Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: [śląsk] kto pożyczy jasnego zooma na 15 maja ??:)

Bywalec
    Miasto
    Świętochłowice

Cool [śląsk] kto pożyczy jasnego zooma na 15 maja ??:)

witajcie,

15 maja mam do sfocenia chrzest syna kolegi. kosciol jest w miare widny i jasny, ale z moimi szkielkami, ktore zaczynaja sie od 5-6 gdzie trzeba przymknac do 7-8 zeby bylo ostro, nie mowiac juz o pobawieniu sie GO.

inny fotograf robil mu w tym samym kosciele slub, tyle ze mial eleczke, nie wiem jaka, czy z is czy bez i czy 4 czy 2.8 ale elka to elka

no i pytanie czy Ktos z Was ma i moglby pozyczyc na pare godzin jakiegos jasnego zoooma ?

pozdrawiam,
    mikolaj
    3staDe + 18-55 USM + 50 1.8 + 35-135 USM + 100-300 USM + BeGie + 420EX
    "Photography is 50% photographer, 40% light, 10% equipment"
    www.jopczynski.art.pl

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszka
    inny fotograf robil mu w tym samym kosciele slub, tyle ze mial eleczke, nie wiem jaka, czy z is czy bez i czy 4 czy 2.8 ale elka to elka
    Nie ma eLek w krotkim zakresie (28-70 itp) z IS , a watpie by slub robil szklem 70-200 2.8 IS L

no i pytanie czy Ktos z Was ma i moglby pozyczyc na pare godzin jakiegos jasnego zoooma ?
    Jesli nikt sie nie znajdzie to:
    1) 50 1.8 i troszke biegania
    2) rob kitem w trybie M , f 5.6 , czas 1/50 , iso400 albo 800 (ew odszumianie) i reszte swiatla z lampy blyskowej wezmiesz (choc wyswietlacz bedzie pokazywal niedoswietlanie to bez obaw - mierzy bez uwzglednienia lampy).
    Tylko o stosowaniu FEL (najlepiej na twarze) nie zapomnij.

Bywalec
    Miasto
    Świętochłowice

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez
    Nie ma eLek w krotkim zakresie (28-70 itp) z IS , a watpie by slub robil szklem 70-200 2.8 IS L
    Nie musi byc IS, jak bedzie miala 2.8 czy nawet 4 to bez IS'a sie obedzie.

Jesli nikt sie nie znajdzie to:
    1) 50 1.8 i troszke biegania
    A skad ja ja wezme ??

2) rob kitem w trybie M , f 5.6 , czas 1/50 , iso400 albo 800 (ew odszumianie) i reszte swiatla z lampy blyskowej wezmiesz (choc wyswietlacz bedzie pokazywal niedoswietlanie to bez obaw - mierzy bez uwzglednienia lampy).
    Tylko o stosowaniu FEL (najlepiej na twarze) nie zapomnij.
    Hm... o ile dobrze pamietam, fel (*) blokuje ekspozycje i zmienia tryb mierzenia swiatla na punktowy zgodny z aktualnym punktem AF ?

Jezeli tak to moje pytanie brzmi.
    Czym zablokowanie ekspozycji polaczone z przekadrowywaniem rozni sie od zlapania ostrosci i przekadrowania ?
    3staDe + 18-55 USM + 50 1.8 + 35-135 USM + 100-300 USM + BeGie + 420EX
    "Photography is 50% photographer, 40% light, 10% equipment"
    www.jopczynski.art.pl

Pełne uzależnienie Awatar KuchateK
    Miasto
    USA

Domyślnie

Tym ze e-ttl jest scisle powiazany z aktywnym punktem AF a pomiar blysku jest standardowo wykonywany tuz przed otwarciem migawki... juz po przekadrowaniu... A jak juz przekadrujesz i Ci ten centralny (zwykle) wypadnie gdzies na ciemne tlo to zapomnij ze bedziesz mial na wydrukowanym zdjeciu sukienke z jakims detalem na tym slubie
    FEL blokuje ekspozycje dla flasza w danym punkcie... Punktowy to tam przy zastanym jest...
    ...

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez miszka
    A skad ja ja wezme ??
    Kup... przeciez to grosze w porownaniu z zadowoleniem z jakosci fotek jakie daje... tym bardziej z jedynej w czyims zyciu takiej "imprezy" .
    Albo pozycz jak nikt nie bedzie mial/chcial.
    Albo kup w porzadnym sklepie internetowym, uzyj a pozniej zwroc - polskie prawo pozwala zwracac towar zakupiony wysylkowo bez podania przyczyn w ciagu bodajze 10dni o ile towar nie wykazuje wyraznych sladow zuzycia przez kupujacego.

Czym zablokowanie ekspozycji polaczone z przekadrowywaniem rozni sie od zlapania ostrosci i przekadrowania ?
    Blokujesz ekspozycja z lampa - mierzy ona wtedy tam gdzie zablokujesz i prawidlowo to doswietla (np twarz)... jesli tylko zlapiesz ostrosc i przekadrujesz to lampa zmierzy ci ekspozycje i swoja sile blysku tam gdzie wycelujesz po przekadrowaniu... czyli np poprawnie naswietli czarny garnitur, czarne tlo, biala suknie... czyli przeswietli/niedoswietli.

Uprawnienia umieszczania postów