Pokaż wyniki od 1 do 10 z 25

Wątek: Zamiennik dyfuzora Gary Fong - Test

Widok wątkowy

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Nie wiem, czy da się korespondencyjnie ustalić powtarzalną scenę, żeby przeprowadzić takie porównanie, o jakim pisze Propi. Różnice nie powinny być chyba wielkie, bo przynajmniej na podstawie zdjęć oryginalnego Garrego, wydaje mi się, że ten zamiennik jest identyczny.

Zainteresowało mnie natomiast co innego. Producent do "znicza" dodaje różnokolorowe dekielki. Ciekaw byłem, jaki to ma wpływ na ostateczną kolorystykę fotografii, przy założeniu, że w komputerze skompensujemy odpowiednio balans bieli. Robiłem już portrety z wykorzystaniem różnych dekielków, jednak WB ustawiałem dotychczas "na oko". I, jak pisałem wcześniej, mój odbiór był taki, że portrety wyglądają lepiej na pomarańczowej miseczce.

Ustawiłem zatem scenę testową zawierającą m. in. kartę WhiBal i pstryknąłem kilka fotek z różnymi końcówkami. Następnie w ciemni (CaptureOne 4) zapipetkowałem Whibala i wywołałem.

Przy okazji możecie dodatkowo porównać ostrość cieni pomiędzy zniczem i stofenem. Wszystkie fotki robione na następujących ustawieniach: 1/100s, f/6,3, ISO 100.

1. Znicz + biały dekielek

2. Znicz + pomarańczowy dekielek

3. Stofen 45 stopni

Mój subiektywny ranking wierności oddania barw kredek jest następujący:

1. Biały dekielek
    2. Stofen
    3. Pomarańczowy dekielek

Co ciekawe, zdjęcie zrobione z pomarańczowym dekielkiem po skompensowaniu balansu bieli ma chłodniejszą tonację. Spodziewałem się, że będzie odwrotnie.

No i dodatkowo potwierdza się, to, co widać było już wcześniej, że cienie ze stofena są ostrzejsze niż w przypadku użycia znicza.
    Ostatnio edytowane przez Kolaj ; 28-01-2008 o 19:37
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Uprawnienia umieszczania postów