Bawiłem się 50 f1,4 na 400d. Ten obiektyw zrobił na mnie ogromne wrażenie, więc aż boje sie pomyśleć jakie by zrobił na 5d ;p
bardzo jasny i bardzo szybki
Bawiłem się 50 f1,4 na 400d. Ten obiektyw zrobił na mnie ogromne wrażenie, więc aż boje sie pomyśleć jakie by zrobił na 5d ;p
bardzo jasny i bardzo szybki
5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2
Ja mam mieszane uczucia. Jakość wykonania przeciętna, mam wrażenie, że mój egzemplarz nie jest dobrze spasowany.
Do innych wad zaliczyłbym spore aberracje i mydło przy f1,4, ale tego akurat sie spodziewałem.
Biegam, bo lubię
HA ha! chciał bym cie zobaczyć w akcji jak zmieniasz 135L na 200L w Kościele, miedzy przyrzeczeniami a zakładaniem obrączek
a tak na poważnie i tak mam zamiar wypróbować a później ewentualnie kupić, wszystkie stałe eLki ...![]()
wiadomo że pod względem jakości każdy zoom wysiada w porównaniu do staLki, ale istnieje tez faktor stosunku ceny do "używalności", a w moim przypadku każdy obiektyw musi na siebie zapracować, bo jestem fotografem a nie kolekcjonerema decyzja, że tylko zarobioną na fotografii gotówkę wydaje na sprzęt, podjęła moja żona ... bo inaczej sprzedał bym wszystkie meble i spał na podłodze przytulony, nie do żony tylko do eLek i Marków
![]()
pozdrawiam
ps. a tak na marginesie to wiesz jaką plastykę i powalający kontrast ma ten obiektyw
Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 01-02-2008 o 05:39
eh te forum mnie dobija ,
śledze ten temat od jego powstania i czytam i czytam i wczoraj zamówiłem
50 f1.4. Ludzie rujnuecie mój budżet
Na poważnie pod koniec lutego mam ślub w ciemnym kościele gdzie niezabardzo moge przyświecić mam nadzieje że te szkło się sprawdzi![]()
Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3
martinbartnicki.com
tylko na skaranych nie krzyżowych p-tach AF, przy słabym świetle ale z tym maja problem nawet staLki, na piątce smiga jak burza, a na Mareczku jak tsunamigłównie za sprawą jaśniejszego wizjera, czyli problem nie w obiektywie tylko w body...
...ale, poruszyłeś ciekawa kwestię: otóż mało kto wie, że na przysłonach, poniżej 2.8 producent (Canon) sugeruje używanie tylko i wyłącznie p-ów krzyżowych AF... stad częste skargi na powolność AF i na problemy z BF...
dużo użytkowników skarży się na 85L ze jest wolny... co jest totalną bzdurą pod warunkiem stosowania wyżej wymienionej zasady ...
dodatkowo na wszystkich ekstremalnie jasnych obiektywach takich jak 50/1.4, nie jest wskazane "przekodowywanie", ewentualnie z ręczną korektą ostrzenia, co wymaga niesamowitej wprawy, sokolego wzroku i jest niemalże niemożliwe na puszkach z malusieńkim wizjerem (350D, 400D)...
pozdrawiam
Potwierdzam słowa vana. Ma marku 50 1,4 pracuje bardzo fajnie, no i ma ogniskową zbliżoną bardziej do standardu, niż na cropie 1,6.