Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 81 do 90 z 139

Wątek: Szeroki kąt do 5D

Mieszany widok

Bywalec

Domyślnie

What Canon needs to do for FF.

They need to release a much better performing wide angle lens. The EF-S 10-22 on a 40D is better than the 16-35/17-40 on the 5D. The 14 2.8 II is a disappointment. I'm willing to bet there will be a 17-40 update.

Trudno się z tym nie zgodzić. A więc tylko Sigma?

Uzależniony Awatar PoulN

Domyślnie

Mając 5D wybrałbym posiadanego obecnie prze mnie zresztą EF 17-40 F4L
    Jak już ktoś napisał, nie jest demonem ostrości, wręcz można powiedzieć, że jest miękki, ale przy tak szerokim kącie ostrość nie jest najważniejsza, wystarczy podbić ją o jakieś 0.5 - 1.0pkt i po problemie
    Ważniejszą sprawą jest brak blików pod ostre światło i aberracji w tym szkle.

Mając więcej $ - wybrałbym nie poleconego jeszcze przez nikogo:
    EF 14 mm f/2.8L

Coś już napisał Awatar P_i_t_t

Domyślnie

Heh - o tym 17-40 to chyba jakaś "miasteczkowa legenda" krąży po wszystkich forach, skutecznie odstraszając potencjalnych nabywców.

Sam początkowo jej uległem i zakupiłem go wraz z 16-35 II.

Przy moich preferencjach foto (krajobraz) ten drugi niczym szczególnym się nie wybijał (czego można by oczekiwać choćby po samej cenie). Dlatego też po kilku plenerowych testach zwróciłem ten drugi.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Wszystko zależy od tego co fotografujemy. Ja też głównie robię krajobraz i mogę sobie spokojnie pozwolić na przysłonę rzędu 8-11 a wtedy trudno narzekać na mydlenia. Na FF zauważalne są miękkie rogi. Ale co do plastyki i reszty trudno mieć zastrzeżenia. Poniżej link do fotki.

plikojad.pl/bb7izfs0yykg

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Shadow Zobacz posta
    Wszystko zależy od tego co fotografujemy. Ja też głównie robię krajobraz i mogę sobie spokojnie pozwolić na przysłonę rzędu 8-11 a wtedy trudno narzekać na mydlenia. Na FF zauważalne są miękkie rogi. Ale co do plastyki i reszty trudno mieć zastrzeżenia. Poniżej link do fotki.

plikojad.pl/bb7izfs0yykg
    No właśnie o to mi chodzi, taka jakość w rogach na Sigmie 10-20 i 40D była nie do pomyślenia.
    A tu inne porównanie stałki tym razem
    http://www.16-9.net/lens_tests/canon...non14l2_a.html

Domyślnie

Shadow - hmm - no u Ciebie widać dość mocne rozmydlenia tych rogów :/
    Trochę dziwne, bo nie zauważyłem u siebie czegoś tak wyraźnego. No, ale to też pewnie kwestia metody ustawiania ostrości no i ja ogólnie mocniej przymykam samą przysłonę.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

To jest fota z netu. Może rzeczywiście koleś miał gorszy egzemplarz. Nie wiem.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Opole

Domyślnie

Ta stałka też mydli a na dodatek ma cholerną aberrację. Z drugiej strony czy będziesz analizował cropy w rogach na 100% ? Na papierze tego nie zobaczysz w necie po zmianie rozdziałki też nie.

Domyślnie

A to już zależy o jakiej wielkości druku mówimy

Jeśli o czymś pokroju 45x30cm i więcej to tam wychodzą na jaw wszelkie niedoskonałości.

Na potrzeby www to nie ma najmniejszego znaczenia - bo przy pliku ~900px wiele da się ukryć.

Bywalec

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez P_i_t_t Zobacz posta
    A to już zależy o jakiej wielkości druku mówimy

Jeśli o czymś pokroju 45x30cm i więcej to tam wychodzą na jaw wszelkie niedoskonałości.

Na potrzeby www to nie ma najmniejszego znaczenia - bo przy pliku ~900px wiele da się ukryć.
    No właśnie gromadzę sprzęt do wydruków na poziomie większym niż te 45x30cm. Do tego zdjęcia będą robione w ciemnicy, więc dojdzie jeszcze degradacja jakości z powodu wyższych czułości

Strona 9 z 14 PierwszyPierwszy ... 7891011 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów