Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 189

Wątek: Gdzie się uczyć?

Bywalec
    Miasto
    W-wa

Domyślnie

to zalezy.
    jesli masz juz pojecie o fotografii to bardzo wielu rzeczy sie tam nie nauczysz (teoretycznych).
    ale z drugiej strony
    poznasz kilka sztuczek baardzo ulatwiajacych zycie
    porozmawiasz z kilkoro swietnymi osobami i fotografami (np. Radek Polak, Andrzej Zygmuntowicz i inni).
    poznasz studio, prace w nim, sprzety, obsluge itp - b. fajna sprawa, jesli nie miales z tym do czynienia.
    i inne

ps. pisze z wlasnego doswiadczenia.
    pzdr
    "Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli"

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez skoku Zobacz posta
    to zalezy.
    jesli masz juz pojecie o fotografii to bardzo wielu rzeczy sie tam nie nauczysz (teoretycznych).
    ale z drugiej strony
    poznasz kilka sztuczek baardzo ulatwiajacych zycie
    porozmawiasz z kilkoro swietnymi osobami i fotografami (np. Radek Polak, Andrzej Zygmuntowicz i inni).
    poznasz studio, prace w nim, sprzety, obsluge itp - b. fajna sprawa, jesli nie miales z tym do czynienia.
    i inne

ps. pisze z wlasnego doswiadczenia.
    pzdr
    Pojęcie jakieś o fotografii mam, małe bo małe, ale mam. Celuję właśnie w studio plus podszkolenie się z portretowania, ogólnie mniej więcej to, o czym piszesz.

Są może jeszcze jakieś inne dobre zajęcia fotograficzne w Warszawie? (raczej weekendowe, cały tydzień łażę do plastyka, później mam jeszcze zajęcia na nowolipkach)

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

A ja jestem po Fototechnikum i w trakcie ASP (bliżej do końca niż dalej )

W Fototechnikum faktycznie dużo laboratoriów, ciemni, podstaw procesów fotograficznych itp. ale również o cyfrowym sprzęcie, montażu wideo, sygnałach cyfrowych i analogowych, również o dźwięku i innych takich. Sporo fajnej wiedzy.

ASP - pierwsze 2 lata praktycznie analogowo. Dużo babrania się w ciemni i machanie nad formatami minimum 30x40 żeby były perfekcyjne i coś tam za sobą jeszcze niosły głębszego w zestawie. Tu Fototechnik się przydaje i wiedza o wywołaczach, tonerach itp! Później już samowolka..cyfra, analog, instalacje, blablabla!!

Wszystko to kupe kasy kosztuje bo praktycznie materiały na ASP to druga taka kasa jak na czesne. No i trzeba się uzbroić w ciemnie i lustro małoobrazkowe albo co lepiej średni format (Lomo Holga odpada )
    Jak ktoś nie trawi Fotografii analogowej to jest skazany na cierpienia a co za tym idzie - porażkę. Ja uwielbiam analogowe cz-b więc mam radochę! Jestem chyba mutantem bo chwalę sobie obie ww. szkoły.
    d.es
    onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Coś już napisał
    Miasto
    Włodawa

Domyślnie Łódzka Szkoła Filmowa

Nikt z Was nie był w Łódzkiej Szkole Filmowej? Niby dlaczego trudno się tam dostać? Czy to kwestia wiedzy o fotografii, czy wystarczy przedstawić jakieś prace na poziomie i wykazać się inteligencją?

Pełne uzależnienie Awatar wojkij
    Miasto
    Meksyk Europy

Domyślnie

10 osób na rok, średnio 200 chętnych. Wymagana wiedza z zakresu historii fotografii, filmu i ogólnie sztuki. Plus mocno portfolio, plus dobrze zrealizowany temat(analogowo oczywiście wiec magicy photoshopa się mogą w nos pocałować).

Czy wymagania są wysokie to sam sobie oceń.

Coś już napisał
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

W sumie byłem tam na konsultacjach. Jak się dowiedziałem że w tym samym czasie co chciałem zdawać zdają jacyś synowie scenarzystów i z profesorstwem "na Ty" byli - to mi się odechciało - bo mieli przyjąć jakieś 7 osób + jedna z zagranicy.

Jak ktoś chce się dostać na operatorkę do filmówki to radzę wszystkie zdjęcia mieć w formacie min. 30x40 na barycie - perfekcyjnie wywołane i wyretuszowane. Operatorka w Łodzi to najlepsza szkoła foto w PL.
    d.es
    onedayone - jeden dzień-jedno zdjęcie

Bywalec Awatar piotrusb
    Miasto
    Częstochowa

Question WRiTv - ROTiF

Witam wszystkich

Jestem tegorocznym maturzystą, w maju (chociaż już teraz się to dzieje ;D)będę stał przed wyborem studiów - mój wybór padł na WRiTv, kier. Realizacja obrazu telewizyjnego, filmowego i fotografia (z prywatnym naciskiem na to ostatnie ). Być może (mam nadzieję!) jest na naszym forum student, absolwent a może wykładowca Uczelni i odpowie mi na moje pytania?

Mianowicie - jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna, czy wcześniej wiadomy jest zakres materiału dla kandydata? Czy reportaż (jako zadanie egzaminacyjne) również jest wiadomy wcześniej - rozumiem, że jest to reportaż fotograficzny?

I ogólnie - jak wyglądają studia od środka, jeśli ktoś byłby tak miły i mi odpowie na pytania, będę bardzo wdzięczny

Pozdrawiam
    pB

Max94
    Guest

Domyślnie

Ja jestem studentem 3-go roku na ROFTiF (Realizacja Obrazu Filmowego Telewizyjnego i Fotografia) z tym że na WSHE w Łodzi. Osobiście jestem zadowolony z wyboru uczelni. Jeśli chodzi o część rekrutacyjną to raczej nie stanowi ona problemu dla kogoś kto interesuje się chociaż trochę fotografią lub filmem.

Coś już napisał

Domyślnie

Wielu samouków z dużym doświadczeniem ( wieloletnim) nie pójdzie do szkoły, nabyli tyle że im wystarcza ( lub tak się im wydaje).
    Ja szkołę we Wrocławiu skończyłem z 9 czy 10 lat temu. Początek był nudny, wyrównanie poziomu. Pierwsze egzaminy zrobiły przesiew z 54 na coś koło 35 osób. Nic nie zastąpi obcowania z profesjonalnym studiem, zawodowymi fotografikami ( czołowe pisma na polskim rynku prasy - nie brukowej), modelkami, modelami, wystawy dużego kalibru, plenery , praca na ławie optycznej z „ czarną materią „ . Przypominam że to były czasy internetu na modemach 56kb jeżeli kogoś było stać na kompa pentium 2. Telefony komórkowe to na roku było 6 szt. Nie było żadnej wiedzy w necie. Pracowało się na analogach i na materiałach natychmiastowych , które kosztowały majątek. Mógłbym długo wspominać. Obroniło się chyba 14 osób ( w tym 4 lub 5 mężczyzn) Ze szkoły "wyniesiesz" tyle ile chcesz wynieś. Ja rwałem czym się dało !! Nawet prywatni z wykładowcami po zajęciach robiłem fotki w ich prywatnych studiach.
    Inna sprawa jak i ile z tego będziesz mógł wykorzystać na co dzień. Życie lubi być przewrotne. Szkoła powinna dać pewną ogładę, szlif - nie manierę i zarozumiałość.
    Ostatnio edytowane przez Fik ; 23-11-2008 o 12:22
    C 5D, a100, trochę słoików , trochę lampionów, studio, stylistka ....

Domyślnie

Witam ja tez jestem tegorocznym maturzystą.
    Jestem bardzo zainteresowany Afą bądź PHO-BOS jednak trudno cokolwiek dowiedzieć się o tych szkołach, dorwałem, jednego słuchacza ale jakoś nie okazał się zbytnio skory do udzielenia informacji na ten temat. Zakochany jestem we Wrocławiu i bardzo chciałbym tam uczyć sie fotografii... Gdybyście coś wiedzieli, mieli namiary na słuchaczy byłbym wdzięczny za wszelkie info.

Strona 7 z 19 PierwszyPierwszy ... 5678917 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów