Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 189

Wątek: Gdzie się uczyć?

Początki nałogu Awatar UrGuR
    Miasto
    Wronki

Domyślnie

No tak tak, ale to, że nie skończyliśmy szkoły foto, nie oznacza, że będziemy robić śluby za 500zł To akurat zależy od naszego poziomu, a nie od wykształcenia. Nie każdy, który kończy studia fizyczne, dostaje Nobla (może trochę banalny przykład, ale obrazuje co mam na myśli).

A możesz powiedzieć coś więcej o swojej szkole?
    https://www.flickr.com/photos/marcinmichalowskipl/
    C5DII + S24/1.4 Art + C50/1.8 STM + C85/1.8 + 24-105/4 L IS + T70-300 USD VC

Dopiero zaczyna Awatar Fiba
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    (..)na szczęście ja nie mam tego problemu, bo uczę się chyba w jedynej w kraju (no dobra, jest jeszcze filmówka) uczelni, która daje mocny papier i uczy fotografii
    Mogłbyś zdradzić co to za szkoła? Domyślam się, że pewnie w stolicy aczkolwiek warto zasięgnąc opinii.
    450D C28-135 IS USM, C50 1.8, Nissin Di622

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Ja postawiłem na studia informatyczne (pomimo tego, że na zdjęcia poświecam 10x tyle czasu co na informatykę, no ale na tym drugim też się trochę znam), bo jako fotograf to albo 2000-2500zł jako fotorepo gazetowy (i codzienny zapieprz, stres że nie zdążysz, męczenie się z problematycznymi ludźmi itp itd - nędzna robota jak na przyszłość) albo otworzenie właśnego zakładu foto no i wtedy wdychanie chemii 8h/dzień, legitymacyjne, paszportowe, klasowe, tablo, ślubne, studniówki. Albo pozostałe dwie gałęzie : produktowe i fashion, o których wiem trochę mniej. Fotografia jako jedyny zawód na przyszłość to słaba opcja - trzeba się nieźle nalatać i nakombinować i łapać zlecenia, żeby wyżyć i zapewnić dobry byt rodzinie (nie mówiąc o kasie na nowy sprzęt ^^).

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez UrGuR Zobacz posta
    No tak tak, ale to, że nie skończyliśmy szkoły foto, nie oznacza, że będziemy robić śluby za 500zł To akurat zależy od naszego poziomu, a nie od wykształcenia.
    wiesz, ale fakt, że mamy 19 lat (tj. zaraz po maturze) i chcemy się dalej uczyć, raczej nie wskazuje na to, że mamy 10-letnie doświadczenie i zbijamy na tym kokosy

ta szkoła to studia na WDiNP UW w Pracowni Fotografii Prasowej
    kierunek: dziennikarstwo i komunikacja społeczna spec. fotografia prasowa, reklamowa i wydawnicza
    więc w teorii studiuję dziennikarstwo i z tego mam papier, w praktyce to głównie fotografia, a i prawo prasowe fotografom się przyda

ale uwaga... jestem na 2. roku i jest to dopiero 2. rocznik tego wynalazku, więc (dosłownie) studio się jeszcze mebluje, rektorzy jeszcze dumają, jak to ma w praktyce działać i to główny minus
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Dopiero zaczyna Awatar Fiba
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez airhead Zobacz posta
    ta szkoła to studia na WDiNP UW w Pracowni Fotografii Prasowej
    kierunek: dziennikarstwo i komunikacja społeczna spec. fotografia prasowa, reklamowa i wydawnicza
    więc w teorii studiuję dziennikarstwo i z tego mam papier, w praktyce to głównie fotografia, a i prawo prasowe fotografom się przyda
    Brzmi interesująco trzeba przyznać, szkoda, że w Krakowie nie ma uczelni o podobnym kierunku :-?.

A napisz coś o zajęciach? Byłem na stronie uczelni i czytałem ale ciekawy jestem jak to wygląda w oczach studenta.

Pozdrawiam,
    Fiba
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Fotografia jako jedyny zawód na przyszłość to słaba opcja(..).
    Wg. mnie ciężko jest jednoznacznie tak stwierdzić i pozstawić taką teze. Jak widać są gałęzie w których - jeśli ma się odpowiedni warsztat i zdolności - da się w miarę spokojnie odnaleźć i zarabiać. Piszą np. o ślubniakach lub fashion, są to branże w których można się rozwijać.

Pozdrawiam,
    Fiba
    Ostatnio edytowane przez Fiba ; 05-05-2010 o 18:34 Powód: Automerged Doublepost
    450D C28-135 IS USM, C50 1.8, Nissin Di622

Miasto
    Toruń, Szklarska Poręba

Domyślnie

Witam. Ja prawie skończyłem PHO BOS we Wrocławiu. Prawie tzn. jak przyjechałem na egzamin fototechnika to okazało się iż moja praca zaliczeniowa na zajęcia zginęła w sekretariacie i nie jestem dopuszczony. Kolega pół godziny przed radą pedagogiczną dostał maila od wykładowcy iż jego praca również nie dotarła i również nie zaliczył roku. To wszystko mówi o podejściu do słuchacza. Rysowanie krzywych charakterystycznych na papierze milimetrowym i historia sztuki gdzie przez pół roku słuchasz o tym jak powstawały świątyni i grobowce, ile miały kolumn wejścia do pałacu na początku epoki a ile na koniec też mogą być fajne ale co to wspólnego ze współczesną fotografią to tego już wykładowcy nie są w stanie Ci powiedzieć. Gdybym miał się cofnąć w czasie wydałbym inaczej te pieniądze. Szkoła sporo mi dała, zdecydowanie rzadziej naciskam spust migawki, więcej myślę, mam większą świadowmość ale stosunek wiedzy do zainwestowanego czasu i pieniędzy nie powala. Jak ktoś nie ma nic do roboty i rodzice mu płacą za naukę to nie ma sprawy ale w każdym innym wypadku są lepsze wyjścia. W razie czego służe informacjami.
    5DmkII/350D/300/C24-70 2,8/ C70-200 2,8IS

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez indgoo Zobacz posta
    Witam. Ja prawie skończyłem PHO BOS we Wrocławiu. Prawie tzn. jak przyjechałem na egzamin fototechnika to okazało się iż moja praca zaliczeniowa na zajęcia zginęła w sekretariacie i nie jestem dopuszczony. Kolega pół godziny przed radą pedagogiczną dostał maila od wykładowcy iż jego praca również nie dotarła i również nie zaliczył roku. To wszystko mówi o podejściu do słuchacza. Rysowanie krzywych charakterystycznych na papierze milimetrowym i historia sztuki gdzie przez pół roku słuchasz o tym jak powstawały świątyni i grobowce, ile miały kolumn wejścia do pałacu na początku epoki a ile na koniec też mogą być fajne ale co to wspólnego ze współczesną fotografią to tego już wykładowcy nie są w stanie Ci powiedzieć. Gdybym miał się cofnąć w czasie wydałbym inaczej te pieniądze. Szkoła sporo mi dała, zdecydowanie rzadziej naciskam spust migawki, więcej myślę, mam większą świadowmość ale stosunek wiedzy do zainwestowanego czasu i pieniędzy nie powala. Jak ktoś nie ma nic do roboty i rodzice mu płacą za naukę to nie ma sprawy ale w każdym innym wypadku są lepsze wyjścia. W razie czego służe informacjami.
    To widzę, że trochę "przepłaciłeś".
    Ja miałem taki sam tryb nauczania (chodzi o program), tyle, że ja czesnego nie płaciłem, bo była to szkoła dzienna.
    U mnie wykładowcy sami przyznawali, że program nauczania w zawodzie Fototechnik/Fotograf jest archaiczny i przestarzały.
    Cała sensytometria, czy laboratorium fotograficzne jest tak naprawdę niepotrzebne w chwili obecnej, a większą uwagę powinno skupić się na pracy z programami graficznymi.

Nie wiem, jak teraz, ale jak ja kończyłem szkołę, to mieli wprowadzić jakieś "nowości" w programie nauczania, które miały ograniczyć liczbę godzin pracowni takich jak laboratorium, a zwiększyć liczbę zajęć komputerowych.

Co do historii sztuki, to też mieliśmy taki przedmiot (a nawet dwa), tylko, że na jednym (Podstawy fotografii) omawialiśmy historię fotografii i najsłynniejszych fotografów, a na drugim (rysunek) malowaliśmy różnymi technikami na papierze, "poszerzając" swoje horyzonty i ćwicząc wyobraźnie.

Ja szkołę skończyłem, choć egzaminu nie zaliczyłem, jednak dla mnie liczy się to, co jest napisane na cenzurce, czyli "fototechnik".
    Przeżyję bez dyplomu, bo nie był mi on ani razu potrzebny.

Udało mi się nawet znaleźć pracę w zawodzie, choć przyznam szczerze, że szkoła mi w tym nie pomogła, a jedynie moje zainteresowania fotografią.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

panowie słyszał ktoś o http://www.warsztatyfotograficzne.pl/ , bo chodziłem zaocznie na fotografa w szkole AP edukacja ale ten zawód to porażka siedzenie w ciemni i wywoływanie klisz, uczenie się jak powstaję emulsja fotograficzna, na technikach multimedialnych robi się prezentacje totalna porażka i chciałbym się podszkolić na jakiś kursach czy ktoś słyszał o w/w kursach prowadzi je fotograf LASOTA
    c50d + t17-50 + t55-200 + falcon 8mm
    zenit 12xp + helios 44m

Dopiero zaczyna Awatar foto-oko
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie Konkrety?

Szkola Filmowa w Lodzi. Da ci wycisk nie tylko z fotografii, ale z samoorganizacji.

Dopiero zaczyna Awatar Aleksandra de Soleil
    Miasto
    Warszawa. Kraków

Domyślnie Akademia Fotografii Dziecięcej

Jeżeli interesuje Was fotografowanie dzieci i fotografia rodzinna, to zapraszam i polecam Akademię Fotografii Dziecięcej.
    www.akademia-fotografii-dzieciecej.pl

Odwiedź stronę Akademii i zobacz sama jakie postępy robią uczestniczące w zajęciach Mamy.
    Akademia Fotografii Dziecięcej oferuje stacjonarne kursy w największych miastach Polski oraz kursy internetowe - bez wychodzenia z domu lub pracy

Pozdrowienia
    Aleksandra de Soleil i zespół Akademii
    PROFESJONALNA FOTOGRAFIA DZIECIĘCA Aleksandra de Soleil
    www.fotograf-dzieciecy.pl
    www.akademia-fotografii-dzieciecej.pl

Strona 13 z 19 PierwszyPierwszy ... 31112131415 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów