Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 20

Wątek: Niekontrolowana zmiana E-TTL na TTL w 580EX II

Dopiero zaczyna

Domyślnie Niekontrolowana zmiana E-TTL na TTL w 580EX II

Czy ktoś spotkał się ze zjawiskiem samoczynnej zmiany E-TTL na TTL w 580 EX II.?
    Lampa nagle wali pełnym błyskim.Występuje równiż efekt przedłużenia czasu (kilka razy na kilkadziesiąt błędów) tak znaczny że to dobrze słychać / praca w M na 1/80 a na słuch 1/15 lub dłużej /.Powrót do właściwej pracy: raz przez poruszanie lampą w sankach innym razem dopiero po wyłączeniu lampy i aparatu.
    Sprzęt jest nowy : 5D + 580 EX II.Pierwsze ~600 zdjęć było ok.
    Czy czeka mnie wizyta w serwisie?
    Bardzo proszę o sugestie.
    Ostatnio edytowane przez Wiarus ; 21-01-2008 o 22:30

Początki nałogu Awatar SebaWolf
    Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

mam to samo 5D + 580 EXII, ki grom niewiem, Wiarus napisz czy uporałeś się z tym problemem i jeśli tak to jak ;D

Pełne uzależnienie Awatar gwozdzt

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Wiarus Zobacz posta
    Czy ktoś spotkał się ze zjawiskiem samoczynnej zmiany E-TTL na TTL w 580 EX II.?
    Powrót do właściwej pracy: raz przez poruszanie lampą w sankach innym razem dopiero po wyłączeniu lampy i aparatu.
    Moim zdaniem następuje przerwa na styku dedykacyjnym odpowiadającym za E-TTL.
    Każdą inną lampę radziłbym po prostu mocniej i dokładniej dokręcać, natomiast w tej EX II jest jakieś inne zabezpieczenie i nie wiem jak tam zadbać o pewniejsze mocowanie lampy...?
    Pozdrowienia, Tomek
    Kilka moich zdjęć... i sprzęt

Pełne uzależnienie Awatar piast9
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Na 99% zły styk. Gdy eksperymentowałem z przedłużaniem off-shoe cord to dopóki nie miałem pewnego połączenia takie rzeczy się działy.
    650D, T 12-24 4.0, S 30 1.4, S 18-35 1.8, C 70-210 3.5-4.5, C 50 2.5 macro, M42: Praktica LLC, Jupiter 9, Pentacon 135 2.8, Orestegor 300 4.0

Początki nałogu
    Miasto
    Kingston, ON, Canada

Domyślnie

U mnie tez wystapil taki problem gdy uzywalem lampy z przedluzaczem. Podlaczylem lampe ponownie i pomoglo. To tylko problem ze stykami.
    EOS 30D | EOS 30V + grip | G3
    EF 50 f/1,4 USM | EF 17-40 f/4L USM | EF 70-200 f/4L IS USM | Speedlite 580 EX

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Miałem ten sam problem używając tej lampy z 300D. Zwaliłem na brak TTL II w 300D ale 5D to już chyba obsługuje II? Może jednak to rzecz styków.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Serwis, miałem dokładnie ten sam problem ze swoją 580tką.

Pzdr.

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez towersivy Zobacz posta
    Serwis, miałem dokładnie ten sam problem ze swoją 580tką.

Pzdr.
    a napisali co było robione z lampą, lub co było przyczyną takiego zachowania ?

Miasto
    Warszawa/Mława

Domyślnie

Nie znam zbyt dobrze angielskiego ale z tego co napisali TU wynika, że problem występuje przy pionowych kadrach i w moim przypadku to by się zgadzało, prawdopodobnie lampa pod wpływem ciężaru odchyla się nie znacznie i robi się jakiś nie kontakt na którejś ze szpilek. Niech jakiś anglista łaskawie przetłumaczy o co kaman w tamtym linku, bo może się mylę to tylko moje domysły.

Uzależniony Awatar towersivy
    Miasto
    WLKP-Krotoszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez SebaWolf Zobacz posta
    Nie znam zbyt dobrze angielskiego ale z tego co napisali TU wynika, że problem występuje przy pionowych kadrach i w moim przypadku to by się zgadzało, prawdopodobnie lampa pod wpływem ciężaru odchyla się nie znacznie i robi się jakiś nie kontakt na którejś ze szpilek. Niech jakiś anglista łaskawie przetłumaczy o co kaman w tamtym linku, bo może się mylę to tylko moje domysły.
    Dokładnie tak jest, kiedy często przekręcałem głowice....lampa głupiała, servis naprawił usterke w 3 dni, w karcie "wymiana podzespołów odpowiedzialnych za kontak lampy z aparatem" to tak lakonicznie i w skrócie bo dokładnej formułki nie pamiętam.....ważne że działa jak należy

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów