A może ktoś ma patent na fotografowanie monet bitych stemplem lustrzanym? Albo nawet "zwykłych", ale błyszczących?
CanOn Can'tOff
A natrafiłeś na zdjęcie "czajniczka" ;]
Co do takich produktów to co prawda moja wiedza jest głównie teoretyczna, ale mnie uczono czegoś takiego:
-namiot bezcieniowy oświetlamy lampami z softboksami które stoją w pewnej odległości od namiotu (nie przyłożone) i dobrze jest postawić/położyć namiot na białym/odbijającym tle - wtedy cały namiot w miarę równo "świeci"
-dobrze jest ciut prześwietlić zdjęcie
-"szparę" w namiocie bezcieniowym potraktować narzedziem takim jak stempel, patch tool...
C 50D, C 350D, C 50E. Słoiki: kit, S 10-20 f/4-5,6, T 28-75 f/2.8, C 50mm f/1.8, C 85mm 1.8, Sigma 70-200 f/2.8, 580EX
Regulamin pkt 8.
Tutaj masz jako tako opisane.
http://www.katalogmonet.pl/Poradnik/...strzanych.html
no to i mała rada ode mnie , przy takich czajniczkach i innych świecidełkach proponuje spokojnie odejść jak najdalej , on nie ucieknie :wink:a nasze odbicie będzie mniejsze
a co do pierwszej fotki , widzę na to jeden sposób:
od góry błysk z jakiegoś dużego softa najlepiej tego oktagonalnego + jakieś tło punktowo za czajniczkiem oświetlone ;d
Ostatnio edytowane przez Krzdry ; 08-02-2010 o 18:35
Nie szczędź czasu na to, aby być szczęśliwym.Phil Brosmans
Żeby uzyskać białe tło tanim kosztem najlepiej prześwietlić nieco fote (tak żeby przedmiot nie stracił szczegółów), potem w programie ustawić miękką maskę dookoła przedmiotu i podbić EV
Do foty używam jednej lampy zewnętrznej+parasol za 17zł i blendy. Mam namiot, ale więcej z nim roboty no i jedno światło nie wystarczy
Co do 2giej foty czajnika to najlepiej namiot "zamknąć" i focić przed szparkę, odbicie będzie jednolite i jedynie pozostanie nam wymazać obiektyw.
Ostatnio edytowane przez More86 ; 10-02-2010 o 13:54
Gdzieś był link, chyba na tym forum odnośnie sesji iPhona i drogi od sesji zdjęciowej do ukazania się na okładce jakiegoś magazynu. Można było co nieco podpatrzeć jak uzyskać takie efekty.
Ja też troszkę ćwiczyłem ale musze jeszcze popracować nad odbiciem
50D Kit, canon 400 F2.8 L
http://www.jaroslawwlazly.pl