Cytat Zamieszczone przez Jac Zobacz posta
z tylu na kazdej odbitce masz informacje o uzytych korektach przez lab N oznacza neutral jesli sa jakies cyferki to laboludki wprowadzily korekte 'auto' , niestety takie czasy
Witam, ja co prawda nowy jestem, ale...
Jeżeli poprosisz Laboludka to w dobrym labie nikt nie wprowadzi żadnej korekcji w Twoje zdjęcie. czyli z tyłu zdjęcia będziesz miał NNNN , czyli zero madzenty, zero żółtego, zero cyjanu i zero gęstości.
również takie same odczyty będziesz miał jeśli Twoje zdjęcia były strzelone na automacie, jeśli, któraś z enek jest zastąpiona cyfrą lub cyfrą z minusem, znaczy, że operator starał się ratować Twoje zdjęcia.
Laby rzadko pracują na profilach, wybacz ale nie chce mi się tu rozpisywać dla czego.
Dobrym rozwiązaniem jest propozycja Viteza, ja bym ją może jeszcze powiększył o – jedną odbitkę z labu, zrobioną bez korekcji strzała do domciu i polukanie w monitor czy jet ok, w ten sposób można dojść do jakiegoś porozumienia z labem i być zadowolonym.
Pomijam jeszcze kwestie regeneracji chemii i kalibracji papieru.
zobaczcie czy na waszych zdjęciach z labu są prawidłowo oddane kontrasty i widać w cieniach to co tam powinno być.
pozdr
grześ