Cytat Zamieszczone przez TOPOL Zobacz posta
Owszem, przykładowe zdjęcia wychodzą ładnie ale przy postawionym pionowo palniku nie wiemy ile z tego światła na zdjęciu pochodzi z nowego dyfuzora a ile z odbitego od ścian i sufitu pomieszczenia.
No, ale z tego co rozumiem, to właśnie jest jedna z funkcji tego dyfuzora, światło idzie z różnych kierunków, po odbiciu od ścian, sufitu.

Sam na zewnątrz nie próbowałem, ale w dużych pomieszczeniach, gdzie po odbiciu od ściany moc mojej lampy była za słaba, ten LS bardzo pomagał.
Lampy na wprost, ani odbijania od sufitu nie trawię. Preferuję odbicie od ściany, ale z wybranego przeze mnie kierunku. Jak się nie da, bo akurat w tym kierunku nie ma ściany, albo jest za daleko to zakładam LS. Takie trochę ratowanie sytuacji, zamiast z jednego złego kierunku światło idzie z wielu. Często udawało mi się uratować ujęcie właśnie dzięki LS.

Z tego co widzę, to jednak wersja przezroczysta (ja mam cloud) daje wyraźnie ostrzejsze światło widać to szczególnie na tych zdjęciach Kolaja robionych z najbliższej odległości (zwłaszcza drugie i czwarte zdjęcie). Nie porównywałem bezpośrednio, ale zdaje mi się, że dobrze, że kupiłem Cloud.