Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 12

Wątek: [400D] nie otwiera się wbudowany flash

Mieszany widok

Dopiero zaczyna

Domyślnie [400D] nie otwiera się wbudowany flash

objawy takie jak w temacie - po śmiganiu z nikonowym SB800 przestal otwierac mi sie wbudowany flash - czyzby aparat strzelil focha? albo myslal ze flash dalej jest w stopce? nie za bardzo wiem co robic i troche bawi mnie ta sytuacja w tym kontekscie, zwlaszcza ze akurat z 3tyg temu skonczyla mi sie gwarancja na puszke :/

Uzależniony Awatar Wats0n
    Miasto
    Posen Bloody Posen

Domyślnie

Aparat nieczysty. Przedmuchaj okolice stopki/lampy wbudowanej.
    Tako rzecze Watson.
    There are no stupid questions, just stupid people.
    Wątek galeryjny na CB/Portrety@CB/Meksyk@CB/Sport@CB //Galeria przejściowa

Mrush
    Guest

Domyślnie

Wszystko prze tego Nikona
    Kiedy sie nie otwiera ? Po przycisnieciu z boku ? Co jest na kolku ustawione ?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

po przycisnieciu z boku - brak jakiejkolwiek reakcji mechanizmu (normalnie jest wyczuwalny ruch "bebechow"). Kolko srpawdzlem we wszystkich pozycjach, probowalem tez reset ustawien i jak watson doradzil - przeczyscilem sprezonym powietrzem okolice stopki - bezskutecznie :/

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

sprawa jest prosta Moja Ania ze swoim 400d miała to samo. Przy próbie włączenia lampy było kilka cyk cyk cyk lampa się nie otwierała i Err aparat trzeba było resetować
    Problemem u niej był jakiś kurz który zebrał się w tej szczelinie w lampie co zatrzaskują się ząbki zwalniające.
    Podmuchaj, przeczyść i powinno pomóc. Sprawdź też sam ząbek, czy nie jest zabrudzony.
    O ile to nie mechanizm zawiódł. Możesz w ogóle otworzyć te lampę? Czy nie chce się otworzyć?
    Żeby sprawdzić mechanizm otwierający wystarczy lekko przymyknąć flasha i nacisnąć przycisk z piorunkiem w Av, Tv albo M.
    powinno pomóc
    z tego co wiem to zdarza się taki problem bo sam jak szukałem jego rozwiązania to google mi kilka takich przypadków wyszukało
    pozdr

Początki nałogu
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Były już takie przypadki na forum, ale z innym body - poszukaj.
    W stopce, po jednej stronie, jest taki mały trzpień, który sygnalizuje elektronice, że w stopce jest zewnętrzna lampa i żeby nie otwierać wbudowanej. Może po włożeniu Nikona ten trzpień wcisnął się na stałe - sprawdź.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

sprawdziłem trzpień, sprawdziłem stopke z nowonabytą 580 EXII wszystko jest okej. Aparat najzwyczajniej w świecie nie reaguje na wciśnięcie przycisku odpowiedzialnego za podniesienie się lampy, nie reaguje też na bardzo kiepskie warunki światłowe w trybach automatycznych (kiedy to lampa sama powinna się podnieść) - co robić teraz? Przeszukuję forum w poszukiwaniu wspomnianego tematu o innym body z podobnym problemem, ale na razie nic nie widzę...

mch
    Guest

Domyślnie

Moze wyslij do serwisu

ps Jakby ci cos gratisowo zepsuli to napisz zawczasu ze im pokazesz 'skad im nogi z du*y powyrastali'...

Dopiero zaczyna Awatar Bomberp
    Miasto
    Grodzisk Maz

Domyślnie

Sprawdź dobrze stopkę TZN. Po lewej stronie pod sankami jest mały przycisk, który ja jest wciśnięty to blokuje podnoszenie wbudowanej lampy. Prawdopodobnie sanki się trochę opuściły i cały czas jest wciśnięty, wystarczy tylko lewą szynę lekko podnieść do góry.

Dopiero zaczyna

Domyślnie

okej, to ostatnie pytanie - te przyciski (takie biale)/przelaczniki pod tymi blaszkami po bokach sanek są z obu stron, czy z jednej? bo ja z prawej strony (patrzac obiektywem w przód) mam taki biały przełącznik co się wsuwa jak podłączy się lampe, a z drugiej strony w tym miejscu jest czarna otchłań - otwór. Ile by zajęła naprawa czegoś takiego na żytniej? głupią matówke wymieniali mi 2 tygodnie...

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów