Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 41

Wątek: 50 1.4 pod 5D - warto?

Początki nałogu Awatar patric89
    Miasto
    Kraków / Tarnobrzeg

Domyślnie

Bawiłem się 50 f1,4 na 400d. Ten obiektyw zrobił na mnie ogromne wrażenie, więc aż boje sie pomyśleć jakie by zrobił na 5d ;p
    bardzo jasny i bardzo szybki
    5d II | 6d | S14 2.8 | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EXII x2

Początki nałogu Awatar MariuszM
    Miasto
    Warszawa/Ursynów

Domyślnie

Ja mam mieszane uczucia. Jakość wykonania przeciętna, mam wrażenie, że mój egzemplarz nie jest dobrze spasowany.
    Do innych wad zaliczyłbym spore aberracje i mydło przy f1,4, ale tego akurat sie spodziewałem.
    Biegam, bo lubię

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VanMurder Zobacz posta
    70-200 2.8L która ma rewelacyjna plastykę, powalający kontrast i wierność kolorów (przy low light)...
    To ja ci coś podeślę ze 135/2L i 200/2.8LII to zobaczysz co to jest powalający kontrast, kolor i plastyka na pełnej dziurze :-). Ten pierwszy na f/2 zjada 70-200/2.8 na śniadanie :-)

Pełne uzależnienie Awatar borkomar
    Miasto
    Płock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    To ja ci coś podeślę ze 135/2L i 200/2.8LII to zobaczysz co to jest powalający kontrast, kolor i plastyka na pełnej dziurze :-). Ten pierwszy na f/2 zjada 70-200/2.8 na śniadanie :-)
    Chętnie zobaczyłbym taka konfrontację - optycznie pewnie nieco lepiej, gorzej z zoomowaniem w 135m/2L - ciężka decyzja mnie czeka.
    5D + L

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    HA ha! chciał bym cie zobaczyć w akcji jak zmieniasz 135L na 200L w Kościele, miedzy przyrzeczeniami a zakładaniem obrączek

a tak na poważnie i tak mam zamiar wypróbować a później ewentualnie kupić, wszystkie stałe eLki ...

wiadomo że pod względem jakości każdy zoom wysiada w porównaniu do staLki, ale istnieje tez faktor stosunku ceny do "używalności", a w moim przypadku każdy obiektyw musi na siebie zapracować, bo jestem fotografem a nie kolekcjonerem a decyzja, że tylko zarobioną na fotografii gotówkę wydaje na sprzęt, podjęła moja żona ... bo inaczej sprzedał bym wszystkie meble i spał na podłodze przytulony, nie do żony tylko do eLek i Marków
    pozdrawiam

ps. a tak na marginesie to wiesz jaką plastykę i powalający kontrast ma ten obiektyw
    Ostatnio edytowane przez VanMurder ; 01-02-2008 o 05:39

Domyślnie

eh te forum mnie dobija ,
    śledze ten temat od jego powstania i czytam i czytam i wczoraj zamówiłem
    50 f1.4. Ludzie rujnuecie mój budżet
    Na poważnie pod koniec lutego mam ślub w ciemnym kościele gdzie niezabardzo moge przyświecić mam nadzieje że te szkło się sprawdzi
    Canon EOS 5D | Canon EOS 5D MKII | 70-200 L f/2.8 IS USM |Canon 85 L f1.2 USM |Canon 35 L f1.4 USM |Canon 50 f1.4 USM |Speedlite 580EX | Praktica MTL 5B |Carl Zeiss Jena 29mm f2.8 |Pentacon auto 50mm f1.8 | Miranda ZF-3

martinbartnicki.com

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patric89 Zobacz posta
    i bardzo szybki
    to chyba bawiłeś sie nie canonem 50/1.4 bo o nim tu mowa..., albo inaczej, w stosunku do którego obiektywu taki szybki..??

na dodatek bardzo często goni jak żyd po pustym sklepie w poszukiwaniu ostrości...
    Ostatnio edytowane przez marekb ; 01-02-2008 o 15:12

Uzależniony Awatar VanMurder

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    to chyba bawiłeś sie nie canonem 50/1.4 bo o nim tu mowa..., albo inaczej, w stosunku do którego obiektywu taki szybki..??

na dodatek bardzo często goni jak żyd po pustym sklepie w poszukiwaniu ostrości...
    tylko na skaranych nie krzyżowych p-tach AF, przy słabym świetle ale z tym maja problem nawet staLki, na piątce smiga jak burza, a na Mareczku jak tsunami głównie za sprawą jaśniejszego wizjera, czyli problem nie w obiektywie tylko w body...

...ale, poruszyłeś ciekawa kwestię: otóż mało kto wie, że na przysłonach, poniżej 2.8 producent (Canon) sugeruje używanie tylko i wyłącznie p-ów krzyżowych AF... stad częste skargi na powolność AF i na problemy z BF...

dużo użytkowników skarży się na 85L ze jest wolny... co jest totalną bzdurą pod warunkiem stosowania wyżej wymienionej zasady ...

dodatkowo na wszystkich ekstremalnie jasnych obiektywach takich jak 50/1.4, nie jest wskazane "przekodowywanie", ewentualnie z ręczną korektą ostrzenia, co wymaga niesamowitej wprawy, sokolego wzroku i jest niemalże niemożliwe na puszkach z malusieńkim wizjerem (350D, 400D)...
    pozdrawiam

Zablokowany

Domyślnie

Potwierdzam słowa vana. Ma marku 50 1,4 pracuje bardzo fajnie, no i ma ogniskową zbliżoną bardziej do standardu, niż na cropie 1,6.

Początki nałogu Awatar Hiv
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kalina Zobacz posta
    Eeee, no wiadomo. Jak mam teraz swieta trojce, to i pięćdziesiąteczka jakby z letka zapomniana. Lepsze wrogiem dobrego
    Ale i tak to jest obiektyw, ktory ma najlepszy stosunek ceny do jakosci.
    O jakich trzech szkiełkach tutaj mówisz?

PS. U mnie decyzja zapadła. Już się rozglądam za 50tką. Co z ostrością poszczególnych sztuk? Nie ma specjalnie rozrzuconej jakości?
    2x5DII + 16-35L + 24L + 35L + 85 1.8 + 135L + 70-200 f2.8L IS + 2x580ex II i inne graty do błyskania

Strona 4 z 5 PierwszyPierwszy ... 2345 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów