^^^^W 400D jest Digic II 8).
^^^^W 400D jest Digic II 8).
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
RYCHU dobrze prawi
Witam wszystkich serdecznie. Jestem na tym forum nowy więc najpierw chcę napisać kilka słów o sobie. Fotografuję od dziecka (tradycje rodzinne) a od kilku lat jestem freelancerem. Interesuje mnie głównie moda i reklama. Współpracuję z renomowaną agencją modelek, wkrótce otwieram własne studio. Jeśli chodzi o sprzęt: EOS 30D, 50mm f1.8, Sigma 28-105 f2.8-4, 135mm f2.0, 85mm f1.8.
Teraz kilka uwag w temacie.
Canon jest firmą która ma chyba najlepszą reklamę ze wszystkich wiodących producentów. Każdy nowy produkt reklamowany jest jako dużo lepszy od poprzednika. A że nie jest to zawsze zgodne z prawdą przekonałem się na własnej skórze. Moja pierwsza cyfrowa lustrzanka to EOS 300D (aczkolwiek posiadam także analogowe w tym między innymi FTb i T 50 z kompletami obiektywów FD). Podobno bardzo awaryjny i nieudany. Nic z tych rzeczy. Sprawował się znakomicie. Przejścia tonalne i dynamika obrazu były znacznie lepsze niż w późniejszym 350D którego reklamowano jako dużo dużo lepszy. 350D był na pewno bardziej poręczny ale nie był lepszy. Kolorystyka na korzyść 300D, różnic w AF nie było specjalnie widać in plus w stosunku do 300-tki. Największa różnica to były szumy. 350D szumiał ewidentnie mniej. Kolejnym zakupem był generację starszy od 350D - 10D. Jeśli wierzyć folderom reklamowym powinien być dużo gorszy. Nic z tych rzeczy. Wspominam go bardzo miło. Z racji że miał nową migawkę w chwili zakupu przetrwał najdłużej. Zresztą stało się tak także z racji jakości zdjęć. Zaraz rzucą się na mnie gadżeciarze i stwierdzą że opowiadam głupoty. Tylko że za tym co mówię przemawia praktyka i czasem po 10.000 zdjęć miesięcznie każdym z aparatów w różnych warunkach oświetleniowych, w plenerze i w studio. Canon doskonale zdaje sobie sprawę do kogo adresuje swoje produkty i na co zwraca uwagę dana grupa użytkowników. Niektórym wydaje się że kupując lustrzankę jako pierwszy aparat najlepiej z jak największą ilością bajerów i megapikseli zaczną robić profesjonalne zdjęcia. Potem okazuje się że wychodzą gnioty bo fotografującemu brakuje umiejętności. Gdyby zapytać takich "lustrzankowych laików" jak na jakość zdjęcia wpływają wartości przysłony i czasu okazuje się że mają problemy z definicją słowa "przysłona". Fotografia cyfrowa umożliwiła przygodę ze zdjęciami kompletnym amatorom. To bardzo dobrze bo każdy może sobie zrobić dobrej jakości zdjęcie kupując sprzęt za przyzwoite pieniądze ale to także bardzo źle bo na internetowych portalach pojawia się coraz więcej młodych osób które jeszcze nie bardzo wiedzą jak trzymać aparat a krytykują wszystko i wszystkich. Wracając do tematu: mitem jest stwierdzenie że taki EOS 450D dorówna np 20 czy 30D. Niestety nie pomoże tutaj rozwój techniki bo rozwijane są rzeczy które takim jak ja i wielu z Was nie są kompletnie do niczego przydatne jak np live view czy liczba pikseli. Owszem do zleceń reklamowych gdzie klient życzy sobie bardzo dużą rozdzielczość używam 5 D mkII z 21 megapikselową matrycą tylko że jest to wyjątek potwierdzający regułę. Do większości zastosowań w zupełności wystarczy 6 megapikseli które oferuje 10D. Przyznaję przy tym że EOS 30D którym robię zdjęcia obecnie jest lepszy od 10D. Dwie najważniejsze różnice to 9 punktowy AF i relatywnie dużo niższe szumy. Warto może wspomnieć jeszcze o przebiegu migawki: 100.000 cykli vs 50.000 w 10D. Na koniec drobna refleksja: tak jak i na wszystkich internetowych forach tak i tutaj jest mnóstwo ludzi oceniających wszystko tak jak jest im to wygodne. Dzisiaj mają 450D i on musi być lepszy od 40D bo tamten jest starszy ale jutro jak kupią 40D bo cena znacznie spadnie to okaże się że jednak ten 40D jest lepszy od 450D ale jest także lepszy od 5 D mkII i 1D mkIII i tak w kółko. Żałosne to jest ale nic na to nie poradzimy. Pozdrawiam wszystkich
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Przy okazji zmieniłem podpis bo dawno mnie tutaj nie było![]()
Ostatnio edytowane przez RafałG ; 31-08-2009 o 13:52 Powód: Automerged Doublepost
Aleś odkopał![]()
7D | 450D | C10-22 3.5-4.5 | S8 3.5 Fish | C28 1.8 | C50 1.4 | C85 1.8 | 430EX II | Phottix|
Ano jakoś tak mi się zdarzyło ale mam nadzieję że nikt nie ma mi za złeA jak EOS 500D w stosunku do 450?
![]()