Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Wątek: Jaka jest wydajnosc lampy 580EX II w watosekundach?

Domyślnie Jaka jest wydajnosc lampy 580EX II w watosekundach?

Mam zamiar kupic jakas lampe do przenosnego studia ale na tyle silna, zeby oswietlic nia cala postac (przy ustawieniach aparatu: iso 100, czas 250, przyslona osiem) odbijajac swiatlo od parasolki lub uzywajac softboxa i oddalonej ok 1-2m od modela. Gdzies na forum Kuchatek napisal, ze przyblizona moc lampy 580EX w Ws to 50 - 100 Ws. Przegladajac oferte wielu firm natknalem sie na strone: http://foto-walser.biz/shop/default....1&IT=849&CT=24 gdzie napisali, ze studyjna lampa 350 Ws ma liczbe przewodnia 59 przy iso 100. Lampa 580EX ma liczbe przewodnia 58 przy iso 100 i zoom 105mm (z wlasnego doswiadczenia wiem, ze to nie wystarcza). Natomias duzo fotografow uwaza, ze studyjna lampa 350Ws jest wystarczajaca i zawsze musza ograniczac jej moc. Jak to w koncu jest z tymi Ws-ami.
    Jesze jedno pytanie. Jaki bylby odpowiednik studyjnej lampy blyskowej w Ws dla lampy z halogenem 500W?
    pozdrawiam
    Ostatnio edytowane przez rowioro ; 22-01-2008 o 16:28 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Musisz się zdecydować jakiego źródła energii użyjesz, baterie, akumulatory czy zasilanie sieciowe.

Zawsze lepiej jest kupić lampę studyjną, ta od nas wymaga więcej pracy, ale daje lepsze rezultaty, poza tym ma zazwyczaj większą moc.

Jak nie masz czasu na rozstawianie, to lepszym rozwiązaniem jest 580EX na statywie. Zależnie od tego czego oczekujesz.
    Sprecyzuj pytanie? Czy tylko moc jest najważniejsza?

Bywalec Awatar tomasek
    Miasto
    Koszalin

Domyślnie

chyba nawet na tym forum był podobny topic, wnioski o ile dobrze pamiętam były takie, że LP zależy m. in. od reflektora lampy i LP wraz z WS nie są proporcjonalne
    5D mk2 | 7D mk2 | S20/1.8 | C35/2 IS | C100/2.8L IS | C24-70/2.8L II | C70-200/2.8L | 580II

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

moc tej lampy jest różna w zależności od ustawień zooma ile to jest ws tego nikt nie podaje. Kiedyś testowałem tą lampkę ze światłomierzem na pełnej mocy i porównywałem z elfo 250ws i normanem 400ws o ile dobrze
    pamiętam to na 35mm miało to coś ok 50ws a na 105 nawet pod 250ws
    ale to nic pocieszającego bo światło z takiej lampy jest bardzo ostre, nawet
    po odbiciu od parasola dalej powstają mocne cienie.
    Robiłem taki test:
    lampa 580ex + statyw + parasol srebrny + radio i dawało to ostrzejsze światło niż elfo ze zwykłą czaszą bez parasola skierowaną wprost na model.
    Jednak chyba wielkość palnika ma znaczenie :-)

Ten patent ma tylko sens z jednego powodu jest lekki, mobilny i tani ale reszta to już same problemy.

Bardziej w plener proponuje hensel porty lub elinchrom ranger tylko to drogie zabawki albo szukaj takiego patentu jak norman 400b
    Cena 900zł to tanio i masz plenerową lampę studyjną o mocy 400ws z regulacją i światłem pilotującym sterowanym czasowo i kilka innych fajnych rozwiązań. Mam taki zestaw i sprawuje się to bardzo dobrze

Domyślnie

polecam http://strobist.blogspot.com/
    Jak po kilku dniach przekopiesz sie przez informacje na tej stronie, zrozumiesz co moga takie "male lampki"
    Pozdrawiam,

Jarek

www.jarekjaworski.net

czerela
    Guest

Domyślnie

witam,
    posiadam lampe EX580II i problem polega na tym, ze aku siadaja szybko, bardzo szybko w porownaniu do wydajnosci aku z aparatu, czy ktos podpowie mi dlaczego?

Bywalec
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

bo pewnie błyskasz pełną mocą
    kup sobie dodatkowy pojemnik na akumulatorki

czerela
    Guest

Domyślnie

mysle, ze nawet dokupienie pojemnika nie rozwiaze problemu, mam aku o pojemnosci 3000, na pewno sa ok bo w innych urzadzeniach sie sprawdzaja, a zdjec zrobie z 10 i koniec, ile praktycznie zdjec powinna srednio zrobic na jednym ladowaniu?

Pełne uzależnienie Awatar marekb
    Miasto
    Wadowice,Kraków

Domyślnie

580 II- ja na jednym zestawie baterii 2300 robię cały slub

czerela
    Guest

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez marekb Zobacz posta
    580 II- ja na jednym zestawie baterii 2300 robię cały slub
    to w czym problem? lampa jest nowka

Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni