Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 31 do 40 z 105

Wątek: nowy canon 450d vs 30d/40d

Pełne uzależnienie Awatar popmart

Domyślnie

jak dlamnie raczej tak ... te 12mpix 14 bit moga sobie w buty wsadzić dla niektórych będą wyglądać na wiekszych.... ale rzeczywiście z 20D to bym nie przesadzał realnym body do porówniań dla 450D jest 30D w tej chwili ... jeśli porównujemy segmenty xxD i xxxD

ale przy dzisiejszym stanie rzeczy jeśli puszka będzie w "macaniu" podobna do serii xxD to bym sie mocno zastanawiał

Uzależniony

Domyślnie

gdy przyszedlem do szkoly kiedys z aparatem robic zdj na jednej ze szkolnych imprez to wszyscy sie zaczeli pytac:
    po pierwsze : Ile takie cudeńko??
    po drugie : Ile ma megapixeli??
    po trzecie : Jaki ma zoom??
    a po czwarte: Czemu nie widać nic na wyswietlaczu??
    po piate: a gdzie jest "guzik" stabilizacji??

bylem zalamany:/
    nikogo nie obchodzil szum, wielkosci matrycy (mm), jaka optyka jakościowo itd.

takze canon dobrze wie co robi
    Fotografia to pasja, moj Blog o fotografi, fotograficznie o wszystkim.

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

A ja czekam na 50D :-).
    Przecież to jest bez sensu zadawać pytanie czy 450D dorówna 30D/40D. Niby czym ma dorównać? 30-ce może dorównać ceną i niczym więcej. Toż to aparaty z innej półki.
    Ostatnio edytowane przez Matsil ; 27-01-2008 o 10:46
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Być może te 4 Mpx więcej jakiś tam zysk w szczegółach będzie dawać, co do szumów to tu złudzeń nie mam . Choć jeśli redukcja szumów przy wysokich ISO działa tak sprawnie jak w 40D to może będzie to jakieś wyjście.
    14 bit-ów jeśli da się je zauważyć to "+".
    Co do budowy wiadomo magnez to magnez ale jak dla kogoś ważna jest waga to tu wcale nie jest tak jednoznacznie na minus dla 450D.
    AF - jeśli piszą, że jest lepiej niż w 400D to tym samym będzie lepiej niż w 20D. Jeśli chodzi przynajmniej o dane papierowe to jest czulszy o 0.5 EV.
    Trzepaczka "+" dla 450D.
    Co do wizjera pewnie będzie porównywalnie aczkolwiek w 20/30D jest pentapryzmat więc wyrazistość obrazu powinna być minimalnie lepsza.
    Seria wiadomo (5kl/s>3.5kl/s) - choć już w długości serii w RAW 20D nie rozpieszczał. W jpg-ach tu już duża przewaga 450D.
    Telewizor - raczej może być porównywalnie lub lepiej - choć co do ostrości to pamiętam, że 20D było lepsze niż 30D pod tym względem.
    Live View wygląda na w pełni użyteczny choć nie dający takich możliwości jak ten w 40D (canon genialnie potrafi jedną ręką dać, a drugą brać ).
    Karty SD dla jednych zaleta dla innych wada.
    Korekcja ekspozycji +-3 działki w 450D - miła rzecz. Nieraz mi brakowało, aczkolwiek da się bez tego żyć.
    Spot "+" w stosunku do 20D.
    Brak górnego wyświetlacza dla mnie wada ale możliwość oglądania parametrów z tyłu to znów zaleta.
    ISO w wizjerze znów na "+".
    Miłe dodatki w postaci "Highlight Tone Priority", "Auto Lighting Optimizer" AutoIso , "Picture Styles" ("+" w stosunku do 20D).
    Jeśli menu jest tak czytelne jak w 40D to kolejny duży plus.
    Brak tylnego kółka - duży "-" dla 450D, to samo jeśli chodzi o brak jojsticka.
    Migawka do 1/4000 niewielki "-" dla 450D.
    Dla niektórych zaletą może być polskie menu.

Generalnie 450D to aparat z innej półki niż 400D bardziej porównywalny z Nikonem D80 choć także wobec niego wykazuje pewne przewagi (póki co na razie papierowe) jak też i braki . Dlatego dylemat w postaci 20/30D - 450D jest jak najbardziej uzasadniony.
    Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 27-01-2008 o 11:04
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Generalnie 450D to aparat z innej półki niż 400D bardziej porównywalny z D80 choć także wobec niego wykazuje pewne przewagi (póki co na razie papierowe) jak też i braki .
    Dokładnie, dlatego to taka "nowość" na jeden sezon. Nikon da w D90 matrycę z D300 i się nagle okaże że 450D może konkurować tylko ceną.
    Zysk z 12mpix w 450D będzie widoczny tylko z dobrymi obiektywami i to na ostrych przysłonach. W normalnym użytkowaniu to będą raczej miękkie obrazki w połączeniu z większym szumem na wysokim ISO. 14-bitów do takiej matrycy to żart, przy wzroście szumów spowodowanej większym upakowaniem pikseli to będą tylko większe pliki i szybciej zapychające się karty.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    No właśnie, przez głupi marketing to popsuli znowu matrycę bo te 12mpix na tej samej powierzchni to mniejsza ostrość i większe szumy czyli pożytek żaden. Daliby matrycę z 20D i byłby fajny aparat dla początkujących ze znakomitą jakością obrazu.
    ty jak zwykle prowadzisz krucjatę przeciwko nowościom. Tylko gdzie tu sens?

Jeżeli mówimy o puszce stricte amatorskiej, przeznaczonej dla początkujących, zaczynających zabawę z fotografią cyfrową lub fotografią w ogóle, dla ludzi przesiadających się z kompakta itp. to 450D jest na pewno lepszym rozwiązaniem niż 20D lub 30D.

Dla amatora stosującego wbudowaną lampę, robiącego zdjęcia często na automacie lub trybach predefiniowanych przez pierwszy rok a może i dwa lub trzy nie przyjdzie do głowy zauważyć różnicę w szumach przy ISO 3200 wynoszącą 0,7EV czy nawet 1 EV. Nie będzie mógł ani chciał oszacować rozdzielczości i BF przy F1.2.

Doceni natomiast na pewno dużo lepsze jpgi wychodzące z procesora Digic III, opcję bezpośredniego odszumiania, lepszy balans bieli, odkurzacz, tańsze karty SD którymi do tej pory obsługiwał kompakta lub telefon komórkowy. Doceni małą wagę i rozmiary, bo idąc w Tatry chce zrobić panoramę z narzeczoną aparatem postawionym na kamieniu, a nie wygrywające konkursy arcydzieło dla którego musiał by targać 20 kg w górę. To rekreacja przez fotografię.

Twierdzę, że o ile producenci, dają wiele niepotrzebnych gadżetów aby towar się lepiej sprzedawał, o tyle w równiej mierze pewna grupa użytkowników usiłuje wprowadzić na kontrze błędny i nieco sekciarski obyczaj znany dobrze z czasów analoga. Obyczaj naciągania wszystkiego do własnych potrzeb i upodobań, oceniania lekceważąco po "świadomości" i robienia z fotografii zawsze i wszędzie "Sztuki".

A, i oczywiście zakładania, że wyborów sklepowych dokonuje się metodą kombinowania: ile zyskam, co jest tańsze, który jest najlepszy. A metodą powinno być: czego mi potrzeba.

Mój głos w dyskusji: jeśli nie wiesz co kupić kup 450D
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

BorysKP
    Guest

Domyślnie To puszka dla amatorów

Pamiętajcie, że to puszka amatorska. Wielu potencjalnych klientów 450D przesiada się z kompaktów i dla nich jednym z ważniejszych kryteriów jest 12 mpix. Wielu z nich dopiero uczy się do czego służy ISO, co to jest celność AF. Wielkość puszki ma marginalne znaczenie, bo przecież przesiadka z kompaktu na 450D to jak z 450D na np 1Ds. Wszystko wydaje się duże:smile:

Pełne uzależnienie Awatar ewg

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Korekcja ekspozycji +-3 działki w 450D - miła rzecz. Nieraz mi brakowało, aczkolwiek da się bez tego żyć.
    Na razie sądzę, że to jakaś kaczka dziennikarska...
    mój aparat: [Ô] , szkła: OOO , statyw: /i\ , fotki: \\\-:\

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ewg Zobacz posta
    Na razie sądzę, że to jakaś kaczka dziennikarska...
    Na to wygląda. Chyba się na dpreview rąbnęli.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BorysKP Zobacz posta
    Pamiętajcie, że to puszka amatorska. Wielu potencjalnych klientów 450D przesiada się z kompaktów i dla nich jednym z ważniejszych kryteriów jest 12 mpix. Wielu z nich dopiero uczy się do czego służy ISO, co to jest celność AF.
    Taaa... 12mpix to jest to o czym marzy każdy przesiadkowicz z kompaktu. Być może i masz rację ale to właśnie świadczy o delikatnie mówiąc niewielkiej wiedzy jakie te 12mpix na matrycy takiego formatu pociąga za sobą skutki. Wyścig na megapiksele trwa przecież od dawna czego efektem jest absurdalna rozdzielczość matrycy w kompaktach zupełnie nieprzystająca do rozdzielczości optycznej obiektywów. Skutek tego taki że przesiadkowicze na 450D nie będą chcieli lustrzanki z 8mpix chociaż obiektywnie da ona lepszą jakość obrazu, większą ostrość, niższe szumy, mniejsze pliki, większą prędkość zapisu, podglądu, obróbki itd.

Strona 4 z 11 PierwszyPierwszy ... 23456 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów