Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Wątek: nietypowy/typowy problem z 40D

Mieszany widok

Coś już napisał Awatar paulusus
    Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie nietypowy/typowy problem z 40D

Witam, piszę w imieniu kolegi i tak to wkleję

".......Wczoraj zabrałem go w teren ( 40D )...ale z torby wyciągnąłem na około 20 minut. Zdjęć jednak nie robiłem. Wyłączyłem aż do dzisiaj. Dziś wieczorem wyćiągam go z torby (w pokoju - temp. pokojowa) i LCD się nie włącza. Aparat reaguje, ustawia ostrość, na górnym LCD (tym od ustawień wszystko ok) tylko LCD czarne.
    Po około 30 minutach zaczyna pojawiać się obraz, ale jest bardzo słaby i miga. Widzę jedynie, że jak dokonuję różnych ustawień to wszzstko działa...tylko monitor słabo wyświetla (ale już caś tam lekko widać).

Czy to wpływ zmiany temperatur jak był wyciągnięty z torby na te 20 minut? W sumie było coś +6stopni to jeszcze nie tak tragicznie chyba, żeby aparat miał problemy (z włączeniem monitora)?.........."

tak to mniej więcej wygląda... jakieś pomysły ?
    Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |

Bywalec Awatar krzypol
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Spróbuj wyciągnąć baterie i ponownie włóż.

Domyślnie

ja mam tak z 350D, jak na dworze mamy teraz 2*C to normalnie aparat dziala, ale w domu juz mu sie odechciewa, a dokladnie na LCD, dopiero po czasie sie rozgrzewa
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Hej, nie sądzę, że to z powodu niskiej temperatury. Przynajmniej nie jest to objaw, który mógłby być typowym, powtarzającym się zachowaniem dla takich warunków. Osobiście robiłem zdjęcia przy około -10 przez jakieś 2 godziny i oprócz lekkiego lagu w wyświetlaniu nic podobnego nie zauważyłem. Z extremalnych warunków przeżył jeszcze: +50 w słońcu+sucho oraz +30 w cieniu i wilgotność powietrza ok. 100%, za każdym razem więcej niż 5 dni.
    Myślę, że Twój kolega ma jakiś feler wyświetlacza/jego złącza/układu sterującego i przy obniżonej temperaturze ów feler zaczyna się ujawniać.
    .

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

fotografowałem przez kilka godzin przy -4 ni nic się nie działo.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

dzięki za podpowiedzi...

pozdrawiam

p.s.

też mały problem... w co byście zainwestowali mając wolne 1500 zł...
    zmienić 50-tkę na 1,4 ? kupić używaną sigmę 10-20 ? kupić 580ex II ? i powiadam Wam wszystkiego bym używał :P
    Canon 6D x2 | Tamron 15-30 f/2.8 | Sigma A 35 f/1.4 | Canon 50 f/1.4 | Canon 85 f/1.8 | Tamron 90 f/2.8 | Canon 135 f/2.0 L | Canon 300 f/4 L | Canon Extender x2 III |

Uzależniony Awatar iREM
    Miasto
    Gdansk, Poland, Europe, Earth

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez paulusus Zobacz posta
    dzięki za podpowiedzi...

pozdrawiam

p.s.

też mały problem... w co byście zainwestowali mając wolne 1500 zł...
    zmienić 50-tkę na 1,4 ? kupić używaną sigmę 10-20 ? kupić 580ex II ? i powiadam Wam wszystkiego bym używał :P
    Z tych wymienionych zdecydowanie lampa.
    Wszystko można zrobić lepiej.
    www.irem.pl | 500px | foty.irem.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    127.0.0.1

Domyślnie

Ja robię więcej krajobrazów niż portretów, statystycznie najczęściej za pomocą Canona 10-22, więc jeśli masz podobny gust to kup UWA Sigmy
    .

Miasto
    Ochotnica Dolna

Domyślnie

no to jeszcze zaczekam co by na 1,4 ... 50-tkę zmienić

Domyślnie

Osobiście uzywałem tego aparatu w bardzo zmiennych warunkach, czasem lekko zaparował wyświetlacz. Mój sposób na zmiene warunki to torba na sprzęt. Dzieki niej aparat wolniej sie ochładza i wolniej ogrzewa. Nigdy nie wychodzę zimą z aparatem z domu (+22) na zewnątrz (-5) bez torby. To naprawde pomaga.

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów