Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 21 do 29 z 29

Wątek: Czy fotografia przyrodnicza jest sztuką itp. dywagacje

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kavoo
    A TUTAJ jest IMHO zdecydowanie wiecej

Wracajac do tematu - zdjecia ekstra, technicznie super... tylko dlaczego tak monotematycznie? Czyzby w USA fruwaly tylko czaple, mewy, pelikany i kormorany? ;-)

Jak najbardziej sluszne pytanie.
    Otoz ta strona aktualnie prezentuje tylko i wylacznie zdjecia zrobione przeze mnie od momentu kupna 20d czyli pare ostatnich miesiecy.
    Mam mnostwo zdjec starszych, niedzwiedzie z Alaski, losie, niedzwiedzie i sporo innych z Yellowstone itd. Problem w tym, ze ich jakosc przy tym, na co pozwala mi 20d jest tak mizerna, ze postanowilem wiekszosc tych zdjec zrobic od nowa
    Zaczalem od czegos, co moge robic praktycznie codziennie, 99% zdjec na mojej stronie aktualnie zostalo zrobione w odleglosci jednej minuty jazdy od mojego domu. Takze nawet codziennie po pracy moge wyskoczyc na godzine przed zachodem slonca i zawsze cos sie moze wydarzyc, jak chociaz ta foka, ktora wyskoczyla na pomost kolo mnie.
    Takze zapewniam cie, ze od teraz bedzie na mojej stronie wiecej zdjec bardziej roznorodnych (sezon snowboardowy konczy sie za dwa miesiace, wiec wtedy juz tylko fotografia ), mam w planie pare wyjazdow mniej wildlife a bardziej landscape, takze bedzie duzo nowosci!

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    ...
    Powtórzę przewrotnie to samo pytanie - co chciałeś opowiedzieć swoimi zdjęciami?
    Bardzo prosta odpowiedz: chcialem pokazac, ze poza zepsutem przez nas samym swiatem ludzi,
    ktorzy najwieksza przyjemnosc znajduja we wzajemnym sie mordowaniu, gwalceniu, oszukiwaniu,
    wykorzystywaniu w imie takiej lub innej politycznej lub jeszcze czesciej religijnej wartosci
    (oczywiscie wszystko to stanowi rewelacyjne tematy dla zdjec, ktore z pewnosci porusza kazdego,
    czym krwawiej tym lepiej - z pewnosci nagrody World Press sie posypia...)
    ... istnieje nieskalany i szczery swiat zwierzat. Pieknosc prostych sytuacji.
    Takich, ktorych dzieki nas samym pewnie moje dzieci juz nie beda mialy okazji zobaczyc...
    Wiec chociaz moje zdjecia zastana.

Zablokowany Awatar kavoo
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Jurek Plieth
    Powtórzę przewrotnie to samo pytanie - co chciałeś opowiedzieć swoimi zdjęciami?
    Wydaje mi sie Jurku, ze niepotrzebnie dorabiasz na sile jaks filozofie czy ideologie tam, gdzie takowych kompletnie nie potrzeba. Fotografia przyrodnicza IMHO nie ma potrzeby nic opowiadac, bo to nie jest reportaz. Matka Natura wraz ze wszystkimi jej dzielami jest sama w sobie tak piekna, ze zbedne sa jakiekolwiek na jej temat historie i opowiesci. Wystarczy ja po prostu pokazac jak nalezy - atrakcyjnie, ale oddajac jej naturalny charakter.

Chyba, ze ktos tego nie potrafi, wtedy podpiera sie jakas akcja w kadrze (badz jakims wydumanym, glebszym przeslaniem) zeby usprawiedliwic wyzwolenie migawki ;-)

Takie jest moje zdanie na ten temat.

P.S.
    Moze by tak wreszcie wydzielic ten offtop, bo sie burdel robi u czlowieka w jego prywatnym topicu... zupelnie jak kiedys w moim nt. monitorow LCD :neutral:

Pełne uzależnienie
    Miasto
    SoCal

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Yarqman

Bardzo, bardzo fajne. Nikt mi juz nie wmowi, ze w Polsce nie ma
    dzikich zwierzat!

tak przy okazji,
    http://www.arturtabor.pl/foto11/f1.htm

wydaje mi sie, ze mam ta sama sowe, tylko troche blizej ;-)
    http://www.wildlifeland.com/shuttle/Owl2.jpg

Trzymaj sie,

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Moze by tak wreszcie wydzielic ten offtop, bo sie burdel robi u czlowieka w jego prywatnym topicu... zupelnie jak kiedys w moim nt. monitorow LCD :neutral:
    Już wcześniej sugerowałem to "z pewną nieśmiałością"

Pełne uzależnienie Awatar Jurek Plieth
    Miasto
    Gdańsk

Domyślnie

Wydaje mi sie Jurku, ze niepotrzebnie dorabiasz na sile jaks filozofie czy ideologie tam, gdzie takowych kompletnie nie potrzeba.
    Nie staram sie dorabiać niczego na siłę, a jedynie pobudzić do refleksji nad własnymi osiągnięciami fotograficznymi. Wyjdźmy więc ze wstępnego założenia, że tak samo jak nie każdy musi mieć wyższe wykształcenie, nie każdym musi mieć ambicje robienia zdjęć o artystycznym zacięciu. Dla wielu (większości?) fotografujących ideałem, lub nawet niedościgłym ideałem pozostanie zdjęcie typu "jak piękna i wydana na dobrym papierze widokówka". I nie ma w tym bynajmniej nic złego! Podkreślam to celowo, bo zaraz naskoczy na mnie ktoś z zarzutem, że się wymądrzam, albo jeszcze coś gorszego. Jednak Andrzej "Snowboarder" osiągnął moim zdaniem ten stopień technicznej perfekcji, oraz jest tak inteligentnym człowiekiem, że może sobie w pewnym momencie zadać pytanie: i co dalej? W tej chwili mógłby być na pewno najlepszym fotografikiem przyrody na Wyspach Cooka, ale być może już nie w Malezji, patrz tutaj. W Stanach zaś ginie w tłumie tysięcy ludzi fotografujących te same i tak samo ptaki, foki i niedźwiedzie. Proponuje wygooglać: photo gallery birds. Setki stron internetowych, tysiące zdjęć tak samo dobrych, lub nieco lepszych/gorszych od andrzejowych. Ptaków "od zarąbania"
    Mogę domyslać się czemu tak się dzieje. Otóż fotografujący Amerykanie idę po prostu na łatwiznę Kraj jest olbrzymi, a ludzi zaledwie 2x i trochę więcej niż Niemców w Niemczech. Do tego nieskalana przyroda. Jak sam Andrzej pisze w poście powyżej, wystarczy rozpędzić się autem i godzinę od domu ma się na wyciągnięcie ręki te wszystkie ziewające uchatki My Europejczycy, a Polacy tym bardziej, nie mamy takich możliwości, dlatego własnie tego rodzaju fotografia wydaje sie nam szczególnie atrakcyjna. Moim zdaniem niesłusznie. Pragnę zauważyć, że jeśli więcej ludzi słucha hip-hopu niż choćby muzyki operowej, nie musi to wcale oznaczać, że tenże niesie jakieś szczególne wartości. Z całym szacunkiem dla hip-hopowców

Dopiero zaczyna

Domyślnie

snowboarder:Twoja jest nawet lepsza

Początki nałogu Awatar froolk
    Miasto
    Polska

Domyślnie

Tylko, że puknięta chyba w ZOO ??
    Z exifu wynika, że strzał był na 70mm - to chyba mogłeś jej pióra z tyłka ręką wyrywac

Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123

Uprawnienia umieszczania postów