kurcze tamron jest bardzo podobny ostroscia do 17-40 w rogach na srodku go rozklada (czyt tamron jest lepszy i to na 2,8 ) , lapie flary pod swiatlo, Ca ma male , niedlugo pofoce jakis mur ceglany na kazdej ogniskowej i wrzuce bo mnostwo ludzi sie pyta o efekty
acha wymienil bym go za cos w calym zakresie ze swiatlem 2,8 ale jak tak ogladam co wyprawiaja 16-35L I i II , 17-35 L to sie zastanawiam czy nie pozostac na stale z tamronem i nie dokupic np 35 1,4(oczywiscie swiatlo 2,8 chcialem na 35mm na reszcie ogniskowych te 2,8-3,5 jest ok )
Ostatnio edytowane przez Niedzwiedz ; 10-04-2007 o 09:07
to jak bedziesz focil to moze nie mur ceglany, lepiej jakis widoczek/miasto, kilka budynkow na nieskonczonosci![]()
to takie juz jakies mam zdjecia ok cos tam wygrzebie , tyle ze na murku ceglanym to wszystko wylazi ze szkla jak na dloni
Na www.the-digital-picture.com masz testy tych szkiel na 1DsmkII.
W rogach najlepsze sa te najdrosze 16-35 i 16-35II. Na f/2.8 sa najlepsze i rowniez na f/8 maja nalepsze rogi.
Potem jest stalka 20/2.8 - na f/4 i f/5.6 jest lepsza niz 17-40, ale na f/8 juz jest tak samo.
Geometryczne prostokaty to co lepszy rawator ladnie przetworzy wyostrzy itpA jak jest troche drzewek trawy, subtelniejszych detali, to mydla tak latwo sie nie ukryje...
Niedzwiedz byle nie mur. O jakimś landszafcie myślałem.
Witam!
Jaki szeroki kąt polecacie do 5d?Sprawdzony szeroki kąt....
Chodzi mi o coś tak szerokiego jak np. sigma 10-20 na aps-c.
Zalezy mi na tym aby zniekształcenia były także takie same jak na aps-c czyli znikome na najkrótszej ogniskowej.
Cena nie powinna przekraczać 2,400 zł.
Z góry wielkie dzięki za odpowiedz.