Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 61 do 70 z 105

Wątek: nowy canon 450d vs 30d/40d

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

mam wrażenie, że część kolegów czyta bokiem

Rozmowa dotyczyła krytyki 450D poprzez - niesłuszny moim zdaniem - pryzmat oczekiwań osoby nie będącej docelowym dla tego produktu odbiorcą. Stąd mowa o segmentach. Co to ma do porównań - nie mam pojęcia.

Clue sprawy tkwi w określeniu własnych potrzeb, i to jak się okazuje często bardzo trudno przychodzi. Bo wychodzi, że wszyscy chcą mieć puszkę profesjonalną (bo jak pisałem ona w przekonaniu wielu definiuje ich status wśród braci fotograficznej), ale w cenie amatorskiej, w dodatku mając spore wątpliwości co do rozwiązań technicznych konkretnych modeli.
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    mam wrażenie, że część kolegów czyta bokiem

Rozmowa dotyczyła krytyki 450D poprzez - niesłuszny moim zdaniem - pryzmat oczekiwań osoby nie będącej docelowym dla tego produktu odbiorcą. Stąd mowa o segmentach. Co to ma do porównań - nie mam pojęcia.

Clue sprawy tkwi w określeniu własnych potrzeb, i to jak się okazuje często bardzo trudno przychodzi. Bo wychodzi, że wszyscy chcą mieć puszkę profesjonalną (bo jak pisałem ona w przekonaniu wielu definiuje ich status wśród braci fotograficznej), ale w cenie amatorskiej, w dodatku mając spore wątpliwości co do rozwiązań technicznych konkretnych modeli.
    Sztuczna ta dyskusja. Każdy wie jakie ma potrzeby i kupuje to co mu pasuje. Ja przykładowo nie widzę potrzeby wydawania gotówki na puszkę dwucyfrową, droższą od 400D, bo i tak z tego nie skorzystam. Przy pomocy 30D czy 40D nie zrobię lepszego zdjęcia. Jedynie skok na FF, ale poczekam aż zejdzie <3500pln i trafi w ręce ludu.

blindbob
    Guest

Domyślnie

Dyskusję 40D vs 450D trzeba rozpatrywać pod kontem "który aparat jest lepszy" bo czy ktos ma watpliwosci ze 400d jest lepszy od 10d
    (przeciez one tez roznia sie "tylko" matryca,lcd , mpx i procesorem). Tak samo jest z 450d vs 20/30d. Canon wprowadza amatorskie
    lustrzanki lepsze od juz nieaktualnych modeli z serii xxD. Lecz trzeba postawic pytanie czy 20d/30d sa juz jednymi
    z tych nieaktualnych modeli, a moze tylko 40d jest na czsie??

Natomiast jesli moge miec za ta sama kase prawie takie same 450d i 30d to czyz nie jest to dylemat?

Początki nałogu
    Miasto
    Toruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez blindbob Zobacz posta
    Dyskusję 40D vs 450D trzeba rozpatrywać pod kontem "który aparat jest lepszy" bo czy ktos ma watpliwosci ze 400d jest lepszy od 10d
    (przeciez one tez roznia sie "tylko" matryca,lcd , mpx i procesorem). Tak samo jest z 450d vs 20/30d. Canon wprowadza amatorskie
    lustrzanki lepsze od juz nieaktualnych modeli z serii xxD. Lecz trzeba postawic pytanie czy 20d/30d sa juz jednymi

Natomiast jesli moge miec za ta sama kase prawie takie same 450d i 30d to czyz nie jest to dylemat?
    dla mnie by nie był. z prostego powodu:
    - żeby aparat robił jak najwspanialsze zdjęcia, i żeby był jak najbardziej super hiper wypasionym sprzętem, jeżeli nie będzie ci leżał w rekach odpowiednio, jeżeli nie będziesz się z nim czół dobrze, jeżeli będą cię irytować jakieś drobiazgi, znienawidzisz go, niezależnie czy to 300D czy 1Ds MkIII. Miałem w rekach 300D, 350D, 400D i wiem na 101% że prędzej kupiłbym 10D niż jakiegokolwiek z nich.

Ale to wszystko tylko moje subiektywne podejscie.
    [fotolog] faj3r.blogspot.com
    [galeria] www.tgf.art.pl
    ----
    EOS 40D | EF 17-40 f/4L | EF 50 f/1.4 | EF 70-200 f/4L | 430ex II | Manfrotto 055ProB + 141RC

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez remol71 Zobacz posta
    Sztuczna ta dyskusja. Każdy wie jakie ma potrzeby i kupuje to co mu pasuje.
    doprawdy..?
    jak wyjaśnisz w takim razie ten wątek oraz setki podobnych na tym i innych forach?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Bywalec Awatar drJolo
    Miasto
    Gliwice

Domyślnie

(...) Przy pomocy 30D czy 40D nie zrobię lepszego zdjęcia. Jedynie skok na FF, ale poczekam aż zejdzie <3500pln i trafi w ręce ludu.
    Już Kubaman zauważył słusznie, że nie ma sensu porównywanie czegokolwiek, jeśli nie wybierzesz sobie kryteriów. Jeśli uważasz, że FF zrobisz lepsze zdjęcie niż cropem, to przynajmniej masz jasno postawione kryteria, choć wypadałoby jeszcze określić, co znaczy 'lepsze zdjęcie'

Jak wyżej, pisał też o tym Fajer - dla Ciebie 30D różni się od 450D matrycą, wyświetlaczem i procesorem. Dla innych różni się np. wygodą i szybkością obsługi, a to że ma trochę pikseli mniej, czy brakuje mu LiveView ma marginalne znaczenie, bo tego nie zauważą na 99% swoich zdjęć, a obsługiwać aparat będą cały czas.

'Prawie' robi wielką różnicę. Zalety 450D widać w tabelkach i na wykresach. Zalety 30D widać przy pracy z nim.
    jest tak nudno, że zaczyna to być ciekawe...

Zablokowany
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

doprawdy..?
    jak wyjaśnisz w takim razie ten wątek oraz setki podobnych na tym i innych forach?
    A co mnie to obchodzi. Nie jestem psychiatrą.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Przedewszystkim liczy się jakość zdjęć a tutaj przewage będzie miała nowsza matryca.Jesli chodzi o obsluge - jednym bedzie łatwiej i przyjemniej obslugiwać 450d innym 30d czy tez 40d.Zaoszczędzone pieniądze najlepiej przeznaczyć na lepszy obiektyw.Dla amatora fotografii 450d ma wszystkie najpotrzebiejsze funkcje a nawet sporo więcej.Chocby LV ...Jednym przyda sie do makro i nie tylko(wiosna idzie bedzie mozna wyprobować) innym pewnie nie Osobiscie najbardziej brakuje mi w 450d formatu sraw ale moze da sie to jakos programowo obejść - OBY

Pełne uzależnienie Awatar solti
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kwanonno1 Zobacz posta
    Przedewszystkim liczy się jakość zdjęć a tutaj przewage będzie miała nowsza matryca.
    Właśnie niekoniecznie. Nadmiernie przeładowana pikselami matryca da w efekcie gorszy obraz, niż jej starszy, ale z większymi pikselami, odpowiednik. Tutaj decydujący jest parametr fizycznej wielkości piksela. Dlatego 8 MP może okazać się lepsze od 12 MP. Co nie znaczy, że 12 MP w 450D to zła matryca
    Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
    galeria na forum Canon-board
    galeria na stronie lotnictwo.net.pl
    galeria.solti.pl

Uzależniony

Domyślnie

doprawdy..?

A co mnie to obchodzi. Nie jestem psychiatrą.
    Chyba nie chodzi tutaj o to aby byc/nie byc psychiatra?

Napisales iz kazdy wie jakie ma potrzeby - Kubaman trafnie juz zauważył ze wiele osob po prostu nie wie co im potrzeba i taka jest prawda, rzeczywistosc i chyba nie jest to nienormalne?.

Osoby te poszukuja porady m.in. na forum i chyba o to tez chodzi aby im pomoc?

Bez wiedzy, doswiadczenia czasem trudno odpowiedziec sobie na niby takie proste pytanie - jakiej puszki potrzebuje (co bede "focic", jak itd).

Sa co prawda przyjete przez producentow podzialy na segmenty w puszkach na których moznaby sie oprzec (czasem rozne wg roznych producentow) - lecz one nie musza zawsze pasowac wprost i w 100% do danej sytuacji(dodatkowo w danym segmencie sa tez rozne wybory).

Kazdy chyba borykał sie z problemem - jaka puszka powinna byc dla mnie (dla moich potrzeb, planów, ograniczen finansowych, itd.)?.
    Jesli sam nie potrafie na to odpowiedziec -- to co w tym złego ze ktos chce dobrze wybrac sluchajac i proszac o opinie bardziej doswiadczonych?

Nie obrazalbym sie na te osoby bo ich jest duzo i ciagle beda przybywac i takie pytania po prostu sie pojawiaja i beda sie pojawiac gdyz te osoby naprawde nie potrafia sobie odpowiedziec na wydawaloby sie proste pytanie, zasadnicze pytanie - jakie mam potrzeby?.

Rozumiem iz po pewnym czasie moze to kogos doswiadczonego bardzo nuzyc, denerwowac - jesli tak to bez urazy - przeciez nie ma przymusu aby brac udzialu w takiej dyskusji i podnosic sobie niepotrzebnie adrenaline.

Pozdrawiam
    40D|BG-E2N|70-200/2.8 IS L|24-105/4L IS|17-55/2.8 IS |85/1.8|50/1.4|430EX|580EX II|Sherpa 600R

Strona 7 z 11 PierwszyPierwszy ... 56789 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów