Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 18

Wątek: Czyszczenie aparatu - pare pytan

Domyślnie Czyszczenie aparatu - pare pytan

Wiem ze było wiele razy, ale ... mam na nie ktorych zdjeciach plamy w tych samych miejscach. No i fakt, na tym pod lustrem, jest jedna widoczna kropka, ale probowalem to wydmuchac i nic. Czy mzona to wyczycic patyczkami namoczonymi czyta benzyna, ekstrakcyjna, albo denaturatem, odtluszcza i szybko paruje.
    I moge lustro to fioletowe pod i obiektywy przecieraz pedzelkami, mam takie w domu. Moj ojciec kupil je do sowiego foto kiedys, delikatne, pedzele do wlasnie sprzetu foto.
    Canon EOS 40D;Sigma 50 F1.4 EX DG HSM
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował
    nie rozumiem po co inne obiektywy wyprodukowali ;D

Uzależniony
    Miasto
    Warszawa
    40D/BG-E2N | 17-40/4.0 L | 85/1.8 USM | 430 EX |
    Ktoś naruszył Twoje prawa?

Coś już napisał Awatar violinman23
    Miasto
    Lubelskie

Domyślnie

Spróbuj na chuch. Ja tak zrobiłem i pozłaziło wszystko. A denaturatem i innymi to lepiej nie bo powłoki mozna rozpuscic. A to fioletowe pod to masz na mysli matryce rozumiem? Chwilami cięzko zrozumieć...
    Pozdrawiam wszystkich miłośników fotografii!
    Moje gnioty.
    Mam Canona, kilka szkieł i lornetkę

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Jak masz na gwarancji, to zanieś do serwisu i za darmo wyczyszczą - przynajmniej nic sobie nie zepsujesz. Zazwyczaj jest tak, że im bardziej czyścisz, tym brudniejsza matryca :-).
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

no niestety nie, a wiec matryca, przed dnia jest IR, a jego nie rozpuszcze ??
    dzooma, ja też tak czytałem... w ogóle ja pięćdziesiątką to bym wszystko fotografował

Pełne uzależnienie Awatar Matsil
    Miasto
    Wołomin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bercow Zobacz posta
    no niestety nie, a wiec matryca, przed dnia jest IR, a jego nie rozpuszcze ??
    Jak będziesz używał powietrza, to nie. Osobiście bałbym się czyścić jakimiś niepewnymi środkami.
    R6, 5DIII, 24L, 35L, 50L, 85L, 135L, 16-35L, 24-70L, 70-200L, 100-400L, 580x2, 430 i inne graty

Domyślnie

no wlasnie, teraz lusto wyglada jak by jakas piekna obcasem po nim jezdzila, z pedzelkiem to nie byl dobry pomysl, chodz na zdjeciach ja tam tego nie widze, jak to sprawdzic, zrobic foto czarne, czy bialej kartki, drogie takie cudo + wymiana

http://bercow.ovh.org/pendzel.JPG

tej matowki juz nie bede ruszal, ile kosztuje wyczyszczenie w jakims sklepie foto
    Ostatnio edytowane przez bercow ; 22-01-2008 o 17:29

Początki nałogu Awatar Jacek Deka
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Jak dmuchanie nie daje rady to spróbuj na mokro.
    Jedną plamką to bym się nie przejmował.

Ja czyściłem środkiem, który szybko odparowuje.
    Ten środek stosowany jest do czyszczenia drukarek, ale się sprawdza.
    Kupiłem parę mililitrów, czyściłem już kilka razy i jeszcze sporo mi zostało.

Czyli patyczek z watką do czyszczenia uszu, izopropanol i do dzieła - zawsze musi być ten pierwszy raz, a potem to z górki.

Skąd wziąć?
    Przykładowa aukcja.

Bywalec Awatar delaa
    Miasto
    EPPO

Domyślnie

no wlasnie, teraz lusto wyglada jak by jakas piekna obcasem po nim jezdzila, z pedzelkiem to nie byl dobry pomysl, chodz na zdjeciach ja tam tego nie widze, jak to sprawdzic, zrobic foto czarne, czy bialej kartki, drogie takie cudo + wymiana

http://bercow.ovh.org/pendzel.JPG

tej matowki juz nie bede ruszal, ile kosztuje wyczyszczenie w jakims sklepie foto
    Spriviet!
    Lustra porysowanego, brudnego lub nawet jego braku - na zdjęciach nie zobaczysz - czarnych, białych albo nawet kolorowych - lustro jak "zdjęcie sie robi" idzie do góry i rypie (bach!!!!) w taką "gąbeczkę" - doczytaj jak działa SLR i nie "tkaj" łap w miejsca których działania nie rozumiesz.

Pozdrawiam!

PS. superpi nikomu TU nie imponuje - a i tak cieniutkie.....
    Ostatnio edytowane przez delaa ; 22-01-2008 o 17:55
    KIEV 60 NIKON N80 CANON 40D i szkieł kilka dobrych do zdjęć wilka...
    No Art Just FUN ! http://www.delaa.pl

Pełne uzależnienie Awatar JaBlam
    Miasto
    Farschafa

Domyślnie

ile kosztuje wyczyszczenie w jakims sklepie foto
    W Poznaniu czy w Paryzu? Podaj chociaz skad jestes bo naprawde jeli chcecie pomocy odnosnie sklepu/serwisu/testu to ulatwi bardzo sprawe innym uzytkownikom, zeby wam cos polecic. U mnie w Krakowie taki zabieg kosztuje 30-50 zl. dostajesz nie tylko lustro i matryce ale tez i wizjer i caly z zewnatrz wyczyszczony.
    Jarek
    ----------------------------------------
    Moje pstryki na www.jblaminsky.com od 1 lutego 09 -swiat Eli i Kanona zamienilem na swiat Nikkorow...i dzisiaj nadal nie żaluje

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów