Shadow - hmm - no u Ciebie widać dość mocne rozmydlenia tych rogów :/
Trochę dziwne, bo nie zauważyłem u siebie czegoś tak wyraźnego. No, ale to też pewnie kwestia metody ustawiania ostrości no i ja ogólnie mocniej przymykam samą przysłonę.
Shadow - hmm - no u Ciebie widać dość mocne rozmydlenia tych rogów :/
Trochę dziwne, bo nie zauważyłem u siebie czegoś tak wyraźnego. No, ale to też pewnie kwestia metody ustawiania ostrości no i ja ogólnie mocniej przymykam samą przysłonę.
To jest fota z netu. Może rzeczywiście koleś miał gorszy egzemplarz. Nie wiem.
No właśnie o to mi chodzi, taka jakość w rogach na Sigmie 10-20 i 40D była nie do pomyślenia.
A tu inne porównanie stałki tym razem
http://www.16-9.net/lens_tests/canon...non14l2_a.html
Ta stałka też mydli a na dodatek ma cholerną aberrację. Z drugiej strony czy będziesz analizował cropy w rogach na 100% ? Na papierze tego nie zobaczysz w necie po zmianie rozdziałki też nie.
A to już zależy o jakiej wielkości druku mówimy
Jeśli o czymś pokroju 45x30cm i więcej to tam wychodzą na jaw wszelkie niedoskonałości.
Na potrzeby www to nie ma najmniejszego znaczenia - bo przy pliku ~900px wiele da się ukryć.
jak dla mnie 17-40 to piękne szkiełko krajobrazowe;
do niedawna miałem cropa i bardzo ładnie na nim "hulało", całkiem dzielnie zastępowało kitowca, a po moim przejściu na "pełną stronę klatki" stało się idealnym szkiełkiem krajobrazowym, a od biedy można się z nim też pobawić w domowego reportera ;-)
największą zaletą tego zacnego szkiełka to fajny zakres do krajobrazu na FF, kontrast i ładne kolory jakie produkuje; i to wszystko za niewygórowaną cenę jak na L;
co do słabej ostrości to wogóle nie wiem o co chodzi :-?
u mnie jest :cool:
lepsze jutro było wczoraj
m_o_b_y
--------------------------------------------------------
Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
Witold Gombrowicz