do canona wystarczy najprostsza przejsciowka za 30-35 zeta bez zadnych elektronik i co najwazniejsze nie tak jak u nikonapotrzeba mocowania przejsciowek z soczewkami zeby ostrzyc na nieskonczonosc :P
do tego moge dodac ze dandeliony lubia czasem oszukiwac z tym potwierdzeniem ostrosci. Aparat w Av i M dziala bez zarzutu o ile
UWAGA!!!
masz obiektyw z recznym ustawianiem przyslony!!!!! bo sa takie ktore mają kolek/bolec ktory musi zostac popchniety przez mechanizm aparatu zeby przymknac przyslone
/UWAGA!!!
co do cen z allegro i m42 to trzeba poszukac a nie rzucac sie na pierwszy lepszy okaz, bo teraz to strasznie wywindowane sa.
ja swoje szkla m42 kupowalem na gieldzie u Pana Arka (ma swoj stolik zaraz na przeciwko wejscia do glownej sali (bodajze na przeciwko FotoIt) ma zawsze sporo sztuk do wyboru i wybierasz to co Ci najbardziej lezy
mozna upolowac fajne sztuki za niezle pieniadze - na poczatek sprzet klasa - a i pozniej tez sie czasem przydaje
pozdr
co do światła to dadelion nie ma najmniejszego wpływu bo pomiar odbywa się wewnątrz puchy - wystarczy ze przymkniesz obiektyw (obojętnie czy z bolcem czy nie - wszystkie (chyba) przejściówki dopychają bolec w tych obiektywach) do żadanej wartości i ile wpadnie światła to będziesz widział na tej zebrze - drabince w trybach M,A a nawet jeśli masz dadeliona to on pokazuje stały obiektyw o światle chyba 1.8 albo coś koło tego i tam i tak nic nie zmienisz.. wiec to do niczego ci nie potrzebne.
Światłomiesz jest wbudowany w aparacie i ci pokaże co i jak z tym
A co do EV +/- to ja nic nie dawałem i też jest ok no chyba zę mocno świeci słońce to mozesz dac troche na minus...
Canon 1D MK III, 300D x2| BG-E1 | Tokina 12-24 f/4 SPRZEDAM | Canon: 24-70 f/2,8 L | | 28 f/1.8 | 50 f/1.4 | 85 f/1.8 | 75-300 f/4-5.6 | 420EX |
zamiennik RS-60E3 | EOS -> m42 | Revuenon 50 f/1,8 | MC 3M-5CA 8/500 | pierścionki | First Opticam PRO-6604G + inny badziewny trójnóg
www.nagor.prv.pl - FOTOblog.
nie wiem ja w mojej przejsciowce takiego patentu nie mam Pentacon 29 sie mi nie blokuje na niej i musze sobie na M przestawic.
Jak dla mnie cały problem z ustawieniami M42 pod 350 D to trudności z prawidłowym ustawieniem ostrości. Resztę ustawiasz sam: przysłonę - aparat dobierze czas, i odwrotnie. Jednak matówka tego aparatu nie daje wyraźnego ostrzenia, a gdy warunki oświetleniowe są gorsze, to szansa na prawidłowe ustawienie ostrości nikłe. Warto więc najpierw złapać odległość przy w pełni otwartej przysłonie, potem ustawiać parametry ekspozycji. Trochę z tym zabawy, ale niektóre analogowe obiektywy są warte tego.
czas zaczą uzywań manuala ....