Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 35

Wątek: 100-300 USM czy 70-200 L f/4 ?

Coś już napisał

Domyślnie zdjęcia ze 100-300 USM :/

Witajcie,
    Wczoraj porobiłem troche zdjęć sikorkom i niestety ine jestem do końca z nich zadowolony (światło nie było za dobre ale nie wiem jakies mydlane, choc filtr zdjąłem, szumy, spodziewałem sie nieco wiecej od tego obiektywu) Focone 400D, 100-300 USM, w wiekszości przypadków 300mm, i f/5,6...chyba te szkło nie daje sobie rady z pełna dziura na takiej ogniskowej...ale chciałem miec mała GO. Może trza jednak inaczej nieco nim focić...może ktos ma ten obiektyw, foci ptaki... i może co nieco poradzić...

z góry dziekuje i pozdrawiam.

Domyślnie

Nie posiadam tego obiektywu, ale widze ze na pewno mozna je sporo poprawic programowo, kontasty, kolory, ostrosc. Podeslij mi na maila zdjecie w pelnej rozdzielczosci to zobacze co sie da z tego zrobic.

Pozdrawiam

Jacek Andreasik

Coś już napisał

Domyślnie

OK. zaraz to zrobie. Jednak nie rozwiązuje to sprawy Za kazdym razem nie moge Ci zdjęć wysyłac Jedynie jak obrobisz przeslij mi na maila zwrotnie i opisz jak to zrobiłeś...mam nadzieje, ze w PS CS3...bo to beda foty ode mnie bedą w rawach ! Dzieki i pozdrawiam
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Jakbyś jeszcze podał swego maila Nie moge cie nigdzie znaleźć !
    Ostatnio edytowane przez bazancior ; 19-01-2008 o 12:53 Powód: Automerged Doublepost

Domyślnie

Na pw polecial

Uzależniony
    Miasto
    Otwock

Domyślnie

Ja miałem to szkło. Nie był zły po przymknięciu ale przy pełnej dziurze mydlił tak jak Twój. Jedyna rada to męczyć się i kombinować z wyostrzaniem w PSie albo sprzedać za jakieś 800zł, dołożyć 1000zł i kupić 70-200L4. Ja tak zrobiłem i nie żałuję. Elka jest ostra od pełnej dziury, ma lepszy kontrast i kolory, jest lepiej wykonana, a to że ma 200mm na końcu zrekompensujesz sobie kropem, który i tak będzie ostrzejszy niż pełna klata ze 100-300 przy 300mm.
    5d III; eos 5; EF15/2,8; 35L; 50/1,4; 85/1,8; 135L; 430ex; YN600ex; metz 58

Coś już napisał

Domyślnie

No wydaje mi sie, że z czasem coś bede musiał zrobić...niestety narazie nie mam kasy ale 1000 zł plus kasa za sprzedany ten co mam jest jakims rozwiązaniem...jesli jest tak jak mówisz, rzeczywiscie warto sie zastanowić...bylem z desczu pod rynne nie wpadł Pozdrawiam.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Mogre sie mylic (i pewnie sie myle) ale moimzdaniem na 2 zdjeciu jest (tak mi sie wydaje) ostro na skrzydlach w "polowie ptaka".Moze zbyt mala GO byla. Jak blisko byles od "celu"? http://www.dofmaster.com/dofjs.html jesli fociles np na 5.6 przy 300 mm z powiedzmy 3 metrow (np z dolu a ptaszek na drzewie) to GO = 2cm - oddal sie od ptaszka albo f8 lub wiecej.
    Moge sie mylic - jesli tak to przepraszam

Coś już napisał

Domyślnie

No nie mylisz sie...dokładnie tak było Kurcze nie znam jeszcze tych wszystkich niuansów i dlatego mam problemy jak widze :/ Ale cfo myslicie w ogóle o zamianie 100-300 USM, na Lke 70-20 ?? No bo kurcze jak pogodzić niskie przesłony do dobrej, małej GO z problemami optycznymi tego szkła :/

Damned
    Guest

Domyślnie

Nie wybrzydzaj tak, nie potrzeba odrazu obiektywow z serii L zeby robic dobre zdjecia Zamiast zwalac wine na sprzet postaraj sie wyciagnac cos z tego, 100-300 to dobry obiektyw, sam go posiadam i uzywam i jakos nie narzekam.
    Wiecej z aparatem w reku, mniej na forum rozkminiając nad zmiana sprzetu

Coś już napisał

Domyślnie

Damned...tyż prowda jak powiedział by Pyzdra, troche mnie ożeźwiłeś Ale tak poza tym czy warto by w przyszłości zamienić...mniejsza ogniskowa na lepszą optyke...pamietajcie ze foce przyrode, głównie ptaki !? Pozdrawiam.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Swoją drogą Damned...jak masz taki obiektyw to zdradx jak nim focisz :P
    Ostatnio edytowane przez bazancior ; 19-01-2008 o 22:21 Powód: Automerged Doublepost

Strona 1 z 4 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów