Strona 17 z 19 PierwszyPierwszy ... 71516171819 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 189

Wątek: Gdzie się uczyć?

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

Odkopie trochę temat. Przebrnąłem przez cały i jakoś nie zauważyłem, żeby padło pytanie o naukę na zasadzie mistrz-czeladnik, domyślam się, że pewnie nikt nie chce sam sobie hodować konkurencji, ale czy jest jakakolwiek szansa, zeby ktos przyjął mnie do siebie do studia, chociazby nieodpłatnie? Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy jest sens chodzic i pytać? Wysłałem pare maili, ale odzew prawie zerowy... Co o tym sadzicie? próbował ktoś tego sposobu nauki? Moze warto napisać tego typu ogłoszenie na naszym forum?
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Coś już napisał Awatar m2k
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Dranix Zobacz posta
    Odkopie trochę temat. Przebrnąłem przez cały i jakoś nie zauważyłem, żeby padło pytanie o naukę na zasadzie mistrz-czeladnik, domyślam się, że pewnie nikt nie chce sam sobie hodować konkurencji, ale czy jest jakakolwiek szansa, zeby ktos przyjął mnie do siebie do studia, chociazby nieodpłatnie? Od jakiegoś czasu zastanawiam się czy jest sens chodzic i pytać? Wysłałem pare maili, ale odzew prawie zerowy... Co o tym sadzicie? próbował ktoś tego sposobu nauki? Moze warto napisać tego typu ogłoszenie na naszym forum?
    Mam kilku znajomych fotografów, którzy żyją z robienia zdjęć. Wypowiadają się o konkurencji w taki sposób, że można pomyśleć, jak to ona jest dobra :-) Że napędza rynek itp., jednak z moich obserwacji wynika, że raczej nikt nie chce hodować sobie tej konkurencji niejako "na własnej piersi". Mam na myśli tutaj bardziej fakt tego, że będziesz miał osobę, która Cię uczy, a nie tylko pokazuje, w jakie miejsce przenieść klamoty w studio. I tym samym płynnie przechodzę do drugiej części Twojego pytania. Otóż, dostanie się do studia na asystenta (nieodpłatnie oczywiście) jest póki co raczej możliwe. Myślę, że jak się dobrze zakręcisz i rozejrzysz w temacie, to masz szansę się dostać i trochę poasystować (Warszawa). Dwóch moich kolegów tak pracuje (teraz już za kasę, ale na początku było za darmo). Nie licz za bardzo na uprzejmość i rady dotyczące fotografowania, ale przynajmniej pooglądasz, jak się robi np. duże sesje (reklamowe) :-)

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Konin

Domyślnie

W sumie to dokładnie o coś takiego mi chodzi, o asystowanie, podglądanie i kompletnie nie liczę na jakiekolwiek wynagrodzenie, na rady to raczej też nie, bo prawdę mówiąc teorii mogę nauczyć się sam, moje prace mogę poddawać pod ocenę choćby w internecie, a na kogoś kto pochwali starania innej osoby ciężko trafić. Bardzo zależy mi na zapoznaniu się z tym jak radzić sobie ze sztucznym światłem, jak obchodzić się z modelkami, może troszkę z workflow'em w PS'ie, a to wszystko to chyba wyłącznie przez przyglądanie się komuś kto to robi zawodowo... W takim wypadku nic tylko zabrać się do szukania Dzięki
    Moja galeria na forum CB
    Na składzie: 30D + 350D + T28-75 + C90-300 + S18-50 + Helios 44-m4 i 6 + Jupiter 9 + Jupiter 37A

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Generalnie polecam jeszcze Akademię Fotografii, kierunki typu Fashion, Reklama (generalnie praca w studio). Są zajęcia z zawodowymi fotografami i dużo można się nauczyć o kulturze pracy w studio, ogólnie o biznesie fotograficznym. Poza tym można liczyć na fachową ocenę Twoich zdjęć i naukę postprodukcji (zawodowy grafik). Mnie dużo pomogło, na pewno pozwoliło mi to zrobić duży krok naprzód, co skomentował sam prowadzący :-)

W Internecie nie liczyłbym na fachowe opinie, co do Twoich zdjęć, bo generalnie ile ludzi - tyle opinii. Jednemu nie podoba się kadrowanie, innemu podoba. Komuś nie podobają się zdjęcia reklamowe i postprodukcja z tym związana, bo lubi załóżmy nastrojowe portrety i od razu Ci napisze, że masz "plastikowe" foty, albo w najlepszym przypadku, że jemu się nie podobają. Dla mnie bardzo liczy się rozmowa w cztery oczy z osobą, do której mam zaufanie pod względem fotografii i jego uwagi, bądź rady.

Po osiągnięciu pewnego etapu nie pozostaje nic innego jak samodoskonalenie, robienie dużo zdjęć i uczenie się na własnych błędach w zestawieniu z podtykaniem swoich prac pod ocenę fachowcom. Oczywiście na tym etapie Twoje zdjęcia muszą być kompletne - to znaczy dopracowane pod względem kadru, jak i obróbki tak bardzo, jak tylko potrafisz :-)

Asystowanie w studio to super sprawa, ale też trzeba wziąć pod uwagę względy ekonomiczne. Może Ci się nie udać dogadać ze studiem, że asystujesz tylko w weekendy, bo w tygodniu masz pracę, bądź szkołę, a robienie tego na pełny etat jest raczej słabe (trzeba z czegoś żyć) :-)

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Pisałem w tym wątku:
    http://www.canon-board.info/showthread.php?t=80802

o studiach podyplomowych z fotografii. Nabór co pół roku to na wypadek jak by ktoś szukał informacji na kolejne lata. Pewnie w przyszłości coś więcej o tym powiem bo się tam wybieram.

Miasto
    Parczew

Domyślnie

Lubelska Szkoła Fotografii na Szewskiej

Jest ktoś adeptem tej placówki czy organizowanych tam kursów?
    Znacie, lubicie, polecacie... coś więcej?

Domyślnie

Rozmawiałem z osobą, która była na dwudniowym kursie w Lubelskiej Szkole Fotografii. Pierwszy dzień omówienie podstaw i trybów w aparacie, podobno dość profesjonalnie wszystko. Drugi dzień to dzień typu róbcie zdjęcia na starówce, później zgranie z kart i omówienie co źle co dobrze. Osoba z którą rozmawiałem to amatorka, powiedziała, że się pogubiła i później robiła na auto. Podobno te zdjęcia wyszły jej najlepiej wykładowca ją pochwalił ale nie sprawdził, że zdjęcia z trybu auto

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Co za różnica - najważniejsze, że klient jest zadowolony :-) Znam taką inną szkołę, w Warszawie, skierowaną do amatorów. Nieważne co i jak - ważne, żebyś wyszedł z poczuciem dobrze wydanych pieniędzy.
    Są jeszcze takie instytucje, że może nie do końca nauczą fotografować, ale np. przystojny fotograf skomentował, że Pani kursantka ma śliczny uśmiech, albo do twarzy jej w tym kolorze włosów... Co z tego, ze nic się nie nauczyła, najważniejsze, że "banan" jest przez cały tydzień. I o to chodzi - tak się robi biznes (wrrr!)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez m2k Zobacz posta
    Co za różnica - najważniejsze, że klient jest zadowolony :-) Znam taką inną szkołę, w Warszawie, skierowaną do amatorów. Nieważne co i jak - ważne, żebyś wyszedł z poczuciem dobrze wydanych pieniędzy.
    Są jeszcze takie instytucje, że może nie do końca nauczą fotografować, ale np. przystojny fotograf skomentował, że Pani kursantka ma śliczny uśmiech, albo do twarzy jej w tym kolorze włosów... Co z tego, ze nic się nie nauczyła, najważniejsze, że "banan" jest przez cały tydzień. I o to chodzi - tak się robi biznes (wrrr!)
    Jeśli chodzi o kursy dla amatorów... poznałem swego czasu kilku "wykładowców" i wychodzi na to, że ludzie po prostu nie czytają instrukcji obsługi i dlatego nie wiedzą jak korzystać ze swojego sprzętu. Potem wydają kasę i marnują czas na takie kursy.

Mam koleżankę, która po kilku kursach dalej pyta czemu obiektyw jej nie ostrzy jak chce zrobić zdjęcie z bliska pszczole na kwiatku...
    Canon 450D

Strona 17 z 19 PierwszyPierwszy ... 71516171819 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów