam w Krakowie - to ich filia tylko oni kasują tyle na rok, ze masakra. 6 tys gotówka, 7 tys przy ratach, to masakra. Czy rzeczywiscie poziom nauki tam fotografii jest wart tylu pieniędzy??
    C6d

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

@DmS Szczerze? Nie. Jestem teraz w EAF w Warszawie i mówię: NIE!

Nie poszedłbym drugi raz do tej szkoły, myślę, że te wszystkie szkoły to na jedno kopyto

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

A ja polecam. Dlaczego? To zależy od kierunku i prowadzącego. U mnie był Tomek Albim i świetnie się z nim dogadywałem. Wiem też, że na moim kursie były osoby, które kompletnie nic nie wyniosły z tej nauki. Kwestia chęci, zaangażowania. Ja płaciłem 6k, teraz jest chyba 8. Ludzie z Krakowa dojeżdżali do Warszawy, bo było ich za mało, żeby AF otworzyła kurs w Krakowie.

Strona 14 z 19 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów