Pokaż wyniki od 1 do 8 z 8

Wątek: Ufraw problemy z kolorami

Mieszany widok

Dopiero zaczyna Awatar MorF

Domyślnie Ufraw problemy z kolorami

Witajcie,
    mecze sie juz od dawna z ufrawem i jego poprawna konfiguracja pod 400d.
    Moze Ktoś z Was juz przez to przeszedł, lub moglby podzielic sie informacjami...

Wygooglalem ze nalezy zaimportowac wejsciowy profil 6131_X gdzie X to nasz PictureStyle, nastepnie odhaczyc Use color matrix i zjechac z gamma do ~0.45 i Linearity na poziomie 0.1

Niestety (jak dla mnie) wyglada to beznadziejnie jak mocno przekontrastowane zdjecie, jakby przepalone niektore kanaly, zjezdzam wiec z linearity to mam sprane kolory i mgielke...

Przekopalem sie przez inne profile canona i chyba wmiare ( ale i tak niezadowalające) rezultaty daje 6111_std z właczonym color matrix i gamma i linearity dobieranym pod kazde zdjecie.

Chyba tak to sie nie powinno odbywac :neutral:

Zaczalem ostatnio robic w jpg + raw azeby wywolac rawa cos na ksztalt jpg i nawet to czasami wychodzi ciezko...

Bardzo bylbym wdzieczny za jakies wskazowki

Pozdrawiam serdecznie

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Hm, z samego sRGB + color matrix powinno być całkiem podobnie do jpga - czasem tylko trzeba kontrastem na krzywych pojeździć i włączyć/wyłączyć filmowe highlighty.

Jeśli chodzi o profile, to te canonowe niezbyt mi pasują. Lepsze efekty dają profile dodane do C1 - mówię o 30d.
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tomasz Golinski Zobacz posta
    Hm, z samego sRGB + color matrix powinno być całkiem podobnie do jpga - czasem tylko trzeba kontrastem na krzywych pojeździć i włączyć/wyłączyć filmowe highlighty.

Jeśli chodzi o profile, to te canonowe niezbyt mi pasują. Lepsze efekty dają profile dodane do C1 - mówię o 30d.
    no tak przy samym sRGB i zabawie udawalomi sie uzyskiwac podobne rezultaty ale z zazdroscia patrze na 10x bardziej soczyscie kolorowe zdjecia innych i wiem ze nie jest to kwestia oswietlenia/ekspozycji bo takie sprane mam kazde.

Czy mozesz rozwinac temat tych innych profili, czy jest szansa je gdzies znalesc?
    Dzieki

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Sciągnij triala capture one, zainstaluj i wtedy w katalogu windowsa pojawi się cała gama profili do różnych aparatów.

Co do soczystości - podbij saturację Ja muszę całkiem dużą dawać, by mieć sensowne rezultaty. Czasem nawet 1.6. A linearity i gamma nie ruszam. Mam jakoś ustawione (0,45 i 0.1 chyba) i resztę robię krzywymi.

Pamiętaj, że włączenie ochrony świateł bardzo obniża kontrast i trzeba to czujnie krzywymi kompensować. Cienie w dół, światła w górę, ale ostrożnie
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Sciągnij triala capture one, zainstaluj i wtedy w katalogu windowsa pojawi się cała gama profili do różnych aparatów.
    Tak, wlasnie wczoraj w nocy na to wpadlem, nawet pod wine sie ladnie instaluje.
    Ten ich 400d-generic jest o niebo lepszy, moze kolory nie takie bardzo intensywne ale przynajmniej wygladaja dosc naturalnie, tam mialem czerwoną dominantę.

Pamiętaj, że włączenie ochrony świateł bardzo obniża kontrast i trzeba to czujnie krzywymi kompensować. Cienie w dół, światła w górę, ale ostrożnie
    Co masz na mysli piszac "ochrona światel"? Jakos nie widze tam takiej opcji?

Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MorF Zobacz posta
    Co masz na mysli piszac "ochrona światel"? Jakos nie widze tam takiej opcji?
    Ten guzik od "highlight clipping" ("ucinanie świateł" - jak to prymitywnie przetłumaczyłem) - drugi koło ekspozycji - liniowe albo filmowe.

FoFot.pl
    Canon IRC

Domyślnie

Ten guzik od "highlight clipping" ("ucinanie świateł" - jak to prymitywnie przetłumaczyłem) - drugi koło ekspozycji - liniowe albo filmowe.
    Tak wlasnie myslalem ze o to chodzilo ale wolalem sie upewnić

Cytat Zamieszczone przez jinks Zobacz posta
    a tak poza tematem to wydaje mi się dosyć zabawne, że w darmowym programie rozwijanym przez zapaleńców jakim jest Ufraw można wybrać własny profil kolorów a w aplikacji na którą idzie chyba najwięcej środków finasowych jakim jest ACR (czy LR) nie.
    Skomentuje to stwierdzeniem ze tak jest wlasnie zaleta opensource :wink:

Pełne uzależnienie Awatar jinks
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

W DPP można zjechać krzywą na kanale czerwonym w dół żeby się pozbyć nadmiaru czerwieni. A profil z capture one daje kolory bardzo zbliżone do tego z DPP standard picture style tyle, że trochę mniej nasycone i oczywiście z mniejszym kontrastem - wystarczy podbić trochę saturation i zrobić delikatną s-curve a foty z capture one będą identyczne do tych z DPP.

a tak poza tematem to wydaje mi się dosyć zabawne, że w darmowym programie rozwijanym przez zapaleńców jakim jest Ufraw można wybrać własny profil kolorów a w aplikacji na którą idzie chyba najwięcej środków finasowych jakim jest ACR (czy LR) nie. ACR jeśli chodzi o kolory jest wg mnie słabe. Mimo wielu suwaków do selektywnego "dostrajania" daje ciała w czerwieniach. I nie jest to kwestia ustawienia saturation, hue czy nawet camera calibration. Profile utworzone specjalnie do danego aparatu też nie pomogą. W ACR brak tonalności w czerwieniach - te części obrazu zawsze są płaskie. Przepraszam za OT.
    Miłego dnia
    moja www

Uprawnienia umieszczania postów