Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Canon a pomiar swiatla M42

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotobronx Zobacz posta
    Dzieki za odp !!!
    Podejrzewalem,ze przy kreceniu przeslona w manualu czy Av pomiar swiatla bedzie dzialac tylko zastanawialo mnie to czy bedzie dzialac dobrze i nie trzeba bedzie robic korekt o iles tam ev w dol czy w gore

Ten sposob z dandelionem wydawal mi sie naturalny bo praktycznie identycznie mierza swiatlo obiektywy systemowe (max otwarty obiektyw,przeslona ustawiona tylko na body)

Zastanawia mnie czy przy tych dwoch technikach pomiaru swiatla ekspozycja zdj bylaby identyczna...

Pozdrawiam
    Z mojego doświadczenia wiem, że przy M42 trzeba dać korektę na minus
    Ja daję -1.
    Pamiętam, że ktoś tutaj na forum kiedyś pisał to samo, więc może to jest taka cecha używania M42 na canonach ?

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

do canona wystarczy najprostsza przejsciowka za 30-35 zeta bez zadnych elektronik i co najwazniejsze nie tak jak u nikona potrzeba mocowania przejsciowek z soczewkami zeby ostrzyc na nieskonczonosc :P
    do tego moge dodac ze dandeliony lubia czasem oszukiwac z tym potwierdzeniem ostrosci. Aparat w Av i M dziala bez zarzutu o ile
    UWAGA!!!
    masz obiektyw z recznym ustawianiem przyslony!!!!! bo sa takie ktore mają kolek/bolec ktory musi zostac popchniety przez mechanizm aparatu zeby przymknac przyslone
    /UWAGA!!!
    co do cen z allegro i m42 to trzeba poszukac a nie rzucac sie na pierwszy lepszy okaz, bo teraz to strasznie wywindowane sa.
    ja swoje szkla m42 kupowalem na gieldzie u Pana Arka (ma swoj stolik zaraz na przeciwko wejscia do glownej sali (bodajze na przeciwko FotoIt) ma zawsze sporo sztuk do wyboru i wybierasz to co Ci najbardziej lezy
    mozna upolowac fajne sztuki za niezle pieniadze - na poczatek sprzet klasa - a i pozniej tez sie czasem przydaje
    pozdr

Domyślnie

co do światła to dadelion nie ma najmniejszego wpływu bo pomiar odbywa się wewnątrz puchy - wystarczy ze przymkniesz obiektyw (obojętnie czy z bolcem czy nie - wszystkie (chyba) przejściówki dopychają bolec w tych obiektywach) do żadanej wartości i ile wpadnie światła to będziesz widział na tej zebrze - drabince w trybach M,A a nawet jeśli masz dadeliona to on pokazuje stały obiektyw o światle chyba 1.8 albo coś koło tego i tam i tak nic nie zmienisz.. wiec to do niczego ci nie potrzebne.
    Światłomiesz jest wbudowany w aparacie i ci pokaże co i jak z tym
    A co do EV +/- to ja nic nie dawałem i też jest ok no chyba zę mocno świeci słońce to mozesz dac troche na minus...
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie wiem ja w mojej przejsciowce takiego patentu nie mam Pentacon 29 sie mi nie blokuje na niej i musze sobie na M przestawic.

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Jak dla mnie cały problem z ustawieniami M42 pod 350 D to trudności z prawidłowym ustawieniem ostrości. Resztę ustawiasz sam: przysłonę - aparat dobierze czas, i odwrotnie. Jednak matówka tego aparatu nie daje wyraźnego ostrzenia, a gdy warunki oświetleniowe są gorsze, to szansa na prawidłowe ustawienie ostrości nikłe. Warto więc najpierw złapać odległość przy w pełni otwartej przysłonie, potem ustawiać parametry ekspozycji. Trochę z tym zabawy, ale niektóre analogowe obiektywy są warte tego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romko Zobacz posta
    Jak dla mnie cały problem z ustawieniami M42 pod 350 D to trudności z prawidłowym ustawieniem ostrości. Resztę ustawiasz sam: przysłonę - aparat dobierze czas, i odwrotnie. Jednak matówka tego aparatu nie daje wyraźnego ostrzenia, a gdy warunki oświetleniowe są gorsze, to szansa na prawidłowe ustawienie ostrości nikłe. Warto więc najpierw złapać odległość przy w pełni otwartej przysłonie, potem ustawiać parametry ekspozycji. Trochę z tym zabawy, ale niektóre analogowe obiektywy są warte tego.
    "Resztę ustawiasz sam: przysłonę - aparat dobierze czas, i odwrotnie"
    Odwrotnie nie - jak ustawisz czas to aparat nie dobierze Ci przysłony. Możesz ją sobie sam dobrać - ręcznie na obiektywie.

Rafał205
    Guest

Domyślnie

czas zaczą uzywań manuala ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał205 Zobacz posta
    czas zaczą uzywań manuala ....
    czas zacząć pisać poprawnie po polsku.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów