Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 26

Wątek: Sprzęt/filmy do Egiptu.

Bywalec Awatar Antolll
    Miasto
    Poznań

Domyślnie Sprzęt/filmy do Egiptu.

Za tydzien lece do egiptu (rejs po nilu) i pisze teraz zeby zdazyc z zakupami
    Korzystam z 10d (+grip wiec licze ze baterii wystarczy) +1,5GB CF. Biorę laptopa wiec te 1,5GB powinno wystarczyc. Do tego 500n (kupie nowe baterie przed wyjazdem)

Do analoga korzystam z:
    28-80/3,5-5,6 do którego mam (jeszcze po kompakcie) polara.
    Do tego 50/1,8 (bez filtra). czy bedzie duza róznica z UV-ką na slajdach?
    Do cyfry:
    tamron 17-50/2,8 (bez filtra) Czy bedzie duża różnica między polarem (którego słabo sie reguluje na tamronie z tego co czytałem) a RAW-em wywołanym z podbiciem i przyciemnieniem niebieskiego??
    70-200/2,8L (bez filtra) - czy na cyfrze bedzie widac brak UV-ki?

Poza filtrami jeszcze kwestia filmów. Chce kupic slajdy, ale jakies ciepłe (nie fuji, raczej w kierunku kodaka) - co polecacie?

Pozdrawiam
    6DII + 17-200/2,8L

Pełne uzależnienie Awatar m_o_b_y
    Miasto
    Wa-wa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antolll Zobacz posta
    Korzystam z 10d (+grip wiec licze ze baterii wystarczy) +1,5GB CF. Biorę laptopa wiec te 1,5GB powinno wystarczyc. Do tego 500n (kupie nowe baterie przed wyjazdem)

Do analoga korzystam z:
    28-80/3,5-5,6 do którego mam (jeszcze po kompakcie) polara.
    Do tego 50/1,8 (bez filtra). czy bedzie duza róznica z UV-ką na slajdach?
    Do cyfry:
    tamron 17-50/2,8 (bez filtra) Czy bedzie duża różnica między polarem (którego słabo sie reguluje na tamronie z tego co czytałem) a RAW-em wywołanym z podbiciem i przyciemnieniem niebieskiego??

Poza filtrami jeszcze kwestia filmów. Chce kupic slajdy, ale jakies ciepłe (nie fuji, raczej w kierunku kodaka) - co polecacie?

Pozdrawiam

Robisz jakieś "slajdy" ?
    A co to są slajdy ?
    Pozdrówka
    m_o_b_y
    --------------------------------------------------------
    Poszedłem w lewo, chociaż mogłem pójść i w prawo.
    Witold Gombrowicz

Bywalec Awatar Antolll
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Potoczna, niefachowa nazwa przeźroczy, diapozytywów. Grrr...
    6DII + 17-200/2,8L

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Fuji Velvia to niemal światowy standard w fotografii krajobrazowej. Wszystko co zrobiłem wartościowego powstało na tym filmie. Nasycenie barw, kontrast i właśnie pięknie ciepły odcień to podstawowe zalety tego materiału. Skąd pomysł żeby nie kupować Fuji? Nawet w PS jest plugin ktory przekształca obraz w taki jaki powstałby na Velvii.
    Co to znaczy że polara słabo się reguluje. To że obiektyw kręci mordką to nie powód żeby nie zakładać polara. Ma być i tyle.
    Ostatnio edytowane przez marfot ; 26-01-2008 o 13:36
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Dopiero zaczyna Awatar -MM-
    Miasto
    Olsztyn

Domyślnie

Byłem na rejsie po Nilu w listopadzie - ach .
    Dzienne wypady potrafią być bardzo długie dlatego dokup trochę GB jeżeli będziesz robić w RAWach (lub więcej filmów) bo uwierz mi szybko zapełnisz te 1.5 i nie będziesz miał jak zgrac. Jest spore tempo zwiedzania.
    Takie słońce odbija się od wszystkiego i masz mnóstwo blików, więc tracisz sporo soczystych kolorów - wszędzie nakręcić polara!
    Nie próbuj wyciągać aparatu w grobowcach! Widziałem jak gościowi za 1 zdjęcie policja turystyczna skonfiskowała aparat. A z kamerą nawet schowaną nie wpuszczą!
    Koniecznie weź 40$ po 1$ na wszech obecny bakszysz bo oskubią Cię z grubych .
    Obowiązkowo wykup dodatkową Abu Simbel, wyspę File i wioskę nubijską!!!
    Polskie lekarstwa nie działają na "zemstę faraona" (sraczka galopka+gorączka 40'C). W razie co kupisz tanio u nich. Mi polecono "Gorzką Żołądkową" lub jakiś inny mocny trunek pic po posiłkach. Mają inną florę bakteryjną którą nie toleruje nasz żołądek.

Pozrawiam

saskia
    Guest

Domyślnie

Nie po posiłkach tylko przed posiłkami i trzeba wystrzegać się ichniej kranówy. Lód w drinkach to tez kranówa... pamiętaj o tym. Woda tylko z butelek.

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Antolll Zobacz posta
    Korzystam z 10d (+grip wiec licze ze baterii wystarczy) +1,5GB CF. Biorę laptopa wiec te 1,5GB powinno wystarczyc.
    Mało, ale 10D nie robi za dużych plików więc powinno starczyć.
    Do tego 500n (kupie nowe baterie przed wyjazdem)
    Ale ich nie wkładaj, zmie dopiero jak obecne zdechnął.
    czy bedzie duza róznica z UV-ką na slajdach?
    Różnica będzie niezauważalna, ale jeśli zamierzasz focić na pustyni to UV-kę warto złożyć w celach ochronnych (chyba że nie zalezy Ci na tym szkle, jego wartość jest niewiele większa od porządnej UV-ki.
    Czy bedzie duża różnica między polarem (którego słabo sie reguluje na tamronie z tego co czytałem) a RAW-em wywołanym z podbiciem i przyciemnieniem niebieskiego??
    Różnica będzie kolosalna
    Różnicy nie będzie żadnej, ale lepiej załóż w celach ochronnych.
    KODAK ELITE CHROME, jak nie lubisz Fuji, a ma być tanio, ew. droższe KODAK EKTACHROME.
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Pełne uzależnienie Awatar Robson01
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez -MM- Zobacz posta
    Obowiązkowo wykup dodatkową Abu Simbel, wyspę File i wioskę nubijską!!!
    Polskie lekarstwa nie działają na "zemstę faraona" (sraczka galopka+gorączka 40'C). W razie co kupisz tanio u nich. Mi polecono "Gorzką Żołądkową" lub jakiś inny mocny trunek pic po posiłkach. Mają inną florę bakteryjną którą nie toleruje nasz żołądek.

Pozrawiam
    Ten środek nazywa się Antinal i jest dostępny w każdej aptece w Egipcie. Kosztuje ok. 10-15 funtów. Nie daj sobie wmówić innej ceny u rezydenta.
    Canon
    Nie kłóć się z idiotami - ściągną cię na swój poziom i pokonają doświadczeniem...

Bywalec
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marfot Zobacz posta
    Nawet w PS jest plugin ktory przekształca obraz w taki jaki powstałby na Velvii.
    marfot, mógłbyś wskazać w sieci, skąd można pobrać ten plugin?

Domyślnie

do analoga bierz slajd fuji sensje 100 i polara i tak szkla przymkniesz powyzej f8 wiec o jakosc sie nie martw taki sajd na scianie nic nie zastapi

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów