Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 18 z 18

Wątek: Canon a pomiar swiatla M42

Mieszany widok

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez fotobronx Zobacz posta
    Ogladalem zdj z tych obiektywow i poprostu nie ma porownania z 50 /1.8
    Tego nie wiem - nie miałem plastika nigdy ;-)

Naprawde super ostre
    To prawda (np w porównaniu do kiciaka 17 do 55 na 55) - widziałem i mam Takumara 2/55 więc wiem ;-)

fajny bokeh
    Ehh co tam nie wiem co to fajny błokehł ;-) po przeczytaniu tasiemca na tym forum nie wiem co jest fajne a co nie...
    Mają być widać listki albo nie, gwiazdki, pierdołki , dzikie węże.... zdezorientowany jestem.
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Jasne, Twoja sprawa...
    Rozumiem, że chcesz fotografować przy słabym świetle... Zależy też, co... (tj. jakie obiekty). Ustawianie ostrości "po ciemku" z m42 to nie jest ciekawe zajęcie. No , ale sam decydujesz. Jeśli sie upierasz przy m42, to lepiej idź na giełdę lub do komisu, przypnij parę szkieł i wybierz to, które jest najlepsze. Na allegro może ktoś właśnie sprzedaje takie, które mu nie leży.
    Słowo "bokeh" jest tym, od którego robi mi się słabo. Czy w zdjęcich chodzi o bokeh?
    Powodzenia,
    I.
    Sam mam takiego Tamrona i po nim odechciało mi się eksperymentów z m42.

Domyślnie

co do światła to dadelion nie ma najmniejszego wpływu bo pomiar odbywa się wewnątrz puchy - wystarczy ze przymkniesz obiektyw (obojętnie czy z bolcem czy nie - wszystkie (chyba) przejściówki dopychają bolec w tych obiektywach) do żadanej wartości i ile wpadnie światła to będziesz widział na tej zebrze - drabince w trybach M,A a nawet jeśli masz dadeliona to on pokazuje stały obiektyw o światle chyba 1.8 albo coś koło tego i tam i tak nic nie zmienisz.. wiec to do niczego ci nie potrzebne.
    Światłomiesz jest wbudowany w aparacie i ci pokaże co i jak z tym
    A co do EV +/- to ja nic nie dawałem i też jest ok no chyba zę mocno świeci słońce to mozesz dac troche na minus...
    Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
    zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg

www.nagor.prv.pl - FOTOblog.

Bywalec Awatar checiu
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

nie wiem ja w mojej przejsciowce takiego patentu nie mam Pentacon 29 sie mi nie blokuje na niej i musze sobie na M przestawic.

Coś już napisał Awatar romko
    Miasto
    pomorze środkowe

Domyślnie

Jak dla mnie cały problem z ustawieniami M42 pod 350 D to trudności z prawidłowym ustawieniem ostrości. Resztę ustawiasz sam: przysłonę - aparat dobierze czas, i odwrotnie. Jednak matówka tego aparatu nie daje wyraźnego ostrzenia, a gdy warunki oświetleniowe są gorsze, to szansa na prawidłowe ustawienie ostrości nikłe. Warto więc najpierw złapać odległość przy w pełni otwartej przysłonie, potem ustawiać parametry ekspozycji. Trochę z tym zabawy, ale niektóre analogowe obiektywy są warte tego.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez romko Zobacz posta
    Jak dla mnie cały problem z ustawieniami M42 pod 350 D to trudności z prawidłowym ustawieniem ostrości. Resztę ustawiasz sam: przysłonę - aparat dobierze czas, i odwrotnie. Jednak matówka tego aparatu nie daje wyraźnego ostrzenia, a gdy warunki oświetleniowe są gorsze, to szansa na prawidłowe ustawienie ostrości nikłe. Warto więc najpierw złapać odległość przy w pełni otwartej przysłonie, potem ustawiać parametry ekspozycji. Trochę z tym zabawy, ale niektóre analogowe obiektywy są warte tego.
    "Resztę ustawiasz sam: przysłonę - aparat dobierze czas, i odwrotnie"
    Odwrotnie nie - jak ustawisz czas to aparat nie dobierze Ci przysłony. Możesz ją sobie sam dobrać - ręcznie na obiektywie.

Rafał205
    Guest

Domyślnie

czas zaczą uzywań manuala ....

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Rafał205 Zobacz posta
    czas zaczą uzywań manuala ....
    czas zacząć pisać poprawnie po polsku.

Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12

Uprawnienia umieszczania postów