Może chodzi o Studium "Promocja"? Jest tam kierunek 'technik organizacji reklamy'. Fotografia reklamowa to tylko jedna z paru specjalizacji. W ciągu dwóch lat nauczania takie oto przedmioty:
* Ekonomika i organizacja przedsiębiorstw
* Marketing
* Podstawy ekonomii
* Grafika komputerowa (CorelDraw, Photoshop, InDesign)
* Fotografia reklamowa
* Historia sztuki i reklamy
* Rysunek i liternictwo
* Techniki poligraficzne
* Pracownia technik reklamy (kompozycja)
* Psychologia reklamy
* Organizacja reklamy - język reklamy
* Organizacja reklamy – planowanie mediów
* Organizacja reklamy - reklama TV
* Public relations
* Typografia
* Prawo, etyka i kultura zawodowa
* Język angielski
* Wychowanie fizyczne – tylko w systemie dziennym
Więc jak kogoś interesuje stricte fotografia to trochę zbyt dużo tego (tzn stosunkowo zbyt mało samej fotografii).
A co studiuje się w samej "fotografii"? Nie lepiej pójść na jakieś dobre studia grafiki komputerowej albo na coś związanego z reklamą?
A ja chciałbym zapytać o konkretne szkoły w Warszawie, czy macie z nimi jakieś doświadczenia:
Europejską Akademię Fotografii
Warszawską Szkołę Fotografii
Akademię fotografii.
Chciałem się trochę bardziej przyłożyć do rozwijania techniki (zapał mam, ale co z tego, gdy potem klnę na efekty popełniania po wielokroć tych samych błędów) a nie chcę się wkopać w kiepską szkołę. O ile o EAF trochę wiem to o pozostałych nic konkretnego. Interesuje mnie studium zaoczne.
Ostatnio edytowane przez mate00sh ; 08-09-2008 o 19:35
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
w Akademii Fotografii bylem na kursie. szkola nie za duza ale mi sie spodobala. 2 studia w budynku szkoly. bez problemu korzystalem ze sprzetu w studiu. wykladowcy otwarci, dostepni, mozna bylo spokojnie pogadac niekoniecznie o tym co bylo w programie tylko o tym co mnie interesowalo.
wybiore sie tam na roczny kurs tylko jeszcze sie nie zdecydowalem - fotoreportaz czy fotografia mody.
rozrzut duzy ale nie mam narazie zamiaru zarabiac tym na zycie, traktuje to bardziej jako zabawe.
pzdr
"Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"
Mam podobny problem z AF - nie wiem czy moda, czy reportaż. Chyba zdecyduję się na modę - mam bardzo duże problemy z operowaniem światłem, a wydaje mi się, że w fotografii studyjnej będzie to jeden z głównych tematów.
"Aparat fotograficzny jest dla artysty kolejnym narzędziem. Jeżeli się nad tym zastanowić, to jest to mechanizm podobny do skrzypiec. To artysta jest w stanie tworzyć sztukę nie aparat." - Brett Weston
hmm to moze sie spotkamy w studiu![]()
w AkademiiFotografii ruszyly warsztaty fotografii reklamowej. moze byc ciekawe.
O, się podepnę. Chciałem się zapisać do Akademii Fotografii na kurs, gadałem ze znajomymi ze szkoły i ponoć mają tam trzy miesięczny kurs, na którym omawiają wszystkie potrzebne zagadnienia. Warto się w coś takiego pakować, czy nie?![]()