Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 16

Wątek: wyliczenie krotnosci czasu, zglupialem :)

Question wyliczenie krotnosci czasu, zglupialem :)

Słuchajcie... może mi ktoś pomoc policzyć...?

Mam filtr NDx400 i wiem ze to jest redukcja o 9 przysłon.
    Krotność czasu (jak wskazuje nazwa) to x400. Czyli przy jakiejś tam przysłonie mnożę sobie czas jaki wskazuje światłomierz.

A jak policzyć krotność czasu dla filtra ND8(redukcja 3 przysłon)... ?

Czy tak jest dobrze:

400=9
    x = 3
    x = 400x3:9
    x = 133

? Czy to mozna tak wprost matematycznie wyliczyc?

Piotr

Początki nałogu Awatar krwisty
    Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

chm. jezeli wedle swiatlomierza filtr ND zabiera ci 3 dzialki, to wychodzi cos takiego
    dajmy na to t=1s dla kompensacji +3 EV bedziesz mial zatem +1=2s, +2=4s, +3=8s.

a liczysz to sobie t1=t0*2^N, gdzie t0 to wyjsciowy czas naswietlania, zas N to jest wartosc EV dla ktorej kompensujesz

pozdrawiam
    Martin Gorczakowski

Domyślnie

Ja pier.... krwisty... po polsku napisz. Ja jestem po socjologii To jaka ta krotnosc !?.. metoda nieważna Skoro sie da wyliczyc krotsnoc dla NDx400 to i dla kazdego innego filtra sie da... czy nie? Bedzie to wiec jakas stala wartosc. Innymi slowy, o te wartosc bede powiekszal (mnożył) uzyskany w wyniku pomiaru czas... i o te krotnośc pytam.
    A poniewaz nic nie zrozumialem "co do mnie rozmawiasz" wiec plisss... podaj mi krotnosc wedlug Twoich obliczen.
    Ostatnio edytowane przez iczek ; 21-01-2008 o 16:56

Cenzor Awatar MacGyver
    Miasto
    Wrocław

Domyślnie

Krotność równa 8 czyli 2 do potęgi 3 :-)
    Redukcja światła, wyrażona liczbą przysłon, to potęga do której musisz podnieść liczbę dwa, aby otrzymać krotność czasu (wydłużenie czasu naświetlania)
    Ostatnio edytowane przez MacGyver ; 21-01-2008 o 17:03
    Cztery czarne eosy, pół-eos i pentax... a dokładniej to tutaj

Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

no 8krotna
    2 do 3 trzeciej potegi
    czyli dla 1s masz 8s np, a dla 1/8 sekundy 1s

ogolnie wzor krotnosci mialbys na zasadzie 2 do potegi zabieranej liczby dzialek.

a jak zabiera 9 dzialek, to matematycznie rzecz biorac masz 2^9, czyli jakies 512

pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    aha, jeszcze jedna sprawa - sadze, ze wiesz, ale przy takich rzeczach bierz poprawke na efekt schwarzschilda, ale przy kolorze to on juz jest trudniejszy do opanowania (ze wzgledu na budowe filmu kolorowego).
    Ostatnio edytowane przez krwisty ; 21-01-2008 o 16:56 Powód: Automerged Doublepost
    Martin Gorczakowski

Domyślnie

Efekt 'SSchilda' mam uwzgledniony w nastepnej kolumnie Excela no dzieki Panowie ! Uwielbiam matematyków i tych co rozumieją słowo "potęga"
    A tak na marginesie, glupi jestem jak but, bo pewnie przez przypadek filtr nazywa sie ND8 ... !
    Ja cie kręce, co za jazda... wysoki do nieba, a głupi jak trzeba
    Ostatnio edytowane przez iczek ; 21-01-2008 o 17:06

Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

tak, tak, tylko jesli robisz na kolorze, to pamietaj, ze kolory ci sie niemilosiernie rozjada i powinienes stosowac filtry konwersyjne, albo dobrac odpowiednio film.
    Martin Gorczakowski

Domyślnie

Unikam koloru, wlasnie dlatego, ze efekty sa niemozliwe do przewidzenia. Aczkolwiek kusi mnie Velvia ostatnio i pewnie na test jedna zmarnuje, tylko ze nie wiem jak zachowa sie ten materiał naświetlany 10-20 minut ... chce tez sprobowac Polaroid kolorowy...ale tutaj sie chyab rozjedzie emulsja totalnie

Miasto
    W-wa/Rz-ów

Domyślnie

a jaki masz polaroid? velvia ma dosc niska tolerancje. ale wszystko mozesz potem na skanerze wyciagnac ;-)
    Martin Gorczakowski

Pełne uzależnienie Awatar Tomasz Golinski
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez iczek Zobacz posta
    no dzieki Panowie ! Uwielbiam matematyków i tych co rozumieją słowo "potęga"
    Ciesz się, że nikt nie użył słowa logarytm. I to o podstawie 2
    30D | 85/1.8 | 135/2 | 70-200/4 | T17-50/2.8 | 100-300/4.5-5.6 | 50/1.4 | 650 | 430EX | Sherpa 600r
    Zdjęcia - Iran, folk, jazz, wątek galeriowy

FoFot.pl
    Canon IRC

Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów