Czym skanujesz ?
Czym skanujesz ?
skanuje w labie, ale na odbitkach tak samo jest więc to nie wina skanu. To raczej ja cos źle robie tylko nie wiem co.
Labowe Frontiery itp. potrafią strasznie psuć zdjęcia. Gdzieś tutaj, dawno dawno temu zamieściłem porównanie, skan jednej klatki dwoma różnymi skanerami. Muszę tylko znaleźć...
edit: znikły, widocznie usunąłem z imageshack'a. Wklejam jeszcze raz:
Z lewej lab_______
______Z prawej Nikon do małego obrazka
Oba bez żadnych korekt.
Ostatnio edytowane przez Bagnet007 ; 24-07-2008 o 10:12
Spróbuje tak jak piszesz zmierzyć najjaśniejszy punkt apotem odejmę 3ev i zobaczymy co wyjdzie. Dzięki za radę Bagnet007. Jak by ktoś miał jakieś pomysły to niech się podzieli nimi.
Bagnet jesli chodzi o kolory to lepsiejszy ten labowy ale rzeczywiscie przeswietlone mocno i zero szczegolow w cieniach.
W ogoel to ja nie do konca chyba zrozumialam
prosz o dokladna - krok po kroku instrukcje obslugi szarej polowki
czyli jak?
wkladam szara polowke na obiektyw
pomiar skupiony/punktowy z zalozonym filtrem ( w odpowiednim ustawieniu) na dajmy na to łąkę i strzelamy?
czy
mierzę pomiarem punktowym/skupionym na łąkę bez założonego filtru, blokuje ekspozycję i dopiero zakładam szarą (to by było troche zbyt skomplikowane no ale dopuszczam do siebie taka myśl)
Tzn. tak teoria mówio praktykę mnie nie pytajcie;p
TU możesz przypuścić atak odwetowy, nie krępuj się
No, jesli ten zafarb to lepszy kolor ;-)
Zastanawia mnie jakim obiektywem janosik robi zdjęcia? Może tak naprawdę korzysta z małego wycinka gradientu na filtrze i w zasadzie nie jest to 0,9 tylko mniej... coś o tym czytałem i dlatego do dziś nie mam filtra połówkowego bo nie wiem jaki wybrać do kita![]()
Obiektyw którym robie zdjęcia to canon ef 24mm 2,8 stałogniskowy. Czy średnica obiektywu (58mm) może mieć jakiś wpływ przy fotgrafowaniu z użyciem szarej połówki w systemie cokin ? bo moze w tym jest jakaś wina.
moze, chociaz obiektyw 24mm ma raczej szeroki kat widzenia i to nie powinno byc problemem.
zaloz sobie uchwyt, ustaw aparat w pozycji pionowej, wsun jakikolwiek filtr prostokatny a potem przesuwaj palec od gornej krawedzi filtra w kierunku jego srodka. zatrzymaj palec w momencie gdy zobaczysz go w celowniku aparatu. zapamietaj miejsce, potem zrob to samo od dolnej krawedzi filtra. przestrzen pomiedzy tymi miejscami to to co przez obiektyw jest "uzywane" z filtra polowkowego. jesli na tym dystansie nie miesci sie gradacja filtra, to oczywiscie nie bedzie jej wyraznie widac w celowniku i na zdjeciach
Sprawdzę zaraz po przyjściu do domu dzięki akustyk