Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 11 do 20 z 35

Wątek: Canon Zoom Lens EF 28-90mm 1:4-5.6 do 400D

Mieszany widok

Pełne uzależnienie Awatar axk
    Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jedrzej0783 Zobacz posta
    Co myślicie o obiektywie: canon 28-90mm f/4-5.6 III?
    Żadna rewelacja, bardzo przeciętny obiektyw. Nie należy spodziewać się po nim żadnych rewelacji.

Czy będzie lepszy niż kitowy?
    Podany przez Ciebie obiektyw zalicza się także do rodziny obiektywów KIT-owych. Jako dużo lepszą alternatywę (jeżeli wyznacznikiem jest cena) proponuję model 28-80 f/3.5-5.6 MKIV USM (choć najlepsza wersja tego obiektywu to wersja MKI). Zakres obniskowych podobny a jakość obrazu oraz wykonanie zdecydowanie lepsze, choć to także obiektyw KIT-owy.

Jeżeli chodzi o pytanie "czy będzie lepszy ..." wszystko zależy od tego, pod jakim względem porównujesz te dwa obiektywy (zakładam iż pisząc "kitowy" masz na myśli EF-S 18-55).
    Ostatnio edytowane przez axk ; 17-07-2008 o 11:56
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków/Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez axk Zobacz posta
    Podany przez Ciebie obiektyw zalicza się także do rodziny obiektywów KIT-owych.
    (BP,NMSP,OT) ...do której zaliczają się także:
    - EF 24-85 f/3.5-4.5 USM
    - EF 24-105 f/4 L IS USM
    - EF 24-70 f/2.8 L USM
    ...może to bardziej do Wątkotwórcy ale Kit oznacza tylko zestaw - a nie "kit" w sensie "fajans" w sensie "mańanę"

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HuleLam Zobacz posta
    (BP,NMSP,OT) ...do której zaliczają się także:
    - EF 24-85 f/3.5-4.5 USM
    - EF 24-105 f/4 L IS USM
    - EF 24-70 f/2.8 L USM
    ...może to bardziej do Wątkotwórcy ale Kit oznacza tylko zestaw - a nie "kit" w sensie "fajans" w sensie "mańanę"
    Rozumiem co masz na myśli. Niestety przyznaję iż stwierdzenie "obiektyw KIT-owy" jest mało precyzyjne (taki "skrót myślowy"), niemniej mam nadzieję iż z mojej wypowiedzi jasno wynika że miałem na myśli obiektyw KIT-owy (czyli sprzedawany w komplecie z korpusem) przynależny do określonej grupy cenowo-jakościowej (w tym przypadku najniższej).
    Ostatnio edytowane przez axk ; 17-07-2008 o 21:47
    EOS + Speedlite

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Miałem swojego czasu oba KIT-y 18-55 i 28-90, ktory ostał mi się po EOS 500n, czesciej focilem z 18-55, ktory dali mi gratis do 400D, ten drugi chcialem traktowac, jako "protezę" czegoś dłuższego, bardziej portretowego, no i z bólem no ni jak się nie dało. Do dzisiaj leży i się kurzy, bo nie mam ochoty do niego wracać. Plastyka woła o pomstę...

Początki nałogu Awatar popi
    Miasto
    Poland

Domyślnie

Dopiero zaczynam przygodę z Canonem i proszę o wyrozumiałość.
    Co myślicie o obiektywie: canon 28-90mm f/4-5.6 III? Czy będzie lepszy niż kitowy?
    Kedyś sprzedalem facetowi ktory mial 400D z kitem wlasnie 28-90, chcesz dam Ci maila do niego to go zapytasz jak ocenia.....
    [SIGPIC][/SIGPIC]
    Canon EF 17-40 f/4 USM L|Canon EF 70-200mm f/2.8 IS USM L
    Canon EF 50mm f/1.4 USM|Canon Speedlight 580ex|SLIK PRO700DX

jedrzej0783
    Guest

Domyślnie

Dokładnie, chodzi o 18-55 ...
    28-90 polecił mi kolega. Planuję zakup jakiegoś poważniejszego obiektywu ale nie wiem który wybrać - Sigma, Tamron czy może Canon'owskie? Robię dużo zdjęć nad morzem i w górach, ale i portrety też mnie pociągają.
    Sam nie wiem jaki obiektyw ugryźć.
    Na cyfrówce dmc-fz50 miałem ekwiwalent 35-420mm, i fotki wychodziły naprawdę dobrze. Jednak nadszedł czas na lustrzankę i pojawił się problem. Jakie obiektywy, prócz kit'owego, można polecić osobie która jeszcze raczkuje w dziedzinie poważnej fotografii.
    Ostatnio edytowane przez jedrzej0783 ; 17-07-2008 o 21:14

Miasto
    SK

Domyślnie

Jakie obiektywy, prócz kit'owego, można polecić osobie która jeszcze raczkuje w dziedzinie poważnej fotografii.
    Do nauki obiektyw KIT-owy jest w zupełności wystarczający. Wraz z nabywaniem doświadczenia zapewne sam będziesz w stanie bardziej precyzyjnie określić swoje wymagania odnośnie obiektywów. "Poważna fotografia" - ciekawe określenie.
    EOS + Speedlite

Początki nałogu

Domyślnie

Dokładnie, chodzi o 18-55 ...
    28-90 polecił mi kolega. Planuję zakup jakiegoś poważniejszego obiektywu ale nie wiem który wybrać - Sigma, Tamron czy może Canon'owskie? Robię dużo zdjęć nad morzem i w górach, ale i portrety też mnie pociągają.
    Sam nie wiem jaki obiektyw ugryźć.
    Na cyfrówce dmc-fz50 miałem ekwiwalent 35-420mm, i fotki wychodziły naprawdę dobrze. Jednak nadszedł czas na lustrzankę i pojawił się problem. Jakie obiektywy, prócz kit'owego, można polecić osobie która jeszcze raczkuje w dziedzinie poważnej fotografii.
    Ze starych szkieł Canona chyba najlepszą alternatywą są szkielka 20-35, 24-85, 28-105, 70-210 - WSZYSTKIE ze światłem 3,5-4,5 - Ciemniejsze szkła to wg. mnie porażka zarówno pod kątem optyki jak i jakości i solidności wykonania.
    chroniczny brak czasu i zdolności, ale za to mam eLki i FF :rolleyes:

Miasto
    SK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    ...24-80, ...
    Winno być EF 24-85.

Cytat Zamieszczone przez jarekA Zobacz posta
    Ciemniejsze szkła to wg. mnie porażka zarówno pod kątem optyki jak i jakości i solidności wykonania.
    To prawda wszak są to obiektywy "startowe", niemniej w niektórych sytuacjach kiedy to cena jest głównym i praktycznie jedynym wyznacznikiem, wybór niestety zawęża się właśnie do obiektywów znajdujących się w tej grupie cenowo-jakościowej.
    Ostatnio edytowane przez axk ; 18-07-2008 o 08:00
    EOS + Speedlite

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

28-90 polecił mi kolega.
    Czy jesteś pewien, że ten ktoś ma wobec Ciebie przyjazne zamiary? ;-)
    bo ja bym tego obiektywu wrogowi nie polecił, o kolegach nie wspominając....

Na cyfrówce dmc-fz50 miałem ekwiwalent 35-420mm [...] Jednak nadszedł czas na lustrzankę i pojawił się problem. Jakie obiektywy, prócz kit'owego, można polecić osobie która jeszcze raczkuje w dziedzinie poważnej fotografii.
    fotografować podstawowym 18-55, a dalsze potrzeby wyklarują się w miare fotografowania:
    http://canon-board.info/showthread.php?t=12049

Mając na uwadze ewentualne przyzwyczajenia z poprzednio posiadanego aparatu mogę jedynie zasugerować dokupienie teleobiektywu. Tylko nie pytaj od razu jakiego, a najpierw kliknij 'szukaj' i poczytaj trochę znalezionych wątków:
    http://canon-board.info/search.php?q...le&titleonly=1
    http://canon-board.info/search.php?q...yw&titleonly=1
    http://canon-board.info/search.php?q...om&titleonly=1

Cytat Zamieszczone przez gwozdzt Zobacz posta
    więcej tam było byków w ogniskowych...
    popoprawiałem to.
    Ostatnio edytowane przez gwozdzt ; 18-07-2008 o 08:38
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów